Vlč. Petković: Marija Magdalena primjer je ljubavi prema Gospodinu

Proslavom nebeske zaštitnice sv. Marije Magdalene župljani župe Sela oprostili se od župnika preč. Mate Sukalića.
Autor: biskupija-sisak.hr/laudato.hr/D.R. Photo: biskupija-sisak.hr utorak, 23. srpnja 2019. u 15:57

Župa Sela svečano je u ponedjeljak, 22. srpnja proslavila blagdan svoje zaštitnice sv. Marije Magdalene.

Svečano misno slavlje predvodio je župnik iz Bučice dr. Ivan Petrović u zajedništvu s generalnim vikarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem, domaćim župnikom i dekanom preč. Matom Sukalićem, župnikom iz Odre vlč. Sašom Jozićem, župnikom iz Veleševca vlč. Kristijanom Krajnovićem i župnikom iz Martinske Vesi vlč. Ivicom Šimunovićem, a služio je đakon Ivan Ćorić.

U homiliji osvrnuvši se na pročitano Evanđelje vlč. Petrović pozvao okupljene vjernike da budu hrabri u svojoj vjeri poput Marije Magdalene, one koja je prva došla na Isusov grob te ga našla prazna.
- Dok drugi spavaju ova pobožna žena i Isusova učenica dolazi njemu na grob. Pitamo se zašto dolazi tako rano ujutro? Reći će Ivan Zlatousti, da Marija Magdalena nije više mogla izdržati i nije mogla čekati te je htjela prva doći na grob Učiteljev i tako pokazati koliko silno ljubi tog čovjeka i Boga, onoga koji joj je približio Gospodina i oprostio sve grijehe.

U nastavku propovjednik je ustvrdio kako je Mariju Magdalenu danima i tjednima te posebno u trenutku Isusove smrti nosila njena vjera i to što joj je Gospodin oprostio grijehe.

- U ovom ključnom trenutku nakon Isusove smrti i nakon što ga je gledala na križu i vidjela je osobu koja joj je oprostila grijehe i donijela slobodu, što je ugledala? Vidjela je da je grob prazan i vidjela je opet jednu slobodu. Ona je ugledala Uskrsnulog prva, kao onoga koji je pobijedio smrt. Tako ćemo i mi ugledati Krista i razumijeti njegovu poruku kad ćemo u svom srcu znati da je on taj koji oprašta grijehe i da je Bog kojem nitko ništa ne može nauditi. Imajmo uvijek pred očima ovu pobožnu ženu Mariju Magdalenu koju ništa nije moglo uplašiti i udaljiti od ljubavi prema Kristu Spasitelju koji oprašta grijehe - poručio je Petrović.

Nakon popričesne molitve predvoditelju slavlja i svima koji su pomogli u njegovoj pripremi zahvalio je župnik Sukalić, a na kraju su se članovi HKUD-a „Radost“ iz Sela oprostili od župnika koji nakon 15 godina odlazi na novu službu.
 

Da biste komentirali, prijavite se.