Otkriven reljef Majke od Milosti: Gospa Sinjska u Nazaretu

Fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, blagoslovio je u srijedu 14. studenoga reljef Gospe Sinjske u Marijinu perivoju uz baziliku Navještenja u Nazaretu.
Autor: Ivan Ugrin/Laudato/M.S. Photo: misija.slobodnadalmacija.hr petak, 16. studenog 2018. u 08:54
Reljef Majke od Milosti umjetničko je djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića koje je nakon Rame i Sinja svoje mjesto našlo i u Marijinu zavičaju u Nazaretu među stotinama Gospinih likova iz cijeloga svijeta.
 
Idejni začetnik postavljanja reljefa Gospe Sinjske je povjerenik Provincije za Svetu Zemlju, fra Miroslav Modrić, tako da se lik Majke od Milosti pridružio dosadašnjim hrvatskim Gospama u perivoju u Nazaretu: Bistričkoj, Trsatskoj i Kondžilskoj iz Bosne i Hercegovine. Kruna je to 300. obljetnice Gospe Sinjske koja "zauvijek okrunjena slavlje slavi".
 
Uz godinu 1716. na reljefu su ispod lika Gospe Sinjske navedeni Sinj i Rama.
 
U povodu ovog velikog slavlja Svetište Gospe Sinjske predvođeno gvardijanom fra Petrom Klapežom, uz tehničku podršku Ichtis travela, organiziralo je hodočašće u Svetu Zemlju na kojem je sudjelovalo oko 150 vjernika iz Cetinske krajine, a pridružilo im se i dvadesetak hodočasnika iz Rame s tamošnjim gvardijanom fra Andrijom Jozićem.
 
U povodu otkrivanja reljefa koncelebrirano Misno slavlje u bazilici Navještenja predslavio je provincijal Kodžoman koji je u uvodu spomenuo kako se ovaj događaj zbiva na blagdan prvog hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića koji je podnio mučeništvo u Jeruzalemu 1391. godine.
 
Propovijedao je sinjski gvardijan fra Petar Klapež koji je kazao da ovdje u Nazaretu kao nigdje ne možemo doživjeti susret Boga s čovjekom.
 
- Ovdje se dogodila prva Radosna vijest za čovjeka. Ovdje je u Nazaretu Riječ tijelom postala. Ovdje je anđeo Gabrijel izmolio prvu Zdravo Mariju. Ovdje su počeci našega Spasenja. Ovdje mi našu Gospu Sinjsku, koju smatramo najljepšom na svijetu donosimo kao cvijetak njezinoj kući u Nazaret gdje je Marija najviše vremena za ovozemnog života provela sa svojim sinom i našim spasiteljem Isusom Kristom, istaknuo je sinjski gvardijan.
 
Reljef Gospe Sinjske postavljen je ispred ulaza u crkvu svetog Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda, a otvorili su ga zajedno fra Miro Modrić, kipar Kuzma Kovačić i fra Joško Kodžoman koji je svima nazočnima prenio i pozdrave splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, prenosi portal misija.slobodnadalmacija.hr.


Da biste komentirali, prijavite se.