Koraljka Kovač: Uloga umjetnosti je prenositi ljepotu

„Moje slikarstvo temelji se na osjećajima i nastaje iz ljepote. Budući da se u svijetu događa puno toga lošega, potrebno je u njega unositi ljepotu. Smatram da je uloga umjetnosti prenositi ljepotu", rekla je u razgovoru za portal Biti u vezi – Laudato.hr istaknuta akademska slikarica Koraljka Kovač.
Autor: Marija Pandžić petak, 28. rujna 2012. u 00:00

„Moje slikarstvo temelji se na osjećajima i nastaje iz ljepote. Budući da se u svijetu događa puno toga lošega, potrebno je u njega unositi ljepotu. Smatram da je uloga umjetnosti prenositi ljepotu. Tu poruku pokušavam i ugraditi u svoje slike. Slika trebaju zračiti pozitivnim, a srce koje ima otvorenu dušu to može i osjetiti“, rekla je u razgovoru za portal Biti u vezi – Laudato.hr istaknuta akademska slikarica Koraljka Kovač.

Koraljka Kovač diplomirala je na nastavničkom odjelu – slikarski smjer u klasi prof. Zlatka Kesera na ALU. Docentica je Tekstilno-tehnološkog fakulteta na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće od 2011. u Zagrebu. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je Rektorove nagrade.

Koraljka, zajedno s još četvero akademskih umjetnika, od petka, 28. do nedjelje, 30. rujna, sudjeluje na likovnoj koloniji u Zadru u organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti Laudato Corde i Falkensteiner Hotel & Spa Iadera. Umjetnici će slikati na temu krajolika, a naša sugovornica slikat će unutrašnje pejzaže.

„Na likovnoj koloniji neću klasično prikazivati pejzaž. Na platno ću prenijeti unutrašnji doživljaj mjesta i prostora u kojem ćemo boraviti“, pojasnila je. 

Kako je u razgovoru istaknula Koraljka, za nju je slikarstvo način izražavanja unutrašnjih stanja kroz boje, oblike i kompozicije, odnosno kroz slikarske figuracije kroz koje se priča tek naznačuje.

„Priča nije doslovna i nije u prvom planu. Svojim slikanjem želim u svijet odaslati poruku pozitivnih vibracija i predati ljepotu“, nadodala je.

U svojim djelima Koraljka koristi kombinirane tehnike, ako je primjerice riječ o ulju na platnu kombinira pčelinji vosak i uljane obje, a ako je pak riječ o papiru, koristi različite vrste papire i ulje.

„Tehnikom višeslojnosti dobiva se slika s jačom porukom. Naime, smatram da što se više radi na slici, ona postaje bolja. Ali tako možda samo ja vidim stvari.“

Osim što puno stvara i sudjeluje na mnogim izložbama diljem svijeta, Koraljka Kovač docentica je Tekstilno-tehnološkog fakulteta na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće od 2011. u Zagrebu. Svoje znanje prenosi tako što se trudi upoznati svoje studente kako bi ih što bolje usmjeravala u njihovom radu.

„Za predavača je jako važno da uđe u senzibilitet osobe. Smatram da studente treba usmjeravati i polagano voditi, a ne agresivno. Negdje na tom putu otkriva se njihova osobnost. Potrebno je držati se pravila i treba dati svoje korekcije i sugestije, ali na nježan način i to se naziva podučavanjem.“

Koraljka je u svibnju ove godine vodila likovne radionice za djecu u projektu pod nazivom "Cvijeće za Mariju" koji su zajednički organizirali Laudato i Katolički vrtići grada Zagreba. Kako nam je otkrila, uživala je u radu s djecom.

„Bilo je jako lijepo raditi s djecom. Ona su otvorena za duhovne stvari. Osjetila sam čistu ljepotu u radu s njima, ali i veliko emotivno zadovoljstvo“, naglasila je.

Da biste komentirali, prijavite se.