Možete li pomoći djeci iz Afrike?

Dječaci i djevojčice iz Afrike mogli bi učiti, naučiti i brinuti se o sebi. Oni žele tu priliku, oni trebaju tu priliku. Samo to, priliku da krenu u školu da shvate da mogu biti djeca i da i za njih postoji bolja budućnost, da ne moraju slušati druge, da ne moraju ovisiti o drugima, da se sami mogu brinuti za sebe.
Autor: Marčela Mlinarić/Laudato Photo: Marčela Mlinarić utorak, 22. srpnja 2014. u 15:29
Željela bih vas nešto pitati. Znate li koliko ima kontinenata? Odlično! Znate li mi na karti svijeta pokazati Afriku? Tanzaniju? Što znate o Africi? Znate li nabrojati neke afričke životinje? Znate li koliko je 20 x 2? A 20 + 2? A 1+1? Naravno da znate. Još bih vas samo nešto pitala. Znate li napisati svoje ime? Prezime? Imena svojih braća i sestara? Znate li napisati slovo A, B...? Veliko i malo, naravno. Nakon što sam vas sve to ispitala i utvrdila vaše znanje, recite mi, gdje se ste sve to naučili? U vrtiću, školi? Jeste li voljeli ići u školu? Jeste li bježali s nastave?

Vidite, ništa vas to ne pitam bez razloga. U našem je svijetu sve to normalno. Naravno da znate koliko je 1+1, znate se potpisati, znate čitati i znate osnove geografije. Ali, postoji dio svijeta gdje to nije normalno, gdje djeca i odrasli ne znaju pisati i čitati, a željeli bi naučiti, jer shvaćaju da im školovanje pruža svjetliju budućnost, a ako se ne školuju, vrata njihovog života mogu ostati zatvorena i oni nikada neće ostvariti svoj potpuni potencijal koji bi mogli. Djeca koje se ne obrazuju nemaju se čemu nadati. Djevojčice se okreću prostituciji (naravno, ne sve) ili rode puno djece. Dječake često iskorištavaju za prisilan rad u rudnicima ili na poljima, a ako imaju sreće onda čuvaju stoku. Oni nemaju svoje djetinjstvo, nikada ga nisu niti imali. Odmah postaju odrasli, lutaju ulicama, postaju beskućnici, problem. Ali, kada bi išli u školu, sve bi se to moglo promijeniti. Mogli bi učiti, naučiti i brinuti se o sebi. Oni žele tu priliku, oni trebaju tu priliku. Samo to, priliku da krenu u školu da shvate da mogu biti djeca i da i za njih postoji bolja budućnost, da ne moraju slušati druge, da ne moraju ovisiti o drugima, da se sami mogu brinuti za sebe.

Pogledajte film o malom dječaku (Priča iz Tanzanije, na stranici udruge Zdenac) koji je dobio upravo tu priliku i poslušajte kako ju je iskoristio. Ali, iako film govori o jednom, on je svi. Otvorite svoja srca i poslušajte što vam dječak poručuje. Možete li mu pomoći? Možete li postati nečiji kum i na taj mu način vratiti djetinjstvo i pomoći mu da bude u školi, među svojim vršnjacima? Razmislite, jer taj će odnos obogatiti i vas. Vjerujete mi da hoće.
Da biste komentirali, prijavite se.