Mons. Bogdan: Budimo svjetlo svijeta u današnjem vremenu kao što je Kvirin bio u svom!

Sisačka biskupija i Grad Sisak, proslavili su spomendan svog nebeskog zaštitnika svetog Kvirina - sisačkog biskupa i mučenika.
Autor: Laudato/A.L. Photo: Mediji Sisačke biskupije subota, 03. lipnja 2017. u 18:46

Spomendan ovog sveca kojeg je krasila nepokolebljivost i ustrajnost u širenju vjere u Krista, a koji je zbog neodricanja od kršćanstva pogubljen početkom 4. stoljeća za vrijeme velikih progona cara Dioklecijana, slavi se 4. lipnja, ali je zbog svetkovine Pedesetnice ove godine proslavljen dan ranije. Središnja svečanost bila je sveta misa slavljena u Bazilici sv. Kvirina u Sisku.
 
- Budući da se ove godine sam datum nebeskog rođendana našega svetog zaštitnika podudara sa sutrašnjim blagdanom Silaska Duha Svetoga, okupili smo se danas da nas sveti Kvirin sve ohrabri i nadahne da hrabro živimo svoj kršćanski i katolički identitet – rekao je na početku svete mise mons. dr. Vlado Košić, biskup sisački.
 
Dodao je želju da sv. Kvirin svima izmoli život u miru te da i mi katolici uživamo sve slobode i prava koje imaju i pripadnici drugih zajednica u našem hrvatskom društvu.
 
- Ako treba, poput svetog Kvirina, mi smo spremni i trpjeti i umrijeti za Krista, ali govorit ćemo uvijek istinu i boriti se za pravdu, i nećemo se uplašiti suvremenih Dioklecijana. Molimo se da uvijek i u svemu pobijedi Krist, draga braćo i sestre – rekao je mons. Košić.
 
 U zajedništvu s biskupom sisačkim mons. Vladom Košićem te brojnim drugim biskupima i svećenicima, ovo misno predslavio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.
 
- O životu sv. Kvirina znademo malo. Uza sve to, spomen na njega već punih XVII. stoljeća pronosi svijetom slavu drevne Segestice, Sisciae. Njegovo mučeništvo svjedoči o snazi i čvrstoći kršćanske zajednice iz trećeg stoljeća u ovome gradu. Sve to podsjeća nas na prvu evangelizaciju u našim krajevima, na susret antičke filozofije i rimske religije s kršćanskom evanđeoskom porukom. Bio je to susret svjetonazora  koji u mnogočemu imaju različite poglede o svijetu, životu i čovjek – rekao je u homiliji mons. Jure Bogdan, vojni ordinariji u RH.
 
Mons. Jure Bogdan ukazao je na to kako je jedini Kvirinov grijeh bio njegov dosljedan kršćanski život i zauzeto apostolsko djelovanje među kršćanima i poganima što nije moglo ostati nezamijećeno. Naglasio je kako nas sveti Kvirni svojim primjerom potiče i obvezuje kršćanski živjeti u zgodno i nezgodno vrijeme.
 
- Hrabrio je okupljenu kršćansku zajednicu pred moćnim Dioklecijanom i drugim moćnicima da ustraju u vjeri, jer je dobro znao prosvijetljen vjerom, da neprijatelji Isusove poruke mogu ubiti tijelo ali ne mogu ubiti dušu. 'Smrću se ljudski život mijenja ali ne oduzima' – istaknuo je mons. Bogdan
 
Vojni je ordinarij na kraju homilije pozvao vjernike da budu svjetlo svijeta u  današnjemu vremenu kao što je sv. Kvirin bio u svomu vremenu.
 
Biskup Kvirin zbog svoje je vjere u Krista Isusa osuđen na smrt utapanjem s mlinskim kamenom. Nakon što je bio mučen te bačen s mosta u rijeku Savu dugo je vremena plutao zajedno s kamenom i s promatračima svog mučenja razgovarao te im i dalje prenosio Radosnu vijest. Nakon što su mnogi promatrači počeli padati u nesvijest od čuda koje su vidjeli, sveti Kvirin je zamolio Gospodina da uzme njegovu dušu. Zbog ovog čudesnog događaja raširio se čitavim kršćanskim svijetom glas o Kvirinovu svjedočenju i propovijedanju. Svi izvori se slažu kako je dan Kvirinove smrti bio 4. lipnja, ali o godini se još raspravlja.
 
Sveti Kvirine, neustrašivi biskupe i mučeniče, moli za nas da nam Gospodin podari tvoje vjere i hrabrosti.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.