Pobačaj je okrutno ubojstvo nevinog ljudskog bića

Etički gledano pobačaj je namjerno i izravno ubijanje ljudskog bića u početnoj fazi njegovog postojanja. To je nepravedno i okrutno ubijanje ljudskog života.
Autor: Josip Ulić/Laudato Photo: pixabay.com petak, 04. studenog 2016. u 18:32

Ustav RH propisuje sljedeće:

“ Svako ljudsko biće ima pravo na život.” Čl. 21

“Čovjekova je osobnost i sloboda nepovrediva.” Čl. 22

“Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.” Čl. 38

Zanimljivo, zakoni RH nisu u skladu i kose se s ustavom. Naime, prema zakonu kojeg smo naslijedili još iz 1978. god., prekid trudnoće do 10. tjedna od začeća može se izvršiti na zahtjev trudne žene, ili na prijedlog liječnika, opet uz pristanak žene.

''Prekid trudnoće se može izvršiti do isteka deset tjedana od dana začeća.'' Čl. 15.

„Prekid trudnoće se vrši na zahtjev trudne žene.“ Čl. 18.

Po ovome se da zaključiti kako embrij u različitim stadijima nije ljudsko biće, jer po ustavu svako ljudsko biće ima pravo na život, sloboda mu je nepovrediva i jamči mu se sloboda mišljenja. Nacisti su u ono vrijeme govorili kako su Židovi prljavi, manje ljudi nego Arijevci. Adolf Hitler otišao je toliko daleko da je govorio kako Židovi "nisu ljudi." Da, to je za Židove tvrdila tadašnja nacistička ideologija smrti, a danas nova ideologija smrti tvrdi kako embrij u različitim stadijima nisu ljudska bića. No, podaci koje nam nude biologija i genetika pokazuju da je biće koje počinje razvoj u majčinoj utrobi novi organizam ljudske vrste, koji posjeduje genom drukčiji od onog očevog ili onog majčinog. Naime, embrij je već u fazi zigote ljudsko biće.

Ovu tvrdnju dokazuju četiri činjenice koje je znanost izvela:

1. Znanost kaže - zigota je novi organizam. Nastaje kada se očev spermatozoid spoji s majčinom jajnom stanicom. To više nije gameta, a nije niti jedna majčina ili očeva stanica, budući da je genom drugačiji.

2. Znanost kaže - novi organizam je ljudski. U to niti jedan biolog ne sumnja, dovoljno je analizirati broj i prirodu kromosoma.

3. Znanost kaže - novi organizam je programiran. Genom u kojem se nalazi genetsko programiranje upisan je u 46 koromosoma njegova DNK. Taj jedinstveni DNK čini.

genetsko naslijeđe novog ljudskog bića. To je biće s novim projektom i novim programom koji nije nikad prije postojao i ne će se više nikad ponoviti. Ovaj nikad ponovljivi program obilježava novo ljudsko biće. U njemu su sadržane osobine novog pojedinca, od visine do boje očiju itd.

4. Znanost kaže - embrij raste i razvija se na koordiniran, kontinuiran i postupan način.

Kao što možemo vidjeti nije religija ta koja nam govori da zakon nije u skladu sa ustavom u RH, to čini znanost, ali i dr. No, neki očito polaze krivo postavljajući pitanje: Što je ljudsko biće? Pitanje treba glasiti: Tko je ljudsko biće. Ljudsko biće nije predmet, stvar, oruđe koje se pravi ili proizvod, a to često misle oni koji se zalažu za abortus.

Etički gledano pobačaj je namjerno i izravno ubijanje ljudskog bića u početnoj fazi njegovog postojanja. To je nepravedno i okrutno ubijanje ljudskog života. Taj namjerno izazvani pobačaj ili nasilni prekid trudnoće jest takav prekid trudnoće koji se ostvaruje različitim abortivnim tehnikama, a izravna intencija mu je ubijanje nerođenog ljudskog života.

Na žalost, kao što vidimo, u RH svako ljudsko biće očito nema pravo na život, već samo ono ljudsko biće koje se za taj život može izboriti. No, kako da se nevini embrij izbori za život kad je njegov jedini krik postojanje? “(...)najveći uništavač mira danas je krik nevinog, nerođenog djeteta.” Majka Tereza na govoru prilikom dodjele Nobelove nagrade za mir 1979. god.

Embrij je već od stadija zigote ljudsko biće stoga se pravom možemo upitati: Tko ima pravo tražiti da zakonski bude odobreno ubijanje ljudskog bića?

Možemo kazati kako su svi ljudi, pojedinačno i zajedno dužni s pogledajmo u Boga ljubiti svaki život od začeća pa sve do prirodne smrti. Drugi vatikanski sabor razvijajući stav o pobačaju u Gaudium et spes kazao je: „Bog, Gospodar života, povjerio je ljudima uzvišenu zadaću održavati život, i tu dužnost moraju vršiti na način dostojan čovjeka. Zato treba već od začeća najbrižnije štititi život; a pobačaj i čedomorstvo užasni su zločini.

Evangelium vitae pobačaj naziva teškim i žalosnim zločinom nad životom, jer se uništava ljudsko biće toliko nevino da nevinije ne može biti. Život počinje od začeća i nije vlasništvo ni oca ni majke, a ni države, nego je to život novoga ljudskog bića, stoga se zabranjuje svaki čin koji dovodi do uništavanja ljudskog embrija. No, u RH suprotna priča dok se s jedne strane ustavom štiti svaki ljudski život s druge strane zakonom se jedan stadij života smatra ne životom pa se tako zakonski već dugo vremena dozvoljava ubijanje.

Zato je važno vikati jasno i glasno: Pobačaj je zločin, on je veliki pljesak festivalu smrti.

'Recimo “Da” za život i “Ne” za smrt.' – Papa Franjo

Ipak, mi danas živimo u svijetu koji zakonski štuje masovno ubijanje nerođene djece, ali i to je samo mala slika totalne dehumanizacije čovjeka kao osobe koja vlada u svijetu. U ovom pluralističkom sekularističkom svijetu možemo vidjeti da ne postoji više univerzalna, već samo osobna istina u kojoj svatko gura svoje. Taj put koji se danas čovjeku prezentira kao jedini je pogrešan, a za njega se mora odgovarati. Za smrt nedužne djece netko mora odgovarati, a mnogi se ponašaju kao da je to zdravo, normalno i prirodno, na kraju i zakonski odobreno.

Za kraj možemo kratko i jasno kazati kako svatko ima pravo na život. To je temeljna vrijednost koju nitko ne može gaziti, negirati i ne poštivati. Vrijednost života nije nešto s čim se može trgovati, ona se ne mijenja od kulture do kulture, od naroda do naroda, od udruge do udruge, od žene do žene, to je vrijednost koja je važeća za sve ljude na svakom mjestu i u svakom vremenu, jer svako ljudsko biće ima pravo na život.

“Može li žena zaboravit' svoje dojenče, ne imat' sućuti za čedo utrobe svoje? Pa kad bi koja i zaboravila, tebe ja zaboraviti neću.” (Izaija 49:15)
 

Da biste komentirali, prijavite se.