Mladi promjene mogu donositi već danas!

U Splitu će se od 22. do 29. rujna održati Forum mladih katolika Hrvatske pod geslom “U svijetu, ali ne od svijeta”. Skup organiziraju Studentski katolički centar Split (Skac_St) i Studentski katolički centar Zagreb (Skac_Palma). O tome smo porazgovarali s predsjednikom splitskog Skac-a Silvijom Puljićem.
Autor: Helena Cvjetičanin petak, 07. rujna 2012. u 00:00

U Splitu će se od 22. do 29. rujna održati Forum mladih katolika Hrvatske pod geslom “U svijetu, ali ne od svijeta”. Skup organiziraju Studentski katolički centar Split (Skac_St) i Studentski katolički centar Zagreb (Skac_Palma). O tome smo porazgovarali s predsjednikom splitskog Skac-a Silvijom Puljićem.

Otkud ideja za okupljanjem najaktivnijih mladih katolika na jednom mjestu iz cijele Hrvatske?

Ideja je rasla i razvijala se godinama u glavama i srcima mladih diljem Hrvatske. Kroz zajedničke susrete, seminare, škole animatora, duhovne kampove, druženja nastala je neformalna mreža mladih koji su uočili iste probleme koji su prisutni u našem društvu, Crkvi i među samim mladima. Svakako je stanje u društvu jedan od glavnih alarma koji nas potiče na reakcijiu i prisutnost, nažalost.

Jedan od glavnih problema naše neprisutnosti i nevidljivosti (bez obzira na veliki broj) je nepovezanost iz koje proizlazi neorganiziranost. Kao rezultat ta dva odnosa javlja se nedovoljna djelotvornost. Drugim riječima: ne djelujemo na suvremen način već kao mnogo pojedinca i  zasebnih grupa. Današnje vrijeme pokazuje da se tim načinom djelovanja promjene ne mogu dogoditi već jedino povezanošću, sustavnim i sistematskim djelovanjem. Svjesni smo da je Hrvatska mala zemlja i vjerujemo da se baš zbog toga možemo i trebamo lako umrežiti, djelovati i biti prisutni.

Organizatori  Foruma+ 2012 su Skac_St i Skac Palma. Jedan od glavnih zadataka Skaca je poticanje mladih intelektualaca na što aktivniju uključenost u hrvatsko društvo u skladu s kršćanskim vrijednostima. Upravo je to i glavni smisao Foruma+. Mladi intelektualci su oni koji svojim položajem, znanjem i entuzijazmom mogu donositi promjene već danas, a sigurno i kroz budućnost koja je pred nama. 

Koji su ciljevi i očekivanja od Foruma, o kojima temama će biti riječi?

Ciljevi Foruma+ su informiranje, educiranje, umrežavanje i inicijativa. Fokus sedmodnevnog susreta je na Forumu; vrijeme i mjesto gdje će sudionici nakon svakog predavanja i radionice razgovarati, izmjenjivati iskustva, raspravljati  na osnovu onoga što su prethodno čuli. Svakako u samom centru cijelog susreta su sudionici. Smatramo da je to jako bitno jer mladi rijetko imaju priliku na ovaj način komunicirati, braniti i dalje razvijati svoj kritički stav. Tjedni koncept zasnovan je na tri bitna elementa:“Stanje-Primjer-Edukacija“ . Prvih nekoliko dana slušat ćemo o stanju u Crkvi i društvu, poslanju laika, nakon toga slijede dva dana kada će sudionici imati priliku upoznati uspješne projekte koji su zaživili u Hrvatskoj i na globalnoj razini, a zadnja dva dana slijedi blok predavanja i radionica praktične naravi kao što su odnosi s javnošću, vještine komuniciranja...

Uz radni program, cijeli tjedan bit će prožet i mnogim zanimljivim sadržajima kao što su cjelodnevni izlet, zabavne večeri, rekreacija, izlasci, druženja,mini duhovna obnova, obilasci kulturnih znamenitosti...

Za budućnost Foruma+ očekujemo stvaranje jedne jake mreže mladih katolika-intelektualaca koja se već ovim Forumom+ 2012 počinje formirati. Želja nam je da se Forum+ održava bar jednom godišnje. Tako pripreme za Forum+ 2013 počinju već u prosincu. Vjerujemo da će se kroz sedam dana Foruma izroditi još  neke nove ideje i vizije u kojem smjeru bi ovaj projekt trebao ići.

Po kojim ste kriterijima birali predavače i kako očekujete da će oni doprinijeti cijelom događanju?

Pozvani predavači su redom ljudi u koje se svaki mladi katolik može ugledati, nešto naučiti od njih i dobiti potporu. Svi predavači su zauzeti kaolici koji se ne boje živjeti svoju vjeru u svim sferama svog života i koji su primjeri da su promjene moguće. Izuzetno smo zadovoljni što su nam se svi predavači odazvali, dali nam podršku i time potvrdili da su naša nastojanja dobra i na pravom putu. Vjerujemo da će biti užitak i jako korisno slušati svakog predavača, slušati njihova iskustva, s njima raspravljati...

Prema Vašem mišljenju, koji je položaj mladih danas u Hrvatskoj?

Sigurno se položaj mladih u društvu može sagledati kroz različita područja i aspekte kao što su socijalni odnosi mladih, zaposlenost, društvena uključenost, mladi u Crkvi, edukacija... U šumi svih tih odnosa trebalo bi pronaći i mijenjati one koji su temeljni i koji bi svojim promjenama jamčili pozitivnu promjenu svih ostalih. Svima nama jako vidljiv i blizak problem je nezaposlenost u Hrvatskoj. Nažalost, to je jedan od glavnih problema raznih otuđenja i gubljenja ciljeva koji su jako važni za svakog pojedinca, a pogotovo za mladu osobu pred kojom je cijeli život. Zbog takve situacije dolazi do stagniranja i neiskorištavanja svih potencijala mlade osobe, baš tada kad bi se osoba mogla ostvariti i usmjeriti. Nažalost, kao i većina, tako i ja ne mogu svjesno i racionalno reći da vidim da će se to skoro mijenjati, već se samo mogu nadati boljem. Svi smo svjesni da mnogi faktori utječu na to stanje.

No, ono što me veseli je vjera da se položaj mladih u Crkvi može mijenjati, a pomaci su iz godine u godinu sve više vidljivi. Pričati suvremenim jezikom mladih i metodama nijma bliskim, čini se velika prepreka i nedostatak u našoj Crkvi. Često se Crkva odnosi s mladima na relaciji „predavač-slušatelj“ što je primjer nesnalaženja, odnosno jedne tradicije koja u današnjem vremenu nefunkcionira, čak bi rekao da nije ispravna. Mislim da mladi moraju doživjeti Crkvu kao dom, bilo da je to župa, zajednica, biskupija. Kako bi Crkvu smatrali domom moraju imati osjećaj doma koji podrazumijeva otvorenost, ravnopravnost, brigu, ali i odgovornost njih samih. Mladi vole odgovornost, a kad je imaju tad najviše osjećaju pripadnost. Element koji smatram najbitnijim u odnosu s mladima je prepoznavanje što mlada osoba jest u svojoj naravi. Aktivnosti u Crkvi koje vrednuju kompletnu mladu osobu, prepoznaju i uvažavaju sve što mlada osoba je, imaju uspjeh. Mladi prepoznaju i sudjeluju u takvim aktivnostima.

Također je pitanje autentičnosti i vjerodostojnosti jako bitno, zato su programi koji mladi pripremaju za same mlade najveće svjedočanstvo i usudio bih se reći da donose najviše plodova. Izdvojio bih dva projekta koja imaju takve karakteristike i koja su mi jako bliska: Duhovno rekreacijski kamp Modrave i Susreti mladih grada Splita koje organizira grupa mladih „Hrvatsko Nadzemlje“ kao suradnici Ureda za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije.

Mladi su već pokazali na mnogim susretima mladih – bilo nacionalnim, bilo svjetskim, volju za sudjelovanjem na organiziranom programu za mlade – hoće li se to ostvariti i u Hrvatskoj?

Istina je da su mladi u velikom broju pokazali želju za sudjelovanjem na mnogim susretima i organiziranim programima. Ali, tu je još uvijek vidljiva doza pasivnosti mase. Mislim da mladi moraju još pokazati da oni mogu biti pokretači, organizatori i koordinatori novih programa za mlade u Crkvi i općenito biti prisutni u hrvatskom društvu. Tome se nadamo i vjerujemo da je Forum+ jedan poticaj na tom zajedničkom putu. Želja nam je da ne budemo samo povremeni „gasitelji požara“ već kršćani koji će biti uvijek prisutni i afirmativno djelovati promičući vrijednosti do kojih držimo i na taj način evangelizirati našu zemlju. Kako i geslo ovogodišnjeg Foruma kaže “ U svijetu, ali ne od svijeta“ takvi želimo biti, na zemlji, ali uvijek s pogledom u nebo.
 
Više o Forumu+ 2012 možete doznati na: forum-plus.net.
 

Da biste komentirali, prijavite se.