Opus Dei – poziv na svetost u svakodnevnom životu

„Put nasljedovanja svetosti u Crkvi, glavni je cilj osobne prelature Katoličke crkve Opus Dei koju je formirao papa Ivan Pavao II., a koju je utemeljio sveti Josemaria Escriva 1928. godine“, rekao je za Laudato.hr vlč. Jorge Ramos, do nedavno regionalni vikar „Opusa Dei“ u Hrvatskoj.
Autor: Marija Pandžić petak, 20. travnja 2012. u 00:00

„Put nasljedovanja svetosti u Crkvi, glavni je cilj osobne prelature Katoličke crkve Opus Dei koju je formirao papa Ivan Pavao II., a koju je utemeljio sveti Josemaria Escriva 1928. godine“, rekao je za Laudato.hr vlč. Jorge Ramos, do nedavno regionalni vikar „Opusa Dei“ u Hrvatskoj.

Naime, mnogo je govora bilo o Opusu Dei u javnosti posljednih godina, posebice u negativnom kontekstu i to osobito nakon knjige i filma „Da Vincijev kod“ prikazanog prije nekoliko godina. 

Razlog tome, naš sugovornik vidi u tome što je Opus Dei nova institucija Crkve te da mnogi nisu upoznati s njezinim djelovanjem.

„Ljudi kad bolje upoznaju naše djelovanje,  shvatit će da je cilj uključenih vjernika u rad prelature 'Opus Dei' ozbiljno traženje svetosti u svakodnevnom životu te dosljedno življenje vjerničkog života u posvećivanju obitelji i radu“, istaknuo je vlč. Jorge Ramos.

Opus Dei, ili na hrvatskom Djelo Božje, kako je u razgovoru otkrio naš sugovornik, nastao je u božanskom nadahnuću 1928. godine u Madridu. Naime, utemeljitelj te crkvene institucije je Josemaria Escriva koji je još kao mladić u 16. godini čuo poziv, odnosno osjetio je da Bog da traži nešto od njega.

„Prvo se zaredio, a onda je očekivao Božji poziv kojega je htio ispuniti. Često je molio: 'Bože, daj da vidim, daj da budem ono što želiš od mene.' Potom je Josemaria Escriva u meditaciji otkrio da Bog traži od njega da pokaže ljudima da rastu u svetosti u svakodnevnom radu i u ispunjavanju svakodnevnih kršćanskih dužnosti“, pojasnio je vlč. Ramos.

Josemariju Escrivu, koji je umro 1975. godine, papa Ivan Pavao II. proglasio je blaženim 1992. godine, a svetim 2002. godine. Razlog njegovoj brzoj beatifikaciji, vlč. Ramos vidi u želji da Svetog Oca da se što brže završe kauze koje mogu biti korisne za ljude.

„Josemaria Escriva primjer je sveca našeg vremena. Naime, želja Crkve je pružiti aktualni primjer svim vjernicima. Upravo je Ivan Pavao II. svetog Josemariju svecem svakodnevice.“

Vlč. Jorge Ramos je tek u 27. godini, nakon što je završio studij elektrotehnike, filozofije i teologije, zaređen za svećenika.

„Naime, Opusu Dei pridružuju se mladići, koji žive u celibatu i posvećeni svom studiju ili profesionalnom radu, te se onda nazivaju numerariji. Ako naiđe potreba za svećenikom, njih se zove da se zarede. Tako je i slučaj sa mnom“, istaknuo je vlč. Ramos.

U svoje slobodno vrijeme vlč. Jorge Ramos na raspolaganju je svima onima koji trebaju duhovni razgovor, jer to je temeljni apostolat njegovog djelovanja kao svećenika.    

„Uvijek me se može naći u centru Opusa Dei za djevojke ili mladiće ili pak na nekim duhovnim obnovima. Moj životni poziv je biti s ljudima, jer želim dijeliti s njima misiju svetog Josemarije Escrive – bacati mreže na pučinu“, poručio je vlč. Ramos.

Da biste komentirali, prijavite se.