Ines Grbić

novinarka, glasnogovornica Zadarske nadbiskupije, diplomirana politologinja, autorica kolumne "Kap(i) u moru" portala "Laudato".
Autor: Tanja Baran srijeda, 10. listopada 2012. u 00:00

GRBIĆ, Ines, novinarka, glasnogovornica Zadarske nadbiskupije, diplomirana politologinja, autorica kolumne „Kap(i) u moru“ portala „Laudato“ (Zadar, 14. 5. 1976.)

Odrastanje. Otac Šime joj je iz Nina, a majka Ana rođ. Smokrović iz Starigrada-Paklenice. Vjenčali su se 1975. u crkvi sv. Jurja u Starigradu. Ines ima dvije sestre: Josipu i Mašu. Do preseljenja u roditeljsku kuću u Nin, do njene devete godine, živjeli su u Zadru. Ines je djetinjstvo provela u divnom odrastanju uz more i planinu Velebit s bakom Marijom (Mašom) u Starigradu. Ona je vrlo rano ostala udovica i uz požrtvovni je rad, svu ljubav i vrijeme posvetila čuvanju svojih unuka. Boraviti u starigradskom smiraju, u kojem je u ranoj dobi primila toliko topline, za Ines ima posebnu i emotivnu vrijednost. Prva tri razreda osnovne škole pohađala je na Boriku u Zadru, a osnovnu školu završila je 1990. u Ninu. Pozvana je na sudjelovanje u recitatorsko-dramskoj sekciji kao najmlađa među učenicama „viših razreda“. Pisala je scenarije za školske priredbe koje je i vodila, pisala je prozu i pjesme za školske i županijske časopise. Pobjeda na jednom od županijskih recitatorskih natjecanja kao osmoškolku ju je odvela na republičko natjecanje u Zagreb. Srednju Hotelijersko-turističku školu, smjer „recepcija“, završila je 1994. u Zadru. Od malena su je posebno zanimali strani jezici.

Iz vjerskog života. Krštena je u crkvi sv. Anselma u Ninu na blagdan sv. Benedikta, 11. srpnja 1976. Prvu pričest primila je u crkvi Bezgrešnog začeća u Zadru, a sakrament potvrde u Ninu. Od najranije dobi bila je aktivna u župi u kojoj je živjela. Uz redovito čitanje na misi, svećenici i redovnice su joj uvijek povjeravali pisanje tekstova kojima bi u ime župne zajednice pozdravljala ili ispraćala biskupa, prvopričesnike, krizmanike i roditelje. Odrastala je uz vjeronauke, svećenike i redovnice. Kao studentica je, pišući za časopis za kulturu i politiku „Homo Volans“ Matice hrvatske, razgovarala s kardinalom Franjom Kuharićem, od kojeg je u dugom intervjuu doživjela njegovu posebnu toplinu, ali i godine 1995. važnost samokritike. U Zagrebu je za vrijeme studija bila članica zajednice „Marijina legija“ (sudjelovala je u pokretanju i uređivanju časopisa te zajednice), prezidija Majke Božja od Kamenitih vrata. Odlazila je na tjedne molitvene susrete u gornjogradsku župu sv. Marka te u apostolat s ljudima u potrebi, u bolnice i domove. Na formiranju višeg tijela te zajednice za Zadarsku nadbiskupiju u kojoj je također djelovala kao legionarka, upoznala je zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđu koji joj je ponudio posao u nadbiskupijskom Tiskovnom uredu u osnivanju. Tom plemenitom čovjeku duguje neizrecivu zahvalnost u prepoznavanju njenih sposobnosti, iskazanom povjerenju i konkretnoj podršci.

Obrazovanje. Godine 1994/95. upisala je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Diplomirala je na blagdan sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 1999. s temom: „Kritički racionalizam Karla Poppera i povijesni pristup rekonstrukciji razvoja znanosti Thomasa Kuhna“. Na prijedlog nadbiskupa Prenđe, kao stipendistica austrijske biskupije Željezno, od 2000. pohađala je jednogodišnji tečaj novinarstva na Katoličkoj medijskoj akademiji u Beču.

Posao. Glasnogovornica je Zadarske nadbiskupije i tajnica Tiskovnog ureda koji je na blagdan sv. Augustina 28. kolovoza 2002. godine utemeljio nadbiskup Prenđa. Bio je to, nakon đakovačkoga, drugi takav ured u Crkvi u Hrvatskoj. U pripremi za taj rad, bila je na praksi u redakciji Glasa Koncila, kod glavnog urednika Ivana Miklenića. I danas je novinarka, fotoreporterka i izvjestiteljica Glasa Koncila, Hrvatskoga katoličkog radija i Informativne katoličke agencije te je suradnica emisije „Živjeti put nade“ programa „Glas Hrvatske“ Hrvatskoga radija. Autorica je niza intervjua i reportaža, uređuje i vodi vjersku emisiju „Dan Gospodnji“ na Radio Zadru. Vodila je Odbor za medije uz Papin pohod 2003. godine i SHKM 2010. godine. Moderatorica je mjesečnog susreta „Večer u knjižari“ u knjižari „Verbum“ u Zadru na kojem gostuju intelektualci, znanstveni i kulturni djelatnici. Posreduje informacije iz života mjesne Crkve dopisništvima nacionalnih i lokalnih medija. Uredila je posebna tiskana izdanja Zadarske nadbiskupije, između ostalog i monografiju o pohodu pape Ivana Pavla II. Zadru, knjigu sjećanja povodom Papine smrti, zbirku eseja Ivana Prenđe „Ljubiti Crkvu“. „Kap(i) u moru“ naziv je njezine kolumne na portalu Laudato. Članica je Odbora za medije HBK.

Obitelj. Neudana je.

Laički angažman u Crkvi. Služba koju obavlja nije klasični posao s fiksnim radnim vremenom, nego poslanje koje zahtijeva raspoloživost cijele osobe, kao aktivni laički angažman. Piše sadržaje za mnoge svečanosti i događaje na nadbiskupijskoj razini koje vodi: od predstavljanja knjiga, koncerata, akcija, gostujućih predavača, suorganizira i pomaže u realizaciji raznih događaja u mjesnoj Crkvi.

Osobno. U odnosima s javnošću izložena je kontaktima s mnogim ljudima, u funkciji brojnih posredovanja, pa je raduju trenuci tišine i mira kod kuće ili u prirodi. Veseli je kad može biti u kutku crkve, za svoju dušu, „skrivena“, bez foto-aparata i diktafona, po osobnoj potrebi, a ne po službenoj dužnosti. Jer takvi trenuci s Gospodinom su je i doveli do službe u kojoj djeluje.