Planinarski križni put 'Mi smo upoznali ljubav i povjerovali joj'

Na Kižnom putu samo s Brača i Visa sudjeluje oko 450 hodočasnika, a put je dug oko 18 km.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA subota, 30. ožujka 2019. u 16:18

Pod geslom  'Mi smo upoznali ljubav i povjerovali joj' u župi Brusje na otoku Hvaru s pjesmama i molitvama u župnoj Crkvi sv. Jurja započeo je 5. Planinarski križni put vjernika sa sva tri otoka Hvarske biskupije: Brača, Hvar i Visa, piše IKA.

Na Kižnom putu samo s Brača i Visa sudjeluje oko 450 hodočasnika, a veliki broj ih je i s Hvara. S njima su i svećenici sa sva tri otoka, a sve predvodi biskupski vikar za Brač te hvarski dekan i župnik Supetra i Selaca don Toni Plenković.

Put je dug oko 18 km. Prva postaja Križnog puta bila je u župnoj crkvi sv. Jurja u Brusju, gdje je hodočasnicima upute dao don Toni Plenković. Župnik Brusja i Velog Grablja don Ivan Jurin kratko je predstavio povijest i pozitivno govorio o sadašnjosti župe Brusje. Osobito je istaknuo djela Ive Dulčića u župnoj crkvi i napomenuo kako je veliki umjetnik rođen u Brusju. Između ostalih, otpjevana je i prelijepa himna sv. Jurja. Potom je hodočasnike blagoslovio generalni vikar i župnik Jelse don Stanko Jerčić.

- Isuse, danas idemo za Tvojim križem, znajući da je to i naš put. Jedna sigurnost nas prosvjetljuje: put ne završava na križu nego ide dalje. Ide u kraljevstvo života. Ide u eksploziju radosti koju nam nitko više neće moći oteti. Gospodine, mi dobro znamo da je lako osuđivati, lako se nabacivati kamenjem, kamenjem osude i klevete. Znamo biti jako opaki jedni prema drugima. Ali Ti si, Gospodine, izabrao biti na strani pobjeđenih. Na stranih onih koji su slabi, poniženi i osuđeni. Pomozi nam da upoznamo Tebe – Ljubav. Pomozi nam da nikada ne postanemo krvnici nedužne braće i sestara. Pomozi nam da se hrabro zauzmemo za obranu slabih. Pomozi nam da odbacimo Pilatovu vodu koja ne pere ruke nego ih kalja krvlju nedužnih - molio je don Toni Plenković pred sam polazak.

Sljedeće postaje su 'Gospino' kraj Brusja, Bruško poje, Crkva sv. Dominika, Križ iznad Velog Grablja, župna Crkva sv. Kuzme i Damjana u Velom Grablju, Crkva sv. Teodora u Malom Grablju, Crkva Kraljice Mira u Milni. Poslije ove postaje hodočasnici će imati malo duži odmor i ručak. Potom slijede postaje: župna Crkva sv. Teodora u Milni, na žalu u Maloj Milni, Crkva sv. Mandaline te franjevačka Crkva Gospe od Milosti u Hvaru, Crkva sv. Ivana Krstitelja i Antuna Opata sestara dominikanki i, konačno, hvarska katedrala u kojoj će hvarski biskup Petar Palić u danas kasno popodne predslaviti euharistijsko slavlje.

 

Da biste komentirali, prijavite se.