Željka Marinović

Željka Marinović - pjevačica popularne duhovne glazbe
Autor: Tanja Baran subota, 10. ožujka 2012. u 00:00

MARINOVIĆ, Željka, pjevačica popularne duhovne glazbe (Zadar, 26. 4. 1966.)

Odrastanje. Majka Ljubica, djevojački Lukačin, i otac Stjepan Ročić- Lide potječu iz zagrebačkoga Markuševca. Godine 1954. doselili su se u Zadar gdje žive i danas. Željka je njihovo jedino posvojeno dijete. Usvojili su je odmah nakon rođenja pa su od prvih Željkinih životnih trenutaka bili njezini pravi roditelji.

Iz vjerskoga života. Odgajali su je u katoličkom duhu, a djetinjstvo joj je bilo protkano roditeljskom ljubavlju i pažnjom. Od najranijih svojih dana obiteljski je povezana s više svećenika.

Obrazovanje. Tata Stjepan, danas umirovljeni pilot i predavač u školi letenja s poznavanjem engleskog i njemačkog jezika te mama Ljubica domaćica, brzo su uočili Željkin talent za glazbu i njezinu ljubav prema glazbenoj umjetnosti. Zato je Željka u rodnome gradu, uz redovitu osnovnu i srednju školu, završila i osnovnu glazbenu školu. Kao pjevačica je već krajem osnovne te cijelu srednju školu i kasnije do udaje, nastupala na nizu dobrotvornih koncerata, festivala, natjecanja. Gdje god se pojavila osvajala je prve nagrade: na Prvom glasu Zadra, Prvom glasu Jadrana, na natjecanju pjevača amatera u Splitu, Sisku, u zagrebačkom Kulušiću... Iako je pjevala i u jednome renomiranom zadarskom bendu,1985. godine upisala je studij engleskog i ruskog na zadarskom Filozofskom fakultetu. A onda je u njezin život 1986.godine ušao budući suprug Zoran Marinović iz Poličnika. Željka je napustila studij i perspektivnu glazbenu karijeru te se posvetila obitelji kao svojoj temeljnoj vrijednosti.

Obitelj i posao. Godine 1987. u malološinjskoj župnoj crkvi udala se za Zorana,  profesora matematike i fizike s kojim se preselila u Zagreb. Obiteljski se bave poduzetništvom. Zoran je među prvima 1989., još u socijalističkoj Jugoslaviji, otvorio vlastito poduzeće koje posluje i danas.
Željka nije odustala od studiranja pa je po dolasku u Zagreb upisala predškolski odgoj na Pedagoškoj akademiji, ali je na posljednjem semestru struku zamijenila osobnom praksom. Najprije je 1989. rodila Stjepana, zatim 1992. Jelenu i 1994. Anu. Danas su Stjepan i Jelena studenti zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, dok je Ana gimnazijalka, maturantica.
Susret sa Zoranom i osnivanje obitelji obogatilo je Željkin život praktične vjernice, ali ju je potaknulo i na dublje promišljanje o životu i duhovnosti. Zato je Željka ubrzo promijenila svoj glazbeni izričaj.

Glazbeni i vjerski angažman. Potpuno se posvetila popularnoj duhovnoj glazbi. Počela je nastupati na gotovo svim hrvatskim festivalima popularne duhovne glazbe te je dosad snimila  4 nosača zvuka: „Ljubav što ne prolazi“ 1997., „Hrvatske marijanske pjesme“ 1998., „Želim Ti dati najbolje“ 2000. i „Svjetionik“ 2008. godine. Za posljednja dva albuma dobila je prestižnu diskografsku nagradu „Porin“, u kategoriji najboljeg albuma duhovne glazbe. Željka želi ono u što vjeruje, uz potporu supruga i obitelji, na najbolji mogući način pokazati ljudima. U njezinim su glazbenim izvedbama surađivali najpriznatiji hrvatski glazbenici te mnoga cijenjena imena popularne duhovne glazbe. Autorski je najviše surađivala s Tonijem Eterovićem i Čedom Antolićem s kojim i danas najčešće nastupa. Željka živi u zagrebačkoj župi Duha Svetoga na Jarunu kamo s obitelji redovito odlaze na misna slavlja.

Osobno. Voli slušati glazbu. U toplom ozračju Željkinoga doma svakodnevno se osim zvuka klavira mogu osjetiti mirisi njenih kulinarskih delicija. Radost joj je uređenje i oplemenjivanje prostora u kojem živi, kao i uzgoj i njega ukrasnih biljaka na terasi. Iako je u Zagrebu ostvarila svoj dom, redovito odlazi u rodni Zadar jer na svojem obzorju Željka još uvijek svakodnevno vidi more.