Tanja Popec

novinarka, voditeljica i urednica Hrvatskoga katoličkog radija, magistrica teoloških znanosti i istaknuta katolička laikinja, autorica je kolumni portala „Laudato“.
Autor: Tanja Baran subota, 01. listopada 2011. u 00:00
POPEC, Tanja, radijska novinarka, voditeljica i urednica, magistrica znanosti (Rijeka, 20. 3. 1978.)

Odrastanje. Roditelji su joj Mato i Ankica, rođena Ivančan, porijeklom iz Molva u Podravini. Nakon vjenčanja 1971. godine do 1987. živjeli su na Grobniku, u Jelenju, a radili u Rijeci. Godine 1987. preselili su se u Đurđevac. Tanja im je jedinica.
Prvih devet godina života proživjela je na Grobniku nadomak Rijeke. Prva dva razreda osnovne škole pohađala je u Jelenju, a od trećeg do osmog razreda išla je u osnovnu školu u Đurđevcu. U tom je razdoblju sudjelovala u dramskoj i novinarskoj skupini u školi te povremeno surađivala u emisiji „Stigla je pošta“ 1. programa Hrvatskoga radija.
Godine 1992. upisala je Opću gimnaziju u Đurđevcu koju je bez polaganja mature zbog odličnog uspjeha završila 1996. godine. Kao gimnazijalka sudjelovala je u školi za novinare koju je organizirao Radio 101. U gimnaziji je uređivala školski list i surađivala s lokalnom radijskom postajom u Đurđevcu, najprije kao terenska novinarka, a kasnije i kao voditeljica više emisija. Tih je godina radila i kao voditeljica brojnih događanja u gradu i županiji. Surađivala je sa županijskim društvima za mlade i pisala za njihove časopise. Istodobno se bavila plesom u HPD-u „Ferdo Rusan“ u Virju.

Iz vjerskoga života. Krštena je u kapeli Majke Božje Molvarske u Molvama 29. travnja 1978. godine. Prvu pričest primila je u Jelenju u župi sv. Mihovila, a sakrament potvrde u Đurđevcu u župi sv. Jurja gdje je i započeo njen intenzivniji angažman u župnoj zajednici uz tamošnje župnike, kapelane i redovnice iz Družbe sestara milosrdnica. Istodobno je bila povezana s franjevcima konventualcima u Molvama. Kao radijskoj voditeljici i mladoj novinarki povjeravali su joj vjerske teme, što ju je povezalo s brojnim svećenicima i sadržajima u Crkvi, iz čega je rođena njena želja da bude crkvena novinarka. Zbog toga je i maturalni rad pisala iz vjeronauka.

Obrazovanje. Godine 1996. upisala je studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i diplomirala 2001. godine, nakon čega je upisala poslijediplomski studij iz područja dogmatske teologije. Magistrirala je na KBF-u 2007. godine s temom: „Kršćanski korijeni ujedinjene Europe. Teološko - antropološki govor o europskom identitetu i kršćanskoj ponudi za budućnost Staroga kontinenta.“ Nakon toga je upisala doktorski studij. U razdoblju od 2004. do 2005. završila je stručno usavršavanje za voditeljicu u elektroničkim medijima na Poslovnom učilištu „Experta“ u Zagrebu.

Posao. Nakon prve godine studija započela je honorarnu suradnju na Hrvatskome katoličkom radiju, a u prosincu 1997. počela je spikirati i voditi emisije. Krajem 2002. zaposlena je kao novinarka i voditeljica. U ožujku 2003. imenovana je urednicom vjerskoga programa HKR-a. Uz urednički posao radi i kao spikerica, voditeljica, novinarka, reporterka, komentatorica prijenosa, autorica niza velikih projekata HKR-a.
Voditeljica je i scenaristica mnogih crkvenih događanja: promocija, koncerata, festivala... Od 2005. godine surađuje u „Katoličkom tjedniku“ iz Sarajeva, u „Glasu Koncila“ iz Zagreba, članica je Uredničkoga vijeća časopisa „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog“. Više godina pisala je za časopis „Rhema“. U nakladničkoj kući „Verbum“ 2009. godine objavila je knjigu „Poznati govore o Bogu i vjeri“. Krajem 2007. godine snimala je zvučno izdanje Biblije, te nastavila suradnju sa Zakladom „Čujem, vjerujem, vidim“ koja snima zvučne knjige duhovnoga sadržaja.

Obitelj. Neudana je.

Laički angažman u Crkvi. Aktivna je župljanka župe sv. Petra u Zagrebu u kojoj stanuje i u kojoj je prisutna tijekom tjedna i prema potrebi je na raspolaganju župniku. Tijekom jednoga mandata (2000.-2005.) bila je članica Župnoga pastoralnog vijeća te je više godina pisala u župnom listu. Slobodne vikende provodi s obitelji u župi sv. Jurja u Đurđevcu ili župi Uznesenja BDM na nebo u Molvama gdje također voli pridonijeti rastu tih župnih zajednica. Zato voli reći da ima tri župe i dvije biskupije. Surađivala je u časopisu „Živi krugovi Crkve“ koji je bio namijenjen župnim pastoralnim vijećima te u pripremi Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije radeći na izradi sažetaka za desetak tema. Kroz razne projekte surađuje u Crkvi u BiH.

Osobno. Otkada se počela baviti novinarstvom željela je intervjuirati papu Ivana Pavla II. Nakon njegove smrti intervjuirala je čovjeka koji mu je četrdeset godina služio, kardinala Stanislawa Diwisza. Za njen znanstveni, ali prije svega osobni i vjerski život, vrlo važnom smatra povezanost s blaženim Ivanom Pavlom II. Po njegovom zagovoru čudesno je prevladala dvije teže operacije (2007. i 2011.) te mu nakon toga povjerava svoj osobni i profesionalni život. U svojem duhovnom životu redovito se utječe Blaženoj Djevici Mariji koju s obitelji časti u liku Majke Božje Molvarske.
U slobodno vrijeme rado fotografira, odlazi u prirodu, u roditeljski vinograd, na putovanja. Voli filmsku umjetnost, klapsku i tamburašku glazbu, druženje s prijateljima.