Luka Mišetić: Haški sud potvrdio povijesnu istinu Domovinskog rata

Bivši branitelj hrvatskog generala Ante Gotovine Luka Mišetić nedavno je gostovao na ljetnoj školi Zadar Freedom Forum 2013. održavši predavanje pod nazivom „Hrvatska nakon Haškog tribunala: učinak slučaj Gotovina“. Kako je poručio u razgovoru za Laudato.hr, Haški sud je povijesni zapis opravdanja Domovinskog rata. Više doznajte u razgovoru.
Autor: Marija Pandžić Photo: Laudato ponedjeljak, 05. kolovoza 2013. u 08:35

Bivši branitelj hrvatskog generala Ante Gotovine Luka Mišetić nedavno je gostovao na ljetnoj školi Zadar Freedom Forum 2013. održavši predavanje pod nazivom „Hrvatska nakon Haškog tribunala: učinak slučaj Gotovina“. Kako je poručio u razgovoru za Laudato.hr, Haški sud je povijesni zapis opravdanja Domovinskog rata. Više doznajte u razgovoru.

Hrvatska je slavila 16. studenog 2012. Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su od optužbi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti. Koje su posljedice te presude za povijesnu istinu o Domovinskom ratu i operaciju Oluja?

Odluka je konačna i pravomoćna te dokazuje istinu o Domovinskom ratu i operaciji Oluja. Haški tribunal je povijesni zapisnik o zbivanjima u operaciji Oluja i definirao je karakter Domovinskog rata. Radi se o presudi međunarodne institucije, a prema tome, radi se o oslobađajućoj presudi generala Gotovine i Markača te rušenju teze o zločinačkom pothvatu. Ta odluka staje na kraj svakoj raspravi koja bi dovela u pitanje karakter Domovinskog rata i operacije Oluja.

Dvanaeset godina ste bili odvjetnik hrvatskog generala Ante Gotovina. Kako ste se osjećali tijekom tih godina?

Uvijek sam bio ponosan na činjenicu da sam odvjetnik hrvatskog generala. Imao sam osjećaj da se borim za pravednost, za pravednog čovjeka i za istinu o Domovinskom ratu.  Unutar te borbe pred Haškim tribunalom naravno da je došlo do velike oscilacije osjećaja i to od euforičnih trenutaka do najgorih osjećaja depresije nakon prvostupanjske presude. Prema tome puno sam prošao u emotivnom smislu u ovom predmetu pa ni ne moram govoriti kako sam se osjećao kada sam čuo oslobađajuću presudu.

Obilježavamo 18. obljetnicu „Oluje“. Po Vašem mišljenju, po čemu je ovogodišnja obljetnica važna za Hrvatsku?

 Mislim da je ovogodišnja obljetnica „Oluje“ posebna, a i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, zato što će prvi put napokon hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač biti s nama. Istodobno prvi put imamo i međunarodnu potvrdu legitimnosti operacije „Oluja“. Svatko sad može s olakšanjem slaviti ovaj posebna dan hrvatske neovisnosti. Nemamo tu bolnu etiketu i bolno promišljanje nad „Olujom“. Ovih godina imali smo osjećaj na Dan pobjede da se borimo za istinu, da nam netko želi oteti taj dan. Ove godine možemo opušteno slaviti taj dan, znajući da nam taj dan više nitko ne može prigovarati na bilo koji način što slavimo taj dan.   

Koje su posljedice oslobađajuće presude Haškog tribunala u slučaju Gotovina za Hrvatsku?

Slučaj Gotovina omogućava da u hrvatskoj imamo jedinstven stav oko operacije „Oluja“. Naime, upravo je Haški sud presudio da je Domovinski rad bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski rat na koji možemo i moramo biti ponosni. Od 16. studenog 2012. hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač nesumnjivo su hrvatski heroji i nitko nema pravo to ispitivati.

Da biste komentirali, prijavite se.