Krasicki: Mladi žele stvarati novo društvo utemeljeno na molitvi

Da je živa vjera mladih u Osijeku, potvrdio je u razgovoru za Laudato.hr pater Arkadiusz Krasicki, poljski misionar iz Družbe Duha Svetoga, studentski kapelan na Sveučilištu J.J.Strossmayera u Osijeku koji je u toj službi od 2006. godine.
Autor: Marija Pandžić srijeda, 06. lipnja 2012. u 00:00

Da je živa vjera mladih u Osijeku, potvrdio je u razgovoru za Laudato.hr pater Arkadiusz Krasicki, poljski misionar iz Družbe Duha Svetoga, studentski kapelan na Sveučilištu J.J.Strossmayera u Osijeku koji je u toj službi od 2006. godine.

„Studentski pastoral se odnosi ne samo na studente, već i na profesore koji rade na Sveučilištu. Stoga, vodim molitvene susrete za profesore i studente“, pojasnio je p. Krasicki.

Kako nam je otkrio, iz molitvenih studentskih susreta nastala je zajednica pod nazivom „Duhovnost osječkih studenata – DUHOS“ koja okuplja studente Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

„Kroz godine djelovanja razvilo se nekoliko tematskih glavnih područja djelovanja, a to su duhovni sadržaji i aktivnosti koji su temelj i polazište za ostale u koje se ubrajaju edukativne aktivnosti, potom se istaknulo volontersko područje aktivnosti te sadržaji koji se tiču unapređenja studentskog i svakodnevnog života“, istaknuo je.

No, sva ta okupljanja, prema riječima osječkog studentskog kapelana, temelje se na molitvi.

„Mise i klanjanja utorkom u župnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku je ono što vodi mlade kroz život i daje im snagu za sve ostale aktivnosti“, poručio je p. Krasicki.   

Sve veći broj mladih okuplja se na studentskim vjeronaucima, a u tome studentskom kapelanu pomaže alat nove evangelizacije – mrežna stranica www.duhos.org i Facebook.

„Upravo putem interneta dopiremo do mladih i od njih smo dobili povratnu informaciju da u zajedništvu žele stvarati novo društvo, ali isto tako žele sve više ponirati u svoju duhovnost i upoznati Isusa Krista. Geslo našeg Sveučilišta je moli  i studiraj“, istaknuo je naš sugovornik.

Ove godine je prvi puta u organizaciji Ureda za pastoral studenata Đakovačko-osječke nadbiskupije dodijeljena i Nagrada studentskog kapelana za humanitarno i etično ponašanje studenata, djelatnika i organizacija Sveučilišta Josip J. Strossmayera u Osijeku.

„Na tu ideju došli su profesori  tijekom naših susreta. Bilo je više kandidata, a ove godine smo ih sve nagradili. Kako će biti ubuduće, ne znam jer ima ima puno izvrsnih ljudi koji žele doprinijeti društvu. Dobitnici ove nagrade, ne moraju biti nužno vjernici, ali zato su tu na studiju kako bi iskopali istinu“, pojasnio je. 

U razgovoru nam je p. Arkadiusz Krasicki otkrio da se u prvim generacijama studenata, prije šest godina,  osjećao ratni pritisak te da su bili jako zatvoreni u razgovoru s njim.

„Generacije koje dolaze na studij u Osijek danas su puno otvorenije. Njima nije strano doći po savjet kod mene u ured, javiti se sms-om i mailom.“

Pema mišljenju p. Krasickog, studenti su značajna generacija, jer će izrasti u odgovorne ljude koje treba usmjeriti na pravi put.

„Iako nisam Hrvat, osjećam pomoći mladim naraštajima Hrvatima. I ja želim biti alat na putu nove evangelizacije. Ovaj svijet mrzi čovjeka, ali moramo se boriti, jer je Isus  pobijedio smrt, a Kraljevstvo Božje je među nama.“

Također, naglasio je i vrlo važnu uloga pastira.

„Prvo ja kao svećenik moram rasti u vjeri, kako bih bio lokomotiva za mlade. Današnjem mladom čovjeku potrebna su svjedočanstva vjere i svećenici koji će ih voditi“, poručio je p. Krasicki. 

Da biste komentirali, prijavite se.