Ruža Tomašić: Raditi za hrvatske interese unutar EU

„Želim da Hrvatska doista izvuče što više novaca iz fondova Europske unije. Također, mislim da naša zemlja može privući strana ulaganja koja su nam potrebna. Smatram da Hrvatska treba biti ravnopravan partner unutar EU i da se možemo brinuti za sebe“, istaknula je u razgovoru za Laudato.hr eurozastupnica i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić.
ponedjeljak, 01. srpnja 2013. u 18:07

„Želim da Hrvatska doista izvuče što više novaca iz fondova Europske unije. Također, mislim da naša zemlja može privući strana ulaganja koja su nam potrebna. Smatram da Hrvatska treba biti ravnopravan partner unutar EU i da se možemo brinuti za sebe“, istaknula je u razgovoru za Laudato.hr eurozastupnica i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić.

Glavni ciljevi hrvatske političarke i saborske zastupnice Ruže Tomašić je očuvanje i borba za hrvatske nacionalne interese unutar EU. Više pročitajte u razgovoru.

Koje su prednosti i nedostaci ulaska Hrvatske u Europsku uniju?
Svakako prednost je sigurnost suradnje u okviru EU i nećemo biti napokon dio Balkana u koji nas uvijek svrstavaju. Moram istaknuti da iz EU fondova za razvitak hrvatskog gospodarstva možemo iskoristiti 11, 8 milijuna eura. Ako iskoristimo taj novac i uložimo u hrvatsko gospodarstvo i pokrenemo izvoz mislim da smo na dobitku. S druge strane, nedostatak je svakako to što mislim da ćemo izgubiti jedan mali dio na hrvatskom identitetu. No, možda i nećemo, to ovisi samo o nama kako ćemo se ponašati u sklopu Europske unije. Bojim se globalizacije. Prema dosadašnjem ponašanju Hrvatske, izgleda mi da smo malo labilniji, kao da nemamo svoje je i bojim se da ne bi netko to iskoristio.  

Članica ste političke grupacije Europskih konzervativaca i reformista (ECR) koja ima 55 članova iz deset zemalja. Koji su ciljevi djelovanja ECR-a?
Među točkama iz djelovanja te političke grupacije naglašava se važnost obitelji kao temelja društva, suvereni integritet nacionalnih država, neslaganje s postojećim EU federalizmom i usvajanja prava supsidijarnosti, pomagati onima kojima je potrebna pomoć (mislim da je Hrvatskoj potrebna ta monetarna pomoć). Ova grupacija protivi se pretjeranoj birokraciji u EU i zalaže se za veću transparentnost djelovanja EU i trošenja njezinih fondova. Također, promiču jednako poštivanje svih zemalja članica Europske unije – starih, novih, velikih i malih. Budući da dijelimo isto stavove, nastojat ću i u svom radu promicati te iste ciljeve. Problem je što mi ne znamo što nas čeka u Europskoj uniji, što je sve dogovoreno i potpisano. Mi zapravo ne možemo ništa dok ne vidimo što nas to očekuje u EU. Prilikom pristupanja u EU, u Hrvatskoj će stupiti na snagu čak 200 zakona koji će se implementirati u naš zakonodavni sustav. Nažalost, mnogi ne znaju kakvi su to zakoni i na koji će način omogućavati ili onemogućavati naš rad.

Koje ciljeve želite ispunite u okviru EU parlamenta?
Želim da Hrvatska doista izvuče što više novaca iz njezinih fondova. Također, mislim da naša zemlja može privući strana ulaganja koja su nam potrebna. Smatram da Hrvatska treba biti ravnopravan partner unutar EU i da se možemo brinuti za sebe. Mi, Hrvati, trebamo shvatiti da nam ti novci neće nitko dati već svojim trudom ćemo trebati te novce zaraditi. Tek kad se napravi ta promjena u načinu razmišljanja, hrvatsko gospodarstvo će rasti.

Odrasli ste u Kanadi, gdje ste i živjeli i radili. Na poziv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana 1990. godine vratili ste se u Hrvatsku i postali ste dio predsjedničkog osiguranja u Banskim dvorima. Danas, nakon više od dvadeset godina, saborska ste zastupnica i hrvatska eurozastupnica. Koje to značenje ima za Vas?
Moja jedina namjera je boriti se za hrvatske nacionalne interese unutar Europske unije. Kada smo dobili svoju državu bila sam presretna. Konačno smo bili 'svoj na svome'. Smatram da danas nismo neovisni, odnosno financijski smo ovisni o drugima. Unatoč tome trebamo se boriti da budemo što neovisniji.

Prema Vašem mišljenju, koji su plodovi građanske inicijative „U ime obitelji“ koju je poduprlo gotovo 750.000 građana svojim potpisom kako bi se raspisao referendum na kojem bi se odlučivalo o unošenju definicije braka kao zajednici muškarca i žene u  Ustav?
Naravno, podržala sam i svojim potpisom ovu inicijativu. Mislim da se napokon probudila šutljiva većina koja poručuje ovo je naša zemlja i želimo iskoristiti svoje demokratsko pravo na odlučivanje, a demokracija se mora provoditi.

Koje su Vam vrijednosti važne u životu?
Držim se 10 Božjih zapovijedi. Iščekivanje Sudnjeg dana me čini bogobojaznom i potiče me da uvijek donosim ispravne odluke. Vjera mi je jako važna i često se molim. Uvijek imam blizu križ kako bi me Bog čuvao. Osjećam svog anđela čuvara koji bdije nada mnom i čuva me.

Da biste komentirali, prijavite se.