Tisućita godišnjica crkve sv. Mihovila arkanđela na Pašmanu

Proslavljena obljetnica tisuću godina postojanja crkve svetog Mihovila arkanđela u župi svetog Mihovila Neviđane-Mrljane, u mjestu Neviđane na otoku Pašmanu.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA ponedjeljak, 01. listopada 2018. u 14:34

29. rujna, na blagdan svetih arkanđela Mihovila, Rafaela i Gabrijela, svečano je proslavljena obljetnica tisuću godina postojanja crkve svetog Mihovila  u župi svetog Mihovila Neviđane-Mrljane. Misno slavlje je predslavio krčki biskup u miru Valter Župan.

- Obljetnice nisu samo za slavljeničko sjećanje, nego i prigoda da sebi u pamet dozovemo što to za nas danas znači. To znači da smo mi ovdje već toliko puno godina, mi preko naših očeva, djedova pradjedova. To je naš narod. Svatko od nas ima pravo kazati, 'Ja sam ovdje tisuću godina'. Tu su naši stari koji su nam to predali u baštinu i mi time i njih proslavljamo. Njima je to na čast što mi danas tu - istaknuo je biskup Župan u propovijedi.

Aktualizirajući sadašnje prilike u Hrvatskoj, biskup je dodao kako je opstanku ljudi doprinijela snaga duha i postojanost u vjeri, u trenucima kada nije bilo sasvim lako.

- Našoj opstojnosti prijeti protubožji način života, vladanja i razmišljanja. Predajemo se pod naletom propagandi, navodno učenih teorija, predajemo se svakakvom načinu života. To bi mogla biti naša propast. Čini se da smo se tim putem uputili. Da se dignu naši pokojni preci, što bi nam rekli? Oni nas kod Boga gledaju i možda žale što mi danas činimo. Je li naš život garancija za sutra, preksutra, za deset, dvadeset godina, kao što je njihov život bio garancija da smo mi danas ovdje? Da nije bilo njih, ne bismo sada bili ovdje. Još smo tu. To znači unutarnja snaga. Neka nam Bog da da izdržimo. Da li Bog hoće da nestanemo? Sigurno ne. Bog nije Bog smrti, nego Bog života. Bog se raduje životu jer je on stvorio život. Sveto Pismo jasno kaže: 'Bog nije stvorio smrt i ne raduje se propasti živih'. Zato, Bog se sigurno ne raduje tome što nas ima sve manje – protumačio je biskup Župan.

Govoreći o snazi zdravoga duha koji je zalogom uspjeha naroda, mons. Župan je podsjetio na snagu nekadašnjeg Rimskog carstva, koje je unatoč svojoj izvanjskoj moći propalo, te je podsjetio da su i Hrvati bili bez dovoljno oružja u Domovinskom ratu, a izašli iz agresije kao pobjednici.

- Nije oružje odigralo sudbonosnu ulogu, nego krunica oko vrata i snaga, svijest. To čovjeka čini čovjekom- poručio je biskup.

Na blagdan svetih arkanđela, istaknuo je da su u ekonomiji spasenja interventi anđela česti. Bog je stvorio i duhovni svijet anđela, a neki među njima sami su izabrali pobuniti se protiv Boga, da mu ne služe. Oni su svoju slobodu upotrijebili za to da se odijele od Boga.

- Zli duhovi ili đavli ustraju u toj pobuni, hoće i nas uvući u pobunu protiv Boga. I mi se nalazimo u kušnji da pristanemo uz lažno. Kao što je na početku postojanja ljudi, đavao uspio lukavom i zamamljivom laži prevariti ljude kad im je obećavao da će biti kao bogovi, da će im se oči otvoriti. Vrag ne laže do kraja. Samo onoliko koliko je potrebno. Činjenica je da su se njima oči otvorile kad su sagriješili. Ali ne da vide da su kao bogovi, nego da vide da su goli, da su prevareni. To je velika pouka kod svakog grijeha. Nije sve laž. Samo onoliko koliko je potrebno da te đavao prevari. Pripazimo na tu lukavost-  upozorio je mons. Župan.

Istaknuo je da su anđeli puno inteligentniji i mudriji od nas, i progovorio je o tome kako je Isus više puta govorio o ulozi anđela.

- Kao i u drugome glede vjere, i u pogledu anđela nastoji se izobličiti njihovu ulogu i narav. Anđeli nisu neka lepršava, naivna, djetinjasta stvorenja s kojima bi se mi trebali zabavljati. To su moćna, inteligentna Božja stvorenja, kako možemo čitati u Knjizi Otkrivenja i u drugim knjigama Svetog Pisma. Zato u zajedništvu s cijelom Crkvom štujemo anđele, hvalimo Boga i zahvaljujemo mu što nam daje iskusiti njihovu moćnu zaštitu – protumačio je biskup Župan.

Župnik Tomislav Planinić zahvalio je mons. Županu na trudu dolaska i što je na kraju Mise izmolio posvetnu molitvu arkanđelu Mihovilu da zaštiti tu župu i sav hrvatski narod.

Crkva sv. Mihovila nalazi se na groblju u Neviđanima i nekada je bila župna crkva za Neviđane i okolna mjesta Mrljane i Dobropoljanu, gdje su se kasnije izgradile druge crkve. Godine 1018. crkvu su izgradili zadarski biskup Prestancije i njegov brat Majo koji je bio prior Zadra i prokonzul Dalmacije. Crkvu su, s okolnim vinogradima i maslinicima darovali benediktinskom samostanu svetog Krševana u Zadru čiji su je redovnici kasnije dali za potrebe župe u tom dijelu Pašmana. Povezanost crkve svetog Mihovila s opatijom svetog Krševana potvrđuje i klesani lik koludra na nadgrobnoj ploči sačuvan uz crkvu svetog Mihovila i glagoljski natpis na njoj. Crkva svetog Mihovila obnovljena je 1980. g. Uoči ovoga jubileja dodatno su se uredili i zaštitili njeni kameni zidovi.

 

Da biste komentirali, prijavite se.