Marin Knežević: Božansko milosrđe – milost za treće tisućljeće

„Božansko milosrđe osobito je potrebno trećem tisućljeću, Crkvi i svijetu. Isus je tražio od sv. Faustine da se širi pobožnost Božanskom milosrđu diljem svijeta“, istaknuo je u razgovoru za portal Biti u vezi Laudato.hr vlč. Marin Knežević, duhovnik i utemeljitelj Pokreta Božanskog milosrđa.
Autor: Marija Pandžić petak, 05. travnja 2013. u 16:09

„Božansko milosrđe osobito je potrebno trećem tisućljeću, Crkvi i svijetu. Isus je tražio od sv. Faustine da se širi pobožnost Božanskom milosrđu diljem svijeta“, istaknuo je u razgovoru za portal Biti u vezi Laudato.hr vlč. Marin Knežević, duhovnik i utemeljitelj Pokreta Božanskog milosrđa. 

Blagdan Božanskog milosrđa slavi se u nedjelju nakon Uskrsa, a promovirala ga je poljska redovnica, sv. Faustina Kowalska. Neslužbeno je slavljen od 1985., a papa Ivan Pavao II., proglasio ga je blagdanom cijele Rimokatoličke crkve, 30. travnja 2000., u godini Velikoga jubileja, na dan kanonizacije svete Faustine.

„Čas Milosrđa je molitva Isusu u tri sata popodne, u spomen na Isusovo trpljenje i umiranje na križu, koje se dogodilo u tri sata popodne. U tri sata, u listopadu 1937. Isus je poručio sv. Faustini, da se svaki dan moli u to vrijeme i da širi tu pobožnost: 'To je čas najvećeg milosrđa za svijet. U tom času ne uskraćujem ništa duši, koja me moli po mom trpljenju. Uvjeti da se uslišaju molitve su: molitva mora biti oko tri sata popodne, mora biti upravljena Isusu i pozivati se na vrijednosti i zasluge njegova trpljenja. Ono što se moli, mora biti u skladu s voljom Božjom i da sama molitva bude pouzdana, ustrajna i povezana s djelotvornom ljubavi prema bližnjemu'“, pojasnio je vlč. Knežević.

Prema želji koju je sam Gospodin zahtijevao u objavama svetoj Faustini Kowalskoj (1905. – 1938.), poljskoj redovnici Družbe sestara Majke Božjeg Milosrđa, papa Ivan Pavao II. odredio je prvu nedjelju poslije Uskrsa za blagdan Božanskog milosrđa.

„Ivan Pavao II. još se kao dijete u Krakowu molio pred slikom Milosrdnog Isusa“, naglasio je naš sugovornik.

U Hrvatskoj je na inicijativu laika u Bizovcu 2000. godine pokrenuta udruga Pokret Božanskog milosrđa koji se proširio po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U nedjelju, 7. travnja na blagdan Božanskog Milosrđa, đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će svečano misno slavlje u 16.30 sati u mjestu Ovčara, na prostoru pored kapelice Centra za duhovne obnove Božansko Milosrđe. Program počinje u 15 sati pobožnošću Božanskom milosrđu te scenskim prikazom "Govor na gori", koji će izvesti dramska skupina zajednice karmelskih laika iz Slavonskog Broda. Poslije mise će uslijediti euharistijsko klanjanje koje će voditi vlč. Marin Knežević. U slučaju kiše program će se održati pod velikim šatorom. 

„Očekujemo nekoliko tisuća vjernika. Prošle godine sudjelovalo je dvije tisuće vjernika. Papa Franjo također je više puta pozvao na povjerenje u Božje milosrđe i mnoge redovniče zajednice mole se za Božansko milosrđe. Vjerujemo da je ono današnjem vremenu itekako potrebno“, poručio je vlč. Knežević.

Da biste komentirali, prijavite se.