Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Požegi

Biskupi su posebnu pozornost posvetili su djelovanju biskupijskih Ustanova za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika.
Autor: Požeška biskupija/Laudato/M.P. Photo: Požeška biskupija srijeda, 12. prosinca 2018. u 11:26

U Biskupskom domu u Požegi, 10. prosinca održana je 40. Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.
 
Na sjednici su sudjelovali đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit u miru Marin Srakić, požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović te kancelari navedenih biskupija: Đakovačko-osječke Drago Marković, Srijemske Marko Loš i Požeške Ivan Popić.
 
Skupština je započela molitvom i pozdravom domaćeg požeškog biskupa Antuna Škvorčevića koji je biskupima i kancelarima izrazio srdačnu dobrodošlicu.
 
U svjetlu došašća i pripravi za Božić koji otvara Božje obzore, svjedočeći kako je Bog u Sinu svome ostvario proboj iz zla i smrti, najavio je i promišljanje o pojedinim pitanjima koja su na dnevnom redu Skupštine. 
 
Metropolit Đuro Hranić je istaknuo kako pastirska nastojanja biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u bratskom zajedništvu osluškivanja poticaja Duha Svetoga žele dati doprinos životu Crkve na našim prostorima.
 
Biskupi su posebnu pozornost posvetili su djelovanju biskupijskih Ustanova za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika te su uskladili njihov Statut sa zadaćama biskupijskog Ekonomskog vijeća i drugim krajevnim pravnim aktima, koji tvore jedinstven sustav upravljanja crkvenim vremenitim dobrima.
 
Pored toga razgovarali su o odgojno-obrazovnim pitanjima svećeničkih kandidata, kako u malom sjemeništu tako u bogoslovnom sjemeništu, kao i na visokim teološkim učilištima, čije je novo strukturiranje pokrenula Kongregacija za katolički odgoj u Rimu.
 
 Razmatrano je i djelovanje Međubiskupijskoga crkvenog suda prvoga stupnja u Đakovu, napose pitanje novog sudskog vikara, nasljednika Nikole Škalabrina, dosadašnjeg sudskog vikara.
 
Biskupi su razmotrili određena pitanja Srijemske biskupije, njezina personalnog i materijalnog stanja te su dali potporu srijemskom biskupu Đuri u nastojanju oko izgradnje potrebnih biskupijskih struktura.
 

Da biste komentirali, prijavite se.