Pobačaj i Down sindrom

Tko određuje danas tko može, a tko ne može živjeti? Tko određuje uvjete za prijem osobe u ''savršeno društvo''?
Autor: Josip Ulić/Laudato/D.T. Photo: pixabay srijeda, 21. ožujka 2018. u 16:29

Mnogi licemjeri danas nose različite čarape, dok ostalih 364 dana u godini govore o ''malformacijama'' i ''pravu'' na pobačaj ako prenatalna dijagnoza(test) ustvrdi vjerovatnost Down sindroma.

Razvoj prenatalnih testiranja promiče selekciju i monstruozno ‘’probiranje’’ tko ima pravo živjeti, a tko je predodređen za ''koš''. Testom se mogu selektirati a time i abortirati sva nerođena djeca koja na svom genu nose ''grešku''. Naime, ako liječnik testom utvrdi da fetus posjeduje određene anomalije ili samo predispoziciju za određenu bolest, primjerice Downov sindrom, može dopustiti roditeljima da procijene žele li imati to dijete ili ne, kao da se radi o oštećenoj robi, a ne o ljudskom životu. Genetičari govore kako se tu radi o pravu roditelja na izbor, dok Prolife aktivisti u ovome vide vrstu metode ''pronađi i uništi''.
 
Zbog prenatalne dijagnostike, u SAD-u se pobaci preko 80% djece s dijagnosticiranim Downovim sindromom, a u Velikoj Britaniji njih preko 90%. Danska ima projekt kojim želi eliminirati sve osobe zahvaćene Down sindromom i tako postati jedina država na svijetu kao ''Down Syndrome Free'' (bez Down sindroma). Taj ''san'' žele ostvariti do 2030. godine. U razdoblju od 2004. do 2010. godine broj rođene djece sa sindromom Down se smanjivao za 13% godišnje.
 
Tko određuje danas tko može, a tko ne može živjeti? Tko određuje uvjete za prijem osobe u ''savršeno društvo''? ''Pa i mi smo ljudi!'' na jednom mjestu kazao je Sebastian Urbanski njemački glumac koji boluje od Down sindroma. Je li idući korak eliminacija nerođene djece s nekim drugim bolestima, npr: dijabetesom, bolestima srca, sljepoćom..? ''Tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima.'' (Mt 18,5)
 
Sve ovo treba nas brinuti, kao što bi nas trebale brinuti manjkavosti naše ljubavi koja ne ljubi bližnjega bez obzira na sve. Naime, kao da ne znamo ljubiti, pa nam zato Krist i danas ponavlja da ljubimo kako bi ljubio On. ''Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio, tako i vi ljubite jedni druge!'' (Iv 13,34)
 


Da biste komentirali, prijavite se.