U Slavonskom Brodu predstavljen svagdanji vodič kroz korizmu

Djelo je plod autorovih dugogodišnjih promišljanja nad misnim čitanjima u liturgijskim slavljima u korizmi.
Autor: Brankica Lukačević/Laudato/M.P. Photo: Brankica Lukačević subota, 09. veljače 2019. u 18:24

Knjiga pod naslovom ''Razderite srca, a ne halje svoje'' – Svagdanji vodič kroz korizmu, autora Ilije Čabraje, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, umirovljenog profesora, u izdanju Naklade Sv. Antun iz Zagreba predstavljena je u petak, 8. veljače u Župi sv. sv. Marka u Slobodnici kod Slavonskog Broda. O knjizi je govorio domaći župnik Pero Stanić.

Kako i sam podnaslov govori knjiga je svojevrsni vodič kroz Korizmu. Djelo je plod autorovih dugogodišnjih promišljanja nad misnim čitanjima u liturgijskim slavljima u korizmi.
 
U tome je smislu djelo strukturirano od uvoda, misnih čitanja i molitve vjernika. Svjestan kako je korizma posebno vrijeme u crkvenoj godini, vrijeme kada smo kao kršćani pozvani tijekom četrdeset dana priprave za najveći kršćanski blagdan Uskrs pripremati se kroz post, molitvu i dobra djela, autor na 495 stranica donosi svoja pomno pripremanja promišljanja, stavljajući naglasak na dnevna čitanja, tako da je svako pojedinačno protumačio s biblijsko teološkog motrišta.

Biblijski su tekstovi rasvijetljeni u kontekstu njihova nastanka, poruke i aktualizacije vremena u kojemu živimo. Takav pristup čitatelju će zasigurno pridonijeti teološkom produbljivanju i duhovnom obogaćenju pripreme za Uskrs.

Knjiga sadrži i dodatak s uskrsnim običajima; po čemu je Čista srijeda dobila svoje ime, značenje Četrdesetnice-Quadragesima, post u korizmi, pobožnost križnog puta, blagoslov grančica na Cvjetnicu, običaji Velikog petka, sedam Isusovih riječi na križu, uskrsni simboli, uskrsno janje i jaje te blagoslov uskrsne hrane.

Župnik Stanić na predstavaljanju je naglasio kako je knjiga prvotno namijenjena svećenicima, ali je prikladna i na korist ostalom Božjem puku te ju je preporučio svojim vjernicima.  

 

Da biste komentirali, prijavite se.