Devetnaest vjernika primilo škapular na Koločepu

Uz domaće vjernike na euharistijskim slavljima sudjelovali su i hodočasnici iz Dubrovnika i drugih mjesta.
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/Laudato/D.T. Photo: dubrovacka-biskupija.hr/Laudato srijeda, 19. srpnja 2017. u 17:29
Svetkovina Karmelske Gospe svečano je proslavljena na Koločepu u pustinjačko-misionarskoj zajednici ''Karmel Božjeg Milosrđa'' u nedjelju, 16. srpnja. Misna slavlja predvodio je br. Dražen Marija Vargašević.
 
Prva misa u župnoj crkvi sv. Marije na Koločepu slavljena je prema nedjeljnom misnom obrascu, ali s homilijom snažno marijanski intoniranom te s pobožnošću Blaženoj Djevici Mariji od Gore Karmela nakon mise.
 
- Majka Božja je u ozračju evanđeoske poruke o padanju sjemena Božje riječi na tlo različite kakvoće predstavljena kao najizvrsnija zemlja u kojoj je Božja Riječ donijela najobilniji plod. Marija je uz to i okrilje u kojemu se tlo ljudskih srdaca, bez obzira kako nepogodno bilo za klijanje Božjih nadahnuća, može preobraziti u plodnu i podatnu zemlju gdje će niknuti i uzrasti Božji plodovi. Da bi se to dogodilo potrebno se povjeriti, posvetiti Mariji i dopustiti joj da nas ona oblikuje, a to se događa upravo po primanju njezina škapulara koji je najizvrsniji znak posvete Marijinu Bezgrješnom Srcu, kako je rekao sveti Ivan Pavao II. 'Naša odgovornost pred poviješću je da svojim potomcima ostavimo bolji svijet nego li smo ga primili u nasljeđe od naših predaka', a s Marijom ćemo to uspjeti te izbjeći pogubnoj opasnosti da zbog naše neodgovornosti svijet odlazi nizbrdo, u propast - kazao je propovjednik.
 
Večernja misa slavljena je sa svetkovinskim misnim obrascem te je u homiliji predstavljena Blažena Djevica Marija u kontekstu nastanka Ilijinog duhovnog pokreta na gori Karmelu u Izraelu.
 
- Prema karmelskoj tradiciji Ilijino viđenje oblačka koje je nagovijestilo prestanak pogubne suše u Izraelu njegova doba skrivalo je u sebi proročki nagovještaj rođenja Bezgrješne Djevice Marije i duboko nadahnuće za početak duhovnog pokreta posvećenog života na gori Karmelu. Ilija je prvi vjernik u biblijskoj povijesti koji je prihvatio posvećeno djevičanstvo radi Kraljevstva nebeskog i zato je nadahnitelj posvećenog života uopće – rekao je.
 
Propovjednik je naveo dvanaest osobina koje su po Duhu Svetom dijelili sv. Ilija i Blažena Djevica Marija.
 
- Sjajna svjetlost, sjaj djevičanstva, nadahnitelji redovničkog života, primjeri na raznim razinama, razgovor s Bogom, povezanost s anđeoskim duhovima, proročka karizma, poslušnost, milostivost i oproštenje, čudesa, uznesenje na nebo (De Patronatu et patrocinio B. Virg. Mariae in dicatum sibi Carmeli Ordinem). Prihvatimo Marijin zagovor i osjetimo kako je snažna njezina zaštita u ''sušama'' naših života - potaknuo je propovjednik, pozivajući okupljene vjernike da se povjere Gospi Škapularskoj.
 
Na obje mise upriličeno je oblačenje karmelskog škapulara kojega je primilo devetnaest vjernika i koji su na taj način uzeli dioništvo u duhovnim dobrima karmelske duhovnosti. Uz domaće vjernike na euharistijskim slavljima sudjelovali su i hodočasnici iz Dubrovnika i drugih mjesta, kao i sudionici duhovnih vježbi za mlade o razlučivanju poziva.

 
Da biste komentirali, prijavite se.