Marijan Spehnjak: Sport i duhovnost

Brojni sportaši svjedoče kako ih u njihovoj muci treniranja, radosti i tuzi na natjecanjima, prati vjera. Upravo o takvima brine Odjel za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije, pa smo zamolili za intervju povjerenika Marijana Spehnjaka, inače i trajnog đakona.
Autor: Helena Cvjetičanin petak, 02. studenog 2012. u 00:00

Uvijek nas posebno vesele uspjesi naših sportaša. Divimo se njihovom trudu, upornosti i marljivom radu, u čemu mnogi mnogi nalaze i nadahnuće za vlastite životne bitke. Brojni sportaši svjedoče kako ih u toj njihovoj muci treniranja, radosti i tuzi na natjecanjima, prati vjera. Upravo o takvima brine Odjel za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije, pa smo zamolili za intervju povjerenika Marijana Spehnjaka, inače i trajnog đakona.

Kada je osnovan Odjel za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije i koja mu je zadaća?

Odjel za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije osnovan je 15. travnja 2009. godine s ciljem da okuplja, organizira i koordinira sve sportske aktivnosti koje se događaju u nadležnosti nadbiskupije i naravno da proširi suradnju na sve sportske institucije, kako nacionalne tako i regionalne.

Tako se u Zagrebu vrhunski sportaši okupljaju na ''svetoj misi zahvalnici na kraju godine, a sportaši grada Karlovca na kraju takmičarske godine, a svi zajedno hodočastimo Majci Božjoj Bistričkoj prvi ponedjeljak u svibnju.

To su već uhodani projekti koji okupljaju sve nacionalne i regionalne saveze, klubove od profesionalne pa do rekreativne razine, jer sportaši su od 7 do 77 godina.

Koje sportove pokrivate?


Što se tiče naših nadbiskupskih projekata, imamo Katoličku malonogometnu ligu i Katoličku odbojkašku ligu koje su temelj našeg sportskog pastorala. No, kako se iz godine u godinu sve više širimo i okupljamo izuzetno velik broj mladih sportaša, javila se potreba i za novim pastoralnim programima. Tako smo prošle godine uveli Katoličku stolno-tenisku ligu koja se pokazala kao pun pogodak s velikim sportskim entuzijazmom i pastoralnim djelovanjem. Ove godine krenuli smo i s Katoličkom košarkaškom ligom 3x3 koja je jedina i jedinstvena u Hrvatskoj.

Naime, kako bi ta košarka 3x3 na sljedećim OI trebala biti pokazni sport i kao takva biti novi olimpijski sport, mi smo razmišljali kako bi bilo dobro imati je u našem sustavu. To je za sada i jedina liga u Hrvatskoj, pa daj Bože da iznjedri i kojeg reprezentativca za OI.

Ove pastoralne godine plan je da se pastoralno-sportska aktivnost proširi i na veće gradove nadbiskupije, a i medijski smo dobro pokriveni. Ponedjeljkom u 13 sati na HKR-u emitira se sportska emisija Poluvrijeme, a prvog četvrtka u mjesecu u 10.30 sati na Radio Mariji je također sportska emisija Crkva i šport. Te su emisije vrlo specifične jer se u suradnji s gostom komentira trenutačna sportska situacija i svjedoči svoja osobna vjera. Dakle, sport i duhovnost.

S kim surađujete na projektima, pomažu li Vam neki poznati sportaši i kako?

Izvrsno surađujemo sa svim sportskim nacionalnim institucijama, pa i sa sportašima pojedincima koji su ostvarili vrhunske karijere. To su olimpijski, europski i svjetski prvaci koji svjedoče svoju vjeru i mladim ljudima daju svjedočanstvo života, askeze i odricanja kao jedinog puta kojim se može uspjeti.

Tako su svjedočanstvo vjere i života svjedočili naši poznati sportaši kao što su Dario Šimić, Damir Škaro, Stjepan Tomas, Vatroslav Mihačić, Mirko Filipović, Ivica Udovičić, Mateo Kovačić i mnogi drugi. Jer talent ne raste na visokim granama našeg uspjeha, nego na strmoglavim i teškim stazama svakodnevnog treniranja.

I sami ste bili aktivni sportaš, imate brojnu obitelj, kako ste se i zašto odlučili za službu trajnog đakona?


S obzirom da je moja obitelj tradicionalno kršćanska uvijek sam se nekako motao oko crkve, ministrirao, te sam taj poziv osjećao još u najranijoj mladosti. U mojim zrelim godinama došlo je do izražaja, no u jednom drugačijem obliku i formi, postao je konkretan i počeo se ostvarivati korak po korak.

„Nitko ne može doći k meni“, kaže Krist, ako ga Otac moj koji je mene poslao ne pozove. Bog zahvaća čitavog čovjeka, događa ti se posebna milost, Bog traži odgovor, jer te on poziva. A, kad Gospodin zove, čovjeku je nemoguće reći - ne. Tako sam ređen na blagdan BZBDM  8. prosinca 2008. u zagrebačkoj prvostolnici po rukama uzoritog kardinala Josipa Bozanića.

Mislite li da je pastoral za sport isto jedan dio nove evangelizacije i koja je njegova uloga u Godini vjere?

Što se tiče evangelizacije, tu su doista Isusove riječi čudesno divne: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“ (Mk 16,15) - to su, naime, riječi koje određuju poslanje Crkve, odgovornost koja joj je povjerena, a još više milost koja joj je darovana za njezin svakodnevni dinamizam.

„Po svem svijetu“, dakle i svijetu sporta, jednom tako širokom svijetu ako se sport već oblikovao kao snažan društveni i kulturni fenomen, „Svemu svijetu“, svakoj osobi koja je na bilo koji način uključena u sport, a danas su mnogi uključeni, mladi i stari.

Da biste komentirali, prijavite se.