Slavko Nedić

skladatelj, glazbenik, novinar i urednik
subota, 03. ožujka 2012. u 13:33

Slavko Nedić (rođen u Tolici, Bosanska Posavina, 31. srpnja 1959.) skladatelj, glazbenik, novinar i urednik

Napisao je više od 180 skladbi (s duhovnom i drugom tematikom), te kao skladatelj, aranžer, glazbeni producent ili studijski glazbenik objavio više oko 70 nosača zvuka od kojih je velik broj baš iz područja novije duhovne glazbe: Kefa, Glasnici nade, Navještenje, Hosana, Ivo Fabijan, 5 D, Sanctus, Zbor mladih Marije Pomoćnice Knežija, Zbor Arabeske i grupa Misterij svi iz Zagreba, zatim VIS Jukić iz Sarajeva, grupa Alfa iz Novog Šehera, Anima i Stepinčeva mladež iz Koprivnice, Apostoli mira iz Mađareva, Davor Terzić iz Rovinja te grupa Tau iz Tolise.

U Dubrovniku osnovao grupu Angelus koja je osvojila prvo mjesto na Uskrs festu 1989. godine s skladbom Smrt Njemu. Kao glazbenik surađivao i pomagao mnogim grupama na koncertima i turnejama. U grupi Kefa ovisno o potrebi svirao bubnjeve, gitaru, synt te bas gitaru. S grupom Dominik iz Splita svirao bubnjeve na njihovoj turneji po Njemačkoj 1986. godine te s grupom Tau kao zamjenski gitarista svirao godinu dana. Surađivao i s grupom Apostoli mira.

Pored duhovne glazbe skladao je i skladbe drugačijeg tekstualnog sadržaja od kojih je preko 30 objavljeno na raznim nosačima zvuka - uglavnom manje poznatih imena.

Na Hrvatskom katoličkom radiju 1998. godine pokreće emisiju Sacro ritam koja se bavi duhovnom glazbom novijih glazbenih oblika. U kolovozu 1999. imenovan je urednikom duhovne glazbe na istom radiju, a u veljači 2000. postaje urednik glazbenog programa HKR-a.

Pored uredničkog posla na HKR-u uređuje i vodi pored spomenute emisije Sacro ritam i vodi emisiju Novi zvuk u kojoj predstavlja nova izdanja hrvatske glazbene scene.

Inicijator je ponovnog otvaranja kategorije za duhovnu glazbu unutar diskografske nagrade Porin koja je od milja nazvanu Popularni Porin.