Vinko Mamić: Vlada uskraćuje građanima pravo na izbor

Svojom izjavom uz nametnuti zdravstveni odgoj u hrvatske škole, nedavno se oglasila i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica. Kako nam je u razgovoru za portal Biti u vezi – Laudato.hr otkrio predsjednik otac Vinko Mamić, u izjavi su naglasili da se ne slažu sa četvrtim modulom zdravstvenog odgoja te su na taj način dali svoj podršku svim roditeljima i udrugama, kardinalu te svim hrvatskim nadbiskupima i biskupima.
Autor: Marija Pandžić petak, 04. siječnja 2013. u 00:00

Svojom izjavom uz nametnuti zdravstveni odgoj u hrvatske škole, nedavno se oglasila i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica. Kako nam je u razgovoru za portal Biti u vezi – Laudato.hr otkrio predsjednik otac Vinko Mamić, predsjednik HKVRPP, u izjavi su naglasili da se ne slažu sa četvrtim modulom zdravstvenog odgoja te su na taj način dali svoj podršku svim roditeljima i udrugama, kardinalu Josipu Bozaniću, svim hrvatskim nadbiskupima i biskupima koji se bore protiv nametnutog zdravstvenog odgoja.

O. Mamić podsjetio je da upravo redovnici i redovnice, kojih u Hrvatskoj ima više od četiri tisuće, sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece u svojim vrtićima, školama i župama te ih se upravo zbog toga i tiče nametnuti zdravstveni odgoj koji se protivi s kršćanskim vrijednostima.

Više pročitajte u razgovoru. 

Možete li nam izdvojiti glavne poruke iz izjave Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica vezano uz uvedeni zdravstveni odgoj?

Izjavom smo i mi hrvatski redovnici i redovnice htjeli dati svoj obol problematici zdravstvenog odgoja u Hrvatskoj. Naglasili smo da snažno podržavamo uvođenje prva tri modula zdravstvenog odgoja u hrvatski obrazovni sustav, ali da ne prihvaćamo uvedeni četvrti modul, koji se odnosi na spolni odgoj i rodnu ravnopravnost, te tražimo alternativu. Također, dali smo podršku svim roditeljima i udrugama, kardinalu Josipu Bozaniću, svim hrvatskim nadbiskupima i biskupima, svim pojedincima i organiziranim skupinama te poduzećima, svima koji se bore da hrvatska mladež u osnovnim i srednjim školama ne sluša naprasno uveden četvrti modul zdravstvenog odgoja koji je za vjernike i ljude koji se drže naravnoga zakona neprihvatljiv.

Istaknuli smo da se u demokraciji sadašnji stav hrvatske Vlade koja stoji iza zdravstvenog odgoja može nazvati represivnim, te da se vjernicima i svim građanima koji se ne slažu s četvrtim modulom, uskraćuje pravo na alternativu. Vladajuće strukture, k tome, vješto se koristeći sebi sklonim medijima kojih je u Hrvatskoj najviše, javnosti poručuju da Crkva treba šutjeti jer ne prati suvremene tijekove 21. stoljeća, a vjernicima diskretno poručuju da su zaostali. Pritom nitko iz Vlade ne želi priznati da su u izradi spornoga modula pogriješili proceduralno i da su uveli program koji je u suprotnosti sa svjetonazorom većine stanovnika u Hrvatskoj. Ne radi se, dakle, samo o sadržaju četvrtog modula, nego i u načinu njegova uvođenja. Zapravo, ovo potonje i jest bit problema.

Zadnjih nekoliko dana, sa željom da se dezorijentira i vjernike i ostale građane, Vlada putem medija nastoji odvlačiti pozornost od biti problema, kako bi se relativizirali roditeljski prosvjedi. Zato smo na kraju izjave zatražili da odgovorni predstavnici Vlade odustanu od takvoga neprimjerenog načina djelovanja te da pristanu na dijalog sa zainteresiranim stranama.

Na koji način HKVRPP doživljava uvođenje zdravstvenog odgoja?

Možda će se netko upitati zašto se redovnici i redovnice koji žive u samostanima i nemaju vlastitu djecu upliću u diskusiju o spolnom odgoju. U redovništvu, a u Hrvatskoj nas ima više od 4 tisuće, što nije zanemariv broj, daleko se najviše nas bavi djecom i odgojem, što kroz školski sustav, što kroz župne kateheze za djecu, kroz zborska pjevanja, ministrantske skupine, karitativne grupe i razne druge sadržaje. Te aktivnosti redovništva nisu novijega datuma, već imaju stoljetnu tradiciju. Na taj način bili smo i ostali izravno uključeni u dječje živote i živote njihovih obitelji, ta su djeca na određeni način naš život, i naravno da nam nije svejedno što im školski sustav nudi. I, jasno, kako će se u novonastaloj situaciji, u kojoj nadležno Ministarstvo ne posustaje, posložiti informacije u dječjim glavama kada im se u istoj školi na vjeronauku o spolnosti bude govorilo jedno, a na zdravstvenom odgoju nešto sasvim drugo. Kakve će biti, da se samo na tome zadržimo, psihološke posljedice? Prema stavu koji i dalje zastupa Vlada nisam siguran da ih to previše zanima. Nas to zanima i zato smo iznijeli svoj stav.

Razmišljamo i o onim nastavnicima koji će taj program, premda se kosi s njihovim svjetonazorom, morati predavati, a i o roditeljima koji nisu sigurni kako bi sada bilo najbolje postupiti. Preporučujem nastavnicima i nastavnicama  čiji se svjetonazor razlikuje od onog što traži četvrti modul da se, ako imaju hrabrosti, pozovu na priziv savjesti i da odbiju predavati spolni odgoj, a roditeljima istih svjetonazora savjetujem da pismenim izjavama ravnateljima škola daju do znanja da ne žele da im djeca slušaju četvrti modul. Naravno, sve je to samo alternativa trenutačnoj situaciji. Očekujem da će sporni dio zdravstvenog odgoja pasti, samo je pitanje vremena kada će to biti. Represija nije nikada donijela ništa dobroga. Uz to, u rukama je vjernika najmoćnije oružje – molitva. Izmolimo, dragi vjernici, pravo na izbor.

Kako tumačite odbijanje dijaloga ministra znanosti, obrazovanja i športa ministra Željka Jovanovića s Crkvom?

Crkva je poduprla stav većine hrvatskih građana, jer je Vlada nije htjela čuti. Takav stav Vlade prema pojedincima, roditeljima i udrugama koje se ne slažu sa zdravstvenim odgojem u demokratskim je društvima nedopustiv. Nevjerojatno je da uz sav pritisak koji od njih dolazi, Vlada još nije pristala na dijalog. Kao da su zaboravili da je dijalog i uvažavanje mišljenja drugih u biti demokracije. Svima nam je jasno da bez razgovora nema prihvatljivoga rješenja. Čeka se poziv Vlade i ne razumijem zašto toga poziva još uvijek nema. Je li u pozadini strah od suočavanja s mišljenjem većine stanovnika u Hrvatskoj? Je li riječ o strahu da će pod pritiskom snažnih argumenata morati mijenjati sporni modul? Ako je tome zaista tako, ako ne prihvaćaju mišljenje velike većine, i ako bježe od argumenata, onda je očito da je došlo do disharmonije između vlasti i društva. U Vladi su svjesni da je takvo stanje neodrživo, pa je – čini se – bilo najlakše Crkvu proglasiti krivom za sve i tako opravdati napetosti koje je vlast sama stvorila. Nažalost, ovom trakavicom pozornost javnosti s gorućih je gospodarskih problema prebačena na zdravstveni odgoj. Time smo svi na gubitku, jer se egzistencijalni problemi društva – do kojih nam je svima stalo – na taj način marginaliziraju i, posljedično, ne rješavaju. To nije odgovorno ponašanje ozbiljnoga vodstva jedne zemlje. Mi kršćani u temeljima svojega nauka imamo nadu. Zato se nadam da će do Vladina poziva doći i da će se vjernicima i svima onima koji žive po naravnom zakonu omogućiti alternativa. Samo na taj način bit će zadovoljen osjećaj za pravednost i opće dobro, što je svim redovnicama i redovnicima na srcu.

Da biste komentirali, prijavite se.