Dekanatska proslava Gospe Siromaha

U Župi sv. Mateja u Gundincima 21. kolovoza 2019. održana je dekanatska proslava Blažene Djevice Marije Gospe Siromaha.
Autor: Tiskovni ured djos.hr/Laudato/K.P. Photo: Tiskovni ured djos.hr petak, 23. kolovoza 2019. u 09:11

Misno slavlje predslavio je župnik u Bilju Dejan Henčić, a u koncelebraciji je bio domaći župnik Josip Dominković, domaći sin preč. Drago Tukara te župni upravitelj u župama Retkovci i Prkovci Ivan Begović. Pristigli su hodočasnici iz Beravaca, Strizivojne, Velike Kopanice, Sikirevaca, Babine Grede, Prkovaca, Retkovaca, Kruševice, Slavonskog Šamca i drugih mjesta.

Vlč. Henčić u propovijedi je naglasio kako je ovo već 56. put kako se okupljaju oko Gospe Siromaha čiji zagovor treba naša Slavonija, raseljena i opustjela, ali ponosna i vjernička, Bogu i svom rodu odana. Istaknuo je kako je pobožnost Blaženoj Djevici Mariji sastavni dio naše vjere, a naročito je to bila u teškim ratnim vremenima kada se molitvom krunice žarko utjecalo Marijinom zagovoru po cijeloj Domovini.

Svatko od nas pritisnut je rizikom, pogođen vlastitim zlo ili zlom drugih, fizičkom, tjelesnom ili duhovnom patnjom, pa smo zato i došli uteći se zagovoru Blažene Djevice Marije i zahvaliti za isprošena dobročinstva, rekao je propovjednik i naglasio - sve što vežemo uz naše dobre majke još više Njoj pripisujemo. Ona je majka milosti i milosrđa, utjeha žalosnih, radost i snaga posustalih, bezuvjetno milosrdna za sve što je krhko, razlomljeno, grešno i povrijeđeno. Zaključio je kako vjerni puk u voljenoj i opustjeloj Slavoniji posebice treba Njezinu blizinu, a već sada nadu za budućnost daje vidjeti djecu i mlade prisutne na ovom misnom slavlju te u redovima za ispovijed.

Nakon Mise, u crkvenom dvorištu uslijedila je procesija s kipom Blažene Djevice Marije Gospe Siromaha uz upaljene svijeće. Kip su nosili članovi KUD-a "Vesela šokadija" – Gundinci u narodnim nošnjama, uz pratnju crkvenog zbora koji je pjevao marijanske pjesme. Po završetku procesije upućena je završna molitva Gospi Siromaha, koju su župljani Gundinaca predvođeni župnikom Dominkovićem tijekom devetodnevne molitvene priprave častili molitvom i pjesmom.

 

Da biste komentirali, prijavite se.