Nadbiskup Barišić: Trebamo biti nositelji mira jedni drugima

Na svetkovinu Marije Bogorodice, Novu godinu i Dan mira 1. siječnja Misno slavlje u splitskoj katedrali Sv. Dujma predslavio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
Autor: IKA/Laudato/M.S. Photo: IKA srijeda, 02. siječnja 2019. u 09:43
U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, don Gabrijel Kamber i don Marko Ćubelić. Misno slavlje animirao je Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem mo Šime Marovića, a uz orguljašku pratnju mo don Ivana Urlića.
 
- Vrijeme je dar, ono se ne može proizvoditi nego primiti i mi ga zahvalno primamo od Darovatelja, našega Gospodina. Mi smo parcelica toga vremena i to nas na svoj način zarobljuje. Robovi smo kronosa i to nas zarobljuje i stavlja u prošlost, kazao je nadbiskup.
 
Naglasio je da poslanica sv. Pavla donosi radosnu vijest: '''A kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga, rođena od žene, pokorna Zakonu, da iskupi one koji bijahu pod Zakonom, da primimo posinstvo’ (Gal 4,4-5). Gospodin nas oslobodi od ropstva i daruje nam dostojanstvo sinova i kćeri Božjih. Tu je sažet Božji plan spasenja“, pojasnio je.
 
Istaknuo je da je najbolje Majka Marija pohranjivala i prebirala događaje u svom srcu te da je ''potrebno približiti našu ograničenost toj punini i onda je iz te punine osvijetliti i osmisliti da bismo imali ovo vrijeme ne kao kronos nego kao kairos“.
 
Upozorio je da nije dovoljno nekome zaželjeti mir i zdravlje u Novoj jer da je želja sama po sebi još uvijek valuta bez pokrića nego da mi sami trebamo biti nositelji mira i zdravlja te Božjeg blagoslova jedni drugima.
 
U propovijedi je nadbiskup govorio o svetkovini Blažene Djevice Marije Bogorodice te prenio vjernicima poruku mira koju je za ovogodišnji Svjetski dan mira poslao papa Franjo, a nosi naslov ''Dobra politika je u službi mira“. Mons. Barišić zaželio je svima blagoslovljenu novu 2019. godinu.


Da biste komentirali, prijavite se.