Jure Šarčević

svećenik, franjevac kapucin, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica
Autor: Tanja Baran/Laudato Photo: Laudato utorak, 11. studenog 2014. u 17:32
ŠARČEVIĆ, Jure, svećenik, franjevac kapucin, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (Rama, Rumboci, BiH, 17. 9. 1949.)
 
Odrastanje. Potječe iz tradicionalne katoličke zemljoradničke obitelji, od oca Marka Šarčevića i majke Pere, djevojački Petrović. Njegovi su danas pokojni roditelji dobili šestero djece, od kojih je još pet živo. U braku su živjeli gotovo šezdeset godina. Dvojica su mu brata Ante i Stipo sretno oženjena, u mirovini su zarađenoj u Njemačkoj, sestra Ana je udana i živi u Mostaru, a sestra Beatrica je redovnica, članica Školskih sestara franjevki hercegovačke provincije Krista Kralja.
Do sedamnaeste godine Jure je živio na selu odrastajući u ljepotama ramskog krajolika u katoličkoj obitelji koja je teškom mukom zarađivala svoj kruh i živjela u vjeri i strahopoštovanju prema Bogu. Nedjeljna misa i crkva bili su središte okupljanja i svega života tamošnjih ljudi. Nezamislivo je bilo da netko nedjeljom ne ide na misu. U Jurinoj obitelji zajednički se svakodnevno molilo ujutro i navečer. To se, ističe, unatoč svemu, čini i danas. Naglašava da je otišao iz Rame prije gotovo 50 godina, 1966., ali da Rama nikada nije otišla iz njega. Ona mu je, kao i čitava Bosna i Hercegovina, iz svjetske perspektive uvijek sve ljepša. I zato, kad god stigne, rado navrati u Ramu, volio bi kad bi bilo moguće i češće. U Rami je, ističe, otkrio ljepotu svijeta, života, prirode. Ondje je, zacijelo pod utjecajem ramskih fratara i ljepote ramskih krajolika, otkrio svoje franjevačko zvanje. U Rami je, od prvih školskih dana, učio o različitosti ljudi, vjera i kultura, o poštenju, skromnosti i čestitosti, o pouzdanju u Boga i njegovoj providnosti, i zato mu svaki povratak u Ramu znači oživljavanje onih mladenačkih ideala i zanosa koji su ga nosili kroz život.
 
Obrazovanje, redovništvo, svećeništvo. Božji je poziv u njemu tinjao nekoliko godina, a u kapucinski red stupio je 1966. Nakon osnovne škole na Šćitu, dva razreda klasične gimnazije završio je u Osijeku (Serafska srednja škola), i dva u Splitu (Franjevačka klasična gimnazija) gdje je 1971. maturirao. Teologiju je završio u Milanu u Italiji i u Zagrebu. Nakon svećeničkoga ređenja 1977. u Zagrebu, djelovao je u Varaždinu, u Italiji te u zagrebačkoj Dubravi.
Na generalnoj skupštini kapucinskog reda u Rimu 2000. izabran je za generalnog savjetnika Reda. Ponovo je izabran 2006. Od svećeničkog ređenja do danas obavljao je različite službe i dužnosti. Između ostaloga bio je odgojitelj sjemeništaraca, provincijski tajnik, zamjenik provincijala, učitelj bogoslova, katehet mladih i studenata tijekom više godina, župni kapelan, provincijalni ekonom, provincijal, predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica Hrvatske i BiH. Njegova dosad najistaknutija služba bila je služba generalnog savjetnika kapucinskog reda, koju je obnašao dvanaest godina. Na čelu Reda bilo je devetero ljudi: vrhovni poglavar ili general Reda i osmorica definitora, savjetnika. Svaki od njih bio je zadužen za jedan dio svijeta. A fra Jurina se posebna odgovornost protezala na zemlje srednje i istočne Europe koje su uglavnom bile pod totalitarnim komunističkim režimom, odnosno za fratre koji su živjeli u tim zemljama. Bilo je to skrb za 17 okruga, odnosno provincija, viceprovincija ili kustodija, koje se prostiru od Islanda do Rusije, od Albanije, preko balkanskih do baltičkih i nordijskih zemalja.
 
Od ljeta 2014. provincijal je Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, a od jeseni 2014. predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica.
 
Osobno. U današnjem svijetu punom individualizma, sebičnosti, otuđenja, franjevci, naglašava fra Jure, svjedočanstvom evanđeoskog zajedništva, o čemu često govori i papa Franjo, mogu biti valjana alternativa.