Veljko Ostojić: Sakralna umjetnost dio je bogate turističke ponude

Cilj nam je Hrvatsku pozicionirati kao odredište koje će turistima biti zanimljivo i izvan ljetnih mjeseci te za produžene vikend odmore, istaknuo je uoči same špice turističke sezone ministar turizma Veljko Ostojić. Izdvojio je ljepotu prirode i bogatstvo kulturne i povijesne baštine, a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju očekuje još veći rast.
Autor: Helena Cvjetičanin srijeda, 27. lipnja 2012. u 00:00

Cilj nam je Hrvatsku pozicionirati kao odredište koje će turistima biti zanimljivo i izvan ljetnih mjeseci te za produžene vikend odmore, istaknuo je uoči same špice turističke sezone ministar turizma Veljko Ostojić. Izdvojio je ljepotu prirode i bogatstvo kulturne i povijesne baštine, a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju očekuje još veći rast.

Po čemu se Hrvatska kao turistička destinacija razlikuje od također mediteranskih zemalja poput Grčke, Italije, Španjolske, pa čak i Turske, koje biste prednosti izdvojili?

Hrvatska je u turističkom smislu zemlja ogromnog potencijala. Uz očuvanu prirodu te bogatu povijest i tradiciju, prednosti turizma u Hrvatskoj su i razvijena infrastruktura te blizina europskim emitivnim tržištima. Upravo zato, cilj nam je Hrvatsku pozicionirati kao odredište koje će turistima biti zanimljivo i izvan ljetnih mjeseci te za produžene vikend odmore. U tom smjeru, ključno je jačanje posebnih oblika turizma, te stvaranje ponude za bike, golf ili gourmet goste, kojima će Hrvatska tako postati zanimljiva destinacija izvan ljetnih mjeseci.

Hrvatska se do sada uspješno nosila s izazovima koje donosi turizam, između ostalog i zato jer nije bila pohlepna i nije ponovila greške nekih sredozemnih zemalja, već je ostala usmjerena na stalno povećanje kvalitete, autentičnost i stvaranje novih turističkih proizvoda kao motiva dolaska.

Mnogi turisti, kao podsjetnik na ugodno proveden odmor, uvijek sa sobom ponesu neki suvenir. Laudato je lani nagrađen za najbolji novi suvenir godine grada Zadra za ''Škrinju sv. Šimuna''. Smatrate li da i hrvatska sakralna umjetnost može naći svoje mjesto kao jedna prepoznatljivost naše zemlje? Što biste tu izdvojili?

Sakralni objekti dio su povijesne i kulturne baštine Hrvatske, pa samim time i sastavni dio turističke ponude Hrvatske. Stoga, hrvatska sakralna umjetnost mora naći svoje mjesto u turizmu jer je sprega umjetnosti, kulture i turizma neminovna. Mnogi naši gradovi poput Zadra, Trogira, Splita, Zagreba, Rijeke, Poreča, Osijeka i Požege, odnosno naše crkve po cijeloj Hrvatskoj prebogate su radovima starih majstora sakralne umjetnosti koja se očituje u crkvenom liturgijskom inventaru i slikarstvu. Takvo bogatstvo umjetnosti ne smije biti strogo čuvano u crkvama, treba ga prezentirati posjetiteljima. Muzeji i galerije po našim poznatim turističkim središtima su idealno mjesto koje spaja jednu povijesnu dimenziju, odnosno kršćansku tradiciju, ljepotu grada, ljepota umjetnosti.

Novi trendovi u turizmu su svakako turistički itinereri pa treba ovom prilikom spomenuti „Put sakralne umjetnosti“ kreiran još 2007. godine i koji obuhvaća čak 140 lokaliteta, a čiji je naglasak na istarske freske koje svojom brojnošću, očuvanošću i ljepotom od srednjeg stoljeća do danas privlače znanstvenike i turiste. Ministarstvo turizma je državnim poticajima kroz program „Upoznaj Hrvatsku“ omogućilo turističkim agencijama da kreiraju nove doživljaje i iskustva koja se tiču između ostalog, sakralne umjetnosti tako da se iz ovog programa mogu izdvojiti aranžmani: Sakralno bogatstvo baroka i klasicizma, U pobožnom kraju i Gotika u Istri.    

Što turisti mogu očekivati od ponude sadržaja, ako možete nešto izdvojiti, koje manifestacije su po vama specifične i dobar mamac za goste?

Hrvatska turistička ponuda, između ostaloga, obiluje i brojnim manifestacijama koje svake godine privlače sve veći broj turista i tako pridonose promociji hrvatske turističke ponude u zemlji i svijetu. Manifestacije se uglavnom odnose na očuvanje autohtonosti i tradicije te kulturne i povijesne baštine, a posebno želim istaknuti one manifestacije u kojima aktivno sudjeluju i naši turisti te na taj način ostvaruju potpuni doživljaj destinacije.

Hrvatska je ponovno ušla u recesiju i ponovno 'svjetlo spasa' vidimo u turizmu? Kakva su Vaša predviđanja, hoće li i ova turistička sezona opravdati očekivanja?

Pravovremenim i kvalitetnim pripremama u suradnji  javnog i privatnog sektora, napravili smo dobre temelje za ovogodišnju turističku godinu. Očekujem kako će rezultati turističkih dolazaka i noćenja ove godine biti na razini prošlogodišnjih, dok bi prihodi od turizma mogli biti 3 do 5 posto veći nego lani.

Pored promjena u načinu oglašavanja, pri čemu je veći naglasak stavljen na Internet oglašavanje,  usvojene su izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojima je pojednostavljeno poslovanje objektima ugostiteljske djelatnosti, ubrzan postupak za kategorizaciju objekta te povećan maksimalan kapacitet kod pružanja usluga u turizmu. Uz spomenuto, od 1. siječnja 2013. u turizmu će se početi primijenjivati i niža stopa PDV-a od 10 posto.

Jedan od strateških ciljeva je i razvoj selektivnih oblika turizma te time i privlačenje gostiju raznih profila, upravo radi produljenja turističke sezone. Veliku nišu i potencijal vidimo upravo u segmentu zdravstvenog turizma pri čemu će biti potrebne i neke zakonske izmjene. Puno je prostora za nepredak u segmentu termi. U Njemačkoj, koja je naše najveće emitivno tržište, svake godine u mirovinu odlazi 150.000 ljudi, a kako je to populacija koja često posjećuje upravo lječilišta i toplice, tu možemo ponuditi sadržaje i proizvode kontinentalne Hrvatske.

Svakako veći iskorak u ovom segmentu očekujemo pri ulasku Hrvatske u EU, odnosno mogućnosti korištenja sredstava fondova EU.

Na kraju, možete li uputiti jednu poruku svim stranim, ali i domaćim gostima?

Hrvatska je zemlja ogromnog turističkog potencijala, u kojoj je svaka regija zanimljiva i prepoznatljiva na svoj način. Sinergija smo obale i kontinenta, a osim prelijepe prirode, sunca i mora, zemlja smo bogate povijesne i kulturne baštine koja čeka biti otkrivena.

Ovom prilikom želim izraziti zahvalnost svima vama koji dolazite u Hrvatsku i koji našu zemlju prepoznaju i cijene kao pravo mjesto odmora. Ujedno želim pozvati sve vas, koji u našoj prekrasnoj zemlji još niste bili – dođite i upoznajte  ljepotu  prirode, bogatstvo povijesne i kulturne baštine te autohtonost hrvatske gastronomije.

Da biste komentirali, prijavite se.