Materijalizacija ljubavi

Današnji čovjek, jer je ograničen materijalizmom i čisto nekim materijalnim kvazi-dokazima, kao da više ne zna promišljati. Kao da ne zna propitkivati. Kao da je postao hiper-lakovjeran.
Autor: fra Mate Bašić Photo: www.sheknows.com srijeda, 10. prosinca 2014. u 09:06

Čovjek današnjice što pročita vjeruje, što vidi uzima kao činjenicu, i uopće ne obrađuje informaciju primljenu olfaktornim organima, već ostaje na čisto organoleptičkim zaključcima.

Tako na primjer, kada u trgovini na tetrapaku vidi napisano prirodni sok od voća, on vjeruje da je to sok od voća. Ali kada bi taj isti čovjek otišao malo dalje od velikog bombastičnog naslova i zapostavio sliku voća na istom tetrapaku, te pogledao s druge strane i pročitao onaj sitnim slovima napisani sadržaj soka, tada bi došao do potpuno drugačijih zaključaka i shvatio bi da ne pije sok od voća, već pije mješavinu vode i soka od voća, koji čak nema bližu vezu s voćem jer se radi o koncentratu od voća, a ne o samom voću, te je toga koncentrata najčešće manji postotak u istoj mješavini, nazvanoj sok od voća, od same vode.  

Na jednak način čovjek prima informacije preko medija. Čovjek čita naslove i vjeruje tome zdravo za gotovo, da se uopće ne pita je li tome baš tako. To dovodi do toga da mediji na taj način mogu izvrsno manipulirati čovjekom jer čovjek im vjeruje, jer to je pisalo u novinama, ili to je bilo na vijestima, kao da su ta sredstva izvor prave istine.

Na kraju, poražavajuća je činjenica da čovjek na isti način pristupa ljubavi i smatra da je ljubav prava samo ako ima materijalno pokriće. Tako se ljubav kao stanje pretvorila u nešto materijalno, te je pusa, pusa, pusica postala dokaz ljubavi. Tjelesni odnos je postala sama ljubav i nešto što vodi ili rađa ljubav. Ali ljubav to nije. Ljubav nije materijalne naravi. Ljubav ne treba materijalan dokaz. Ona ne traži objašnjenje ili pozu. Ljubav ne traži simpatiju ili poljubac, dodir ili tjelesnu toplinu. Ljubav je iznad toga. Pa koja tijela mogu proizvesti žar prave ljubavi? Koja poza može dovesti do punine prave ljubavi? Na kraju, koji materijalni dokaz ili bilo koji iskaz može dokazati ljubav koja je u sebi nematerijalna? Ali čovjek jer je tako lakovjeran prema svemu i toliko materijaliziran u svemu, on i dalje vjeruje da je poljubac, dodir i tjelesna ugodnost ili pak užitak, dokaz ljubavi. On misli da je to ljubav. A ljubav to nikada neće biti, jer tada Bog ne bi bio Ljubav.
 

Da biste komentirali, prijavite se.