Srebreni svećenički jubilej Đurice Pardona

Na kraju euharistijskog slavlja zahvalio je svojim živućim roditeljima, sestri i svim župljanima rodne župe koji su ga pratiti na putu svećeničke službe.
Autor: djos.hr/laudato.hr/D.R. Photo: djos.hr petak, 31. siječnja 2020. u 16:29

Velečasni dr. Đurica Pardon ove je srijede svečano proslavio 25. godišnjicu ređenja u župi sv. Ladislava u Punitovcima, piše djos.hr.

Misno slavlje predvodio je vlč. Đurica uz koncelebraciju 15 svećenika i župnika, većinom Čepinskog i Osječkog dekanata. Proslavi vrijednog jubileja nazočila je i rodbina slavljenika.

- Raduje me i puno mi je srce što slavim 25. godišnjicu svoga ređenja sa župnom zajednicom moga rodnog sela, koje je u vrijeme moga ređenja bilo okupirano, pa se ređenje dogodilo u prognaničkim uvjetima 29. siječnja 1995. godine u holu Osnovne škole 'Antun Gustav Matoš' u Vinkovcima, a ne kako je to uobičajeno u katedrali ili nekoj crkvi. Bili su to teški dani i za moju obitelj, ali i za sve prognane župljane - prisjetio se na početku euharistijskog slavlja vlč. Đurica.

U svojoj homiliji, Pardon je kazao kako su Bog i Božja ljubav među nama u svakom trenutku našega života, gdje bili i što radili te da nam je potrebno po Bogu dano mjesto na kojem se osjećamo sigurnima.

- U trenucima opasnosti gubitka Domovine i svog zavičaja javljaju se sumnje i nejasnoće koje znaju uzdrmati našu vjeru i povjerenje u Boga. Zato je traženje Boga istovremeno i traženje domovine, mjesta i prostora u kojemu se Bog doživljava bližim, a ljudi su međusobno jedni s drugima povezani. Svojim dugogodišnjima studiranjem svetopisamskih tekstova i znanstvenim napredovanjem, ranjen nedostatkom zemlje, gubitkom brata, stričeva i prijatelja u Domovinskom ratu, tražio sam korijene vjere i temelje povezanosti s Bogom. Uvijek vjerujem da je istinito geslo koje sam izabrao na početku svoga svećeničkog služenja: Domovina je naša na nebesima (Fil 3,20) - istaknuo je Pardon.

Na kraju euharistijskog slavlja zahvalio je svojim živućim roditeljima, sestri i svim župljanima rodne župe koji su ga pratiti na putu svećeničke službe, kao i svećenicima koji su s njim suslavili ili ga svojim primjerom i savjetom pratili u službi Bogu i ljudima.

Đurica Pardon rođen je 1966. u Nijemcima, gdje je završio i osnovnu školu. Nakon školovanja na Interdijecezanskoj srednjoj školi u Zagrebu upisuje studij na Teologiji u Đakovu, na kojoj je 1994. diplomirao. Za svećenika je zaređen 29. siječnja 1995. u Vinkovcima, a od 2002. godine župnik je Župe sv. Ladislava kralja u Punitovcima.

Voditelj je Hrvatskoga katoličkoga biblijskoga djela i član Biblijskoga instituta. Sudjeluje na znanstvenim skupovima bibličara i drugim znanstvenim i pastoralnim kolokvijima. Objavljuje radove u različitim časopisima, te je urednik časopisa za biblijski pastoral 'Biblija danas'.

 

Da biste komentirali, prijavite se.