Predstavljen logo i geslo Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održati će se 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu.
Autor: Silvana Burilović Crnov/Laudato/D.T. Photo: smn.hr/Laudato utorak, 16. siječnja 2018. u 14:01

Na konferenciji za novinare u utorak, 16. siječnja u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu upriličeno je predstavljanje loga i gesla za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu. Na konferenciji su govorili članovi Počasnoga odbora: mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup i predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije (HBK), gosp. Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, gosp. Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik i gosp. Dalibor Ninčević, solinski gradonačelnik. O nacionalnoj koordinaciji te o zavjetnoj spomen svijeći govorio je gosp. Petar Hodžić, predstojnik Ureda za život i obitelj HBK.

- Imajući u vidu sve društvene mijene i ideološke izazove koji se nameću obitelji, Crkva mora biti još svjesnija svoje evangelizacijske i pastoralne brige i skrbi za obitelj. U tom duhu naša mjesna Crkva priprema se za proslavu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Susret obitelji je prilika da se hrvatske obitelji iz Domovine, Bosne i Hercegovine, kao i dijaspore, okupe oko euharistijskog stola i uzajamno ohrabre za svjedočenje vrijednosti i promicanje kulture života. U okviru pripreme za ovaj veliki događaj, prošla godina bila je posvećena poslanju očeva u obitelji, a ova je posvećena majci i majčinstvu, duši i blagoslovu svake obitelji - kazao je nadbiskup Barišić.

 Naglasio je kako je rado prihvatio organizaciju susreta te je zahvalio županu i gradonačelnicima Splita i Solina na prihvaćanju članstva u Počasnom odboru. Podcrtao je da ovo nije samo crkveni događaj već radosni događaj za cijelo naše društvo. Nakon objašnjenja logotipa, koji je izradila č. s. Zdravka Milić, akademska umjetnica, istaknuo je njegove glavne karakteristike: vjera, nada i ljubav. Izrazio je nadu da će ovaj susret obitelji imati jak odjek u društvenoj javnosti sa željom da on bude povijesni susret koji će probuditi optimizam u našem društvu.

Župan Boban podsjetio je da obitelji imaju brojne poteškoće, naglasivši da će susret biti poticaj i ohrabrenje za odlučnije zajedničko rješavanje nedaća i za boljitak hrvatskih obitelji. Smatra da treba na pijedestal države staviti obitelj. Splitski gradonačelnik Krstulović Opara rekao je da je radostan zbog susreta obitelji na području grada Splita i Solina i ponudio suradnju u ime Grada. Zaželio je da nakon susreta ostane poruka zajedništva. Solinski gradonačelnik Ninčević istaknuo je da Solin otvorena srca i s nestrpljenjem očekuje brojne obitelji te drži da je Gospin otok pravo i najprimjerenije mjesto za vratiti se svojim kršćanskim korijenima. Predstojnik Ureda za život i obitelj dr. Hodžić kratko je progovorio o pripremnom hodu uz ciklus ''Očinstvo i majčinstvo dva lica roditeljskog poslanja'', poželjevši da se kroz Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji osjeti radost roditeljstva.

Biskup Uzinić je zahvalio splitsko-makarskom nadbiskupu na prihvaćanju organizacije ovoga važnog događaja, kao i lokalnim čelnicima na suradnji. 

- Time susret obitelji prelazi okvire Crkve i obuhvaća cijelo društvo. Unaprijed je zahvalio obiteljima Splitsko-makarske nadbiskupije na spremnosti da otvore vrata svojih domova obiteljima koje će doći iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijaspore. Time će se dodatno stvoriti zajedništvo i povezanost od kojega će sve obitelji imati dugoročno korist – naglasio je biskup Uzinić.

Biskup je zahvalio Uredima za obitelj svih biskupija u Hrvatskoj, kao i povjerenicima, koji će svojom zauzetošću pridonijeti organizaciji susreta. Pozvao je medije da prepoznaju cilj susreta obitelji, a to je pozitivna poruka o obitelji kao izvoru života i radosti. Svi govornici izrazili su nadu da će ovaj susret u Splitu i Solinu biti jedinstvo domaće i iseljene Hrvatske. 
 

Da biste komentirali, prijavite se.