Dubrovačke milosrdnice proslavile blagdan utemeljitelja svetog Vinka Paulskog

Sestre milosrdnice u Dubrovniku proslavile su blagdan svoga utemeljitelja svetog Vinka Paulskog 27. rujna u samostanu svetog Vinka Paulskog.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA petak, 28. rujna 2018. u 14:41

Misno slavlje predslavio je don Ante Burić, župnik župe svetog Petra-Boninovo i dekan dekanata Dubrovnik 1.

Dekan Burić tumačeći u homiliji evanđeoski ulomak Lk 9, 7-9 objasnio je kako je Herod rado slušao Ivana Krstitelja, no kad ga je Ivan suočio s njegovim nemoralnim ponašanjem vrlo brzo je do tada simpatični prorok, postao neugodan i nepoželjan, te ga se Herod riješio. No, onda je čuo za novog proroka iz Nazareta kojeg se bojao susresti jer je čuo da ga narod drži za Mesiju.

- I nama se toliko puta događa da se bojimo susresti Isusa. Koliko samo izlika tražimo da ne posjetimo bolesnu sestru ili brata. Koliko puta se pravimo gluhi na vapaj siromašnih i nemoćnih. Iz nekog razloga, premda ćemo se busati u prsa da smo baš mi oni koji Kristu i u Krsta vjeruju, ne primjećuje se baš da ga prepoznajemo u sestri i bratu čovjeku. Uvijek tražimo neka opravdanja, kako pred drugima, tako i pred svojom savješću i Bogom – objasnio  je propovjednik.

Sveti Vinko Paulski nije se pokušavao pravdati i nije od Isusa tražio da mu objašnjava tko je njegov bližnji.

 - Jako je dobro vidio da je bližnji čovjek u nevolji. Svako dijete, žena i muškarac, koje pati zbog siromaštva, neimaštine, bolesti, gladi ili zbog toga što je od drugih odbačen, što je od drugih izrugan, što je od drugih ogovaran, protjeran na rubove zajednice i društva, moj je bližnji. - dodao je dekan pozivajući okupljene na ispit savjesti i prepoznavanje jesu li bliži primjeru i djelu svetog Vinka ili imaju nemirnu savjest kao Herod.

Na misi su koncelebrirali gvardijan franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku fra Veselko Grubišić, dominikanac fr. Nikola Mioč i isusovac o. Vinko Maslać. Pjesmom je liturgiju pratio Mješoviti pjevački zbor župe sv. Petra Boninovo koji vodi milosrdnica s. Marinela Žuro.

 

Da biste komentirali, prijavite se.