Monolog dida Mate

Zaostali relikt povijesti

Veselio se did Mate korizmi kao i svake godine do sada. Korizma daje poseban ton vjerničkoj ozbiljnosti koja kao da se tijekom godine izgubi. Ona upućuje prema vrhuncu i smislu kako vjerničkog, tako i života uopće, pa se mnogi, kad dođe korizma, trgnu onda iz svoje neozbiljnosti, te se trude posvetiti ozbiljnim životom.
07. ožujka 2017.

Monolog o Crkvi i politici

Tko pozorno čita cijeli tekst može jasno shvatiti, ako hoće.
09. rujna 2016.

Proslava Dana života

Rijetki su trenutci kad se did Mate zatekne pred televizorom. Uglavnom to bude kad se nađe kod nekog od svojih prijatelja, kao što je to bilo i jednog dana početkom veljače, kad se našao pred televizorom sa svojim prijateljem Paškom.
06. rujna 2016.

Monolog o vjerničkom zalaganju oko spasenja

Ako se čovjek ne osjeća kao putnik prema vječnosti, kako misli proći onu posljednju i najzahtjevniju dionicu kroz koju će svatko proći, a to je smrt?
29. kolovoza 2016.

Did Mate o Inoslavu Beškeru

Iskreno se nadam da ću ja, stari did Mate, doživjeti da u skoroj budućnosti osvane neki njegov tekst o ovim nama aktualnim temama, pogotovo što su sada pale i prve osude za egzekucije nedužnih osoba diljem svijeta koje je ondašnji jugokomunistički režim izvršio jednako hladnokrvno i na isti način kako to rade mafijaši.
18. kolovoza 2016.

Did Mate o Stepinčevoj kanonizaciji

Stepinac kao hermeneutski ključ čitanja povijesti i katalizator čišćenja sjećanja. Hermeneutski ključ povijesti ne mogu biti partijske kovačnice laži, te trovačnice ljudskoga duha i tvornice netrpeljivosti, nego istina Evanđelja koja oslobađa, a za koju je blaženi Alojzije Stepinac dao život.
08. veljače 2016.

Did Mate o međureligijskom dijalogu

Did Mate ni u ove zimske dane nema dana bez novog izazova, premda se uvijek nada i želi imati više mira za svoju dušu. A kako se uvijek događa nešto nova, tako onda ni on ne prođe bez upita i razmišljanja o najnovijim događanjima.
28. siječnja 2016.

Did Mate o neporočnim političarima

Oni koji ne vjeruju u nikakve ideale i vrijednosti dovode nas do toga da mi kršćani podignemo visoko letvicu očekivanja od ljudi koje bismo htjeli na čelu svoga naroda.
28. prosinca 2015.

Did Mate o manipulacijama javnosti

I u našem malom selu vode se velike rasprave, pogotovo u ključnim trenucima i situacijama naroda, a najčešće onim političkim. Nekada rasprave dođu do usijanja, a najglasniji su oni od kojih to čovjek ne bi očekivao, s obzirom da se mi u našem malom selu svi dobro znamo, i osobno i obiteljski.
25. prosinca 2015.
Prikazujem rezultate 1-10 (od 27)
 |<  < 1 - 2 - 3  >  >|