O. Vinko Mamić: Naši učenici bit će dobri i obrazovani ljudi

Ovoga rujna, s početkom nove školske godine 2013./2014, u Zagrebu s radom počinje Prva katolička osnovna škola. Vodit će je oci karmelićani, a o svemu nam je više rekao v.d. ravnatelja škole otac Vinko Mamić, provincijal Hrvatske karmelske provincije i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica.
Autor: Helena Cvjetičanin subota, 25. svibnja 2013. u 07:35

Ovoga rujna, s početkom nove školske godine 2013./2014, u Zagrebu s radom počinje Prva katolička osnovna škola. Vodit će je oci karmelićani, a o svemu nam je više rekao v.d. ravnatelja škole otac Vinko Mamić, provincijal Hrvatske karmelske provincije i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica.

Oče Vinko, ovo je zaista veliki događaj, možete li nam reći tko osniva Prvu katoličku osnovnu školu u Zagrebu i s kojim ciljem?

Prvu katoličku osnovnu školu u Gradu Zagrebu – kako se škola službeno zove –  osniva Hrvatska karmelska provincija sv. oca Josipa. Škola će biti organizirana u prostorima Kulturnog centra Peščenica, Ivanićgradska 41a. Pripreme su pri kraju. Preostaje nam još manji dio završnih poslova, tako da će škola započeti s radom od sljedeće školske godine 2013./14., dakle u rujnu ove godine. Uz potpuni obrazovni program propisan od MZOS-a, djelatnici škole će se na poseban način posvetiti sljedećem:
praćenju i omogućavanju učenicima da razviju individualne sklonosti i sposobnosti u vidu cjelovitoga promaknuća osobe
sportskim, kulturnim i vjerskim aktivnostima
odgovornom odnosu prema radu
suradnji i savjetovanju s roditeljima i
organiziranju slobodnog vremena.
To bi značilo da uz kvalitetan obrazovni program škola veliku pozornost posvećuje odgoju učenika, njihovom holističkom razvoju u smislu vjerske, duhovne, psihološke i etičke izgradnje. Jednom riječju, nije nam cilj da učenici budu samo obrazovani, nego i dobri ljudi: da budu uspješni, da budu sposobni napredovati u karijeri, a da istovremeno ostanu profesionalno i ljudski pošteni.
Spomenuo bih i to da smo s osnutkom ove škole osigurali kontinuitet katoličkih obrazovnih institucija u Zagrebu od vrtića do sveučilišta. Naime, do sada su postojali vrtići, gimnazije i sveučilište, ali je u lancu obrazovanja nedostajala katolička osnovna škola. Vjerujem da nije potrebno posebno napominjati koliko je važan uspostavljeni kontinuitet, kao i obrazovni i odgojni utjecaj na intelektualnu i humanističku formaciju učenika u razdoblju od 1. do 8. razreda.

Koliko je katoličkih osnovnih škola u Hrvatskoj i imaju li isti program?

U Hrvatskoj postoje još dvije katoličke osnovne škole, jedna u Šibeniku i jedna u Požegi. Škola u Šibeniku počela je s radom 2008., a škola u Požegi 2009. godine. Obje slijede program MZOS-a. Za razliku od zagrebačke katoličke škole, koju su uz dopuštenje mjesnog ordinarija kardinala Josipa Bozanića, osnovali redovnici, škole u Šibeniku i Požegi osnovali su mjerodavni biskupi.

Kakav je interes roditelja i djece za ovu školu?

Tek sada započinjem javno govoriti o osnivanju škole, ali je već prije, kroz pripremno razdoblje, postojao velik interes onih koji su čuli da se škola osniva. Zadnjih nam se dana sve češće javljaju zainteresirani roditelji, a vjerujem da će od sljedećeg tjedna, kada i službeno započinju predbilježbe učenika, taj interes biti još veći.

Koji je program, tko su učitelji i nastavnici? Imate li i laike?

Uz program Ministarstva, učenici će imati mogućnost učenja latinskog i grčkog, mogućnost učenja suvremenih jezika u popodnevnim terminima, ponudit ćemo i druge aktivnosti, poput dopunske nastave. U našem objektu je i Glazbena škola Zlatka Balokovića, što će nam pomoći da organiziramo učenje sviranja pojedinih instrumenata u popodnevnim terminima. Tu je i Kulturni centar Peščenica, s kazalištem KNAP, Zagrebačkom scenom kazališnih amatera, s kazališnim, glazbenim i likovnim radionicama, što nam otvara nove mogućnosti suradnje na usavršavanju učenika.
Učitelje i nastavnike ćemo imati tek nakon raspisivanja javnog natječaja. No, za sada mogu reći da će to najvećim dijelom biti laici, ali će biti i redovnika i redovnica.
Budući da postoji interes roditelja iz raznih dijelova grada, predvidjeli smo školski autobus za prijevoz učenika.

Koliko djece planirate primiti i koliko razreda? Koji su uvjeti upisa i kolika je školarina? Imate li mogućnost dnevnog boravka za djecu?

Predbilježbe će se primati za sve razrede osnovne škole, dakle od prvog do osmog. U jednom razredu bit će između 14 i 20 učenika. To je škola otvorenog tipa u koju se uz katolike mogu upisati i vjernici drugih vjerosipovijesti, agnostici, ateisti, svi koji žele, naravno pod uvjetom da poštuju Statut i etičke norme škole.
Škola je besplatna, što nije bilo lako postići, ali smo kao osnivači i redovnici učinili sve kako bismo osigurali upis i onima najsiromašnijima. Produženi boravak bit će omogućen učenicima od 1. do 4. razreda. Cijenu boravka naknadno ćemo utvrditi, kad budemo znali točan broj upisanih.

Sve ostale informacije, kao i predbilježbe, možete dobiti na stranici Škole, www.katolickaskola.com ,slanjem upita na email adresu katolickaskola@gmail.com, ili na telefon: 099-77-80-888. Predbilježbe se primaju u samostanu otaca karmelićana u Remetama, ulica Česmičkoga 1, od ponedjeljka, 27. svibnja do srijede, 29. svibnja, od 16 do 19 sati.

Koji su planovi za budućnost? Škola će biti smještena u prostorima Kulturnog centra Peščenica. Planirate li izgraditi svoju školu, gdje i kada?

Smještaj u Kulturnom centru je privremeno rješenje. Pregovaramo s Gradskom uredom za obrazovanje, kulturu i šport kako bismo pronašli prikladnije i trajno rješenje prostora Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu. Nadam se da će se uvjeti za preseljenje ostvariti u sljedećih nekoliko godina.

Foto: Glas Koncila/Bernard Čović

Da biste komentirali, prijavite se.