Ladislav Ilčić: Ministarstvo želi preodgojiti našu djecu

Uvođenje zdravstvenog odgoja u škole podiglo je na noge velik broj roditelja – osobito zbog načina njegova uvođenja te zbog sadržaja koji se odnosi na educiranje djece o spolnosti. Na sve to već mjesecima upozorava udruga GROZD, a sada i otvoreno pozivaju roditelje da se pridruže njihovim akcijama kako bi ipak oni - roditelji, a ne država, odgajali djecu. O tome smo razgovarali s predsjednikom udruge Ladislavom Ilčićem.
Autor: Helena Cvjetičanin petak, 09. studenog 2012. u 00:00

Uvođenje zdravstvenog odgoja u škole podiglo je na noge velik broj roditelja – osobito zbog načina njegova uvođenja te zbog sadržaja koji se odnosi na educiranje djece o spolnosti. Na sve to već mjesecima upozorava udruga GROZD, a sada i otvoreno pozivaju roditelje da se pridruže njihovim akcijama kako bi ipak oni - roditelji, a ne država, odgajali djecu. O tome smo razgovarali s predsjednikom udruge Ladislavom Ilčićem.

Udruga GROZD nedavno je uputila kružni mail u kojem poziva sve roditelje da se izjasne oko uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. Što nam zdravstveni odgoj u svom programu donosi?

Svakako zdravstveni odgoj je potreban i dobar dio programa koje je predložilo Ministarstvo obrazovanja nije sporan. No, sporan je četvrti dio programa koji govori o spolnosti. On donosi sliku čovjeka i njegove spolnosti koja je sasvim suprotna znanstvenim spoznajama i sustavu vrijednosti većine roditelja. Konkretno, u literaturi programa ministarstvo navodi: „Krajnje je vrijeme da homoseksualnost uđe u škole“. Također, ministarstvo navodi transrodne vježbe jer smatraju da bi naša djeca morala moći promijeniti svoj rod, pa bi tako naše kćeri trebale vježbati govoriti da su muškarci, samo što imaju vaginu. Osim toga, ne samo iz ovoga nego i iz drugih citata iz programa i njegove preporučene litareture je jasno vidljivo da program nije moralno neutralan odnosno da nije lišen svjetonazora kako to navodi ministarstvo. Primjerice, za masturbaciju u literaturi zdravstvenog programa piše: „Mislimo da je odlično to što se dodiruješ, samo čini to u svojoj sobi“. Dakle, očito je da ministarstvo definira koje ponašanje smatra dobrim i poželjnim. Pri tome svemu moram reći da je tema o razlici spola i roda predviđena već u četvrtom razredu osnovne škole, a tema o masturbaciji u petom razredu. Sve to jasno pokazuje da ministarstvo nameće jedan svjetonazor koji ignorira sve općeljudske vrijednosti.

Vi ne osporavate uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, ali se ne slažete s načinom na koji se to radi. Ranije ste rekli i kako smatrate da se na ovaj način djeci želi nametnuti ideologija koju većina roditelja ne želi?

Naravno da se ne protivimo općenito uvođenju zdravstvnog odgoja, što potvrđuje i činjenica da smo se prije nekoliko godina javili na natječaj ministarstva za izradu programa zdravstvenog odgoja. No, protivimo se ovakvom načinu njegova uvođenja jer je napravljen potpuno nestručno i mimo predviđene procedure. Kronologija uvođenja bi svakako trebala krenuti izradom programa, zatim sa stručnom neutralnom recenzijom, pa javnom raspravom, onda edukacijom voditelja/nastavnika i tek tada bi se program trebao uvesti u škole. Ministarstvo je napravilo sve naopako. Prvo je uvelo program, koji tada još nije bio ni objavljen, javne rasprave i stručne recenzije nije bilo, a nastavnici tek sad kreću s vrlo oskudnom edukacijom. Osim toga, potpuno su zanemareni stavovi i mišljenja samih nastavnika i ravnatelja. To pokazuje da ministarstvo samo želi silom nametnuti svoju ideologiju, a ne poštivati i brinuti o  pravima i interesima djece.

Ovdje posebno želim istaknuti roditelje koji po Ustavu Republike Hrvatske imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju svoje djece. Ovo nametanje ideologije od strane ministarstva je eklatantno kršenje tih roditeljskih prava ili, jednostavnije, ministarstvo želi preodgojiti našu djecu ispirući im mozak s ideologijom koja je suprotna vrijednosnom sustavu većine roditelja, suprotna znanosti i zdravom razumu.

Možete li iznijeti neke bitne komponente Vašeg programa koji ste predložili ispred udruge GROZD i kako ste zadovoljni njegovom provedbom u susjednoj BiH?

Naš se program u školama u BiH provodi već tri godine i postiže izvrsne rezultate. Mladima dajemo sve znanstveno utemeljene informacije vezane uz njihovo zdravlje, no naglasak se stavlja na odgoj, odnosno na informiranje osobe i formiranje zdravih životnih stavova. Za razliku od hrvatskog ministarstva koje u svom programu uništava spolni identitet mladih razdvajajući tjelesni aspekt njihove spolnosti od emotivnog, intelektualnog, društvenog i duhovnog aspekta, naš program radi na povezivanju svih tih aspekata, na izgradnji cjelovite osobnosti i uravnoteženog razvoja svih aspekata  osobnosti mlade osobe. I najvažnije, u to uključujemo i roditelje. Za razliku od ministarstva mi roditelje smatramo suradnicima i uključujemo ih u ovaj odgojno-obrazovni proces.

Mislite li da javni nastupi i načina govora predstavnika vlasti u Hrvatskoj potiskuju temeljne kršćanske vrijednosti do kojih drži golema većina hrvatskih građana? U kakvo nas društvo to vodi?

Svakako. Oni roditelje žele potpuno isključiti iz javnoga života. Primjerice, na brojne naše molbe da nas prime na sastanak, u ministarstvu nam nitko nikada nije odgovorio, a svako organizirano djelovanje roditelja ismijavaju i pokušavaju suzbiti u startu. Mogu reći da se mi danas borimo za osnove demokracije u Hrvatskoj i za poštivanje temeljnih ljudskih prava, kao što su roditeljska. Države poput Sjeverne Koreje ili  Kube koje su smatrale da država bolje zna kako treba odgajati djecu od roditelja zastranile su u duboku antidemokraciju. Smtram da je ovo jedan perfidni oblik nametanja jedne državne ideologije i gaženje vrijednosnog sustava većine hrvatskih roditelja.

U svakoj borbi za demokraciju, pa tako i u Hrvatskoj sada će biti izrazito važan i presudan angažman svakog čovjeka, u ovom slučaju svakog roditelja. Mi možemo donositi pozitivne društvene promjene, no moramo se organizirati i angažirati jer se te promjene neće dogoditi same od sebe. Mali angažman svakog roditelja može doprinijeti vraćanju pozitivnim promjenama ne samo u našem školstvu nego i u društvu općenito. Pozivam zato i sve Vaše čitatelje da posjete www.udruga-grozd.hr i da se uključe u naše akcije.

Da biste komentirali, prijavite se.