Jedinstveni mjuzikl "Kolbe - Život za život"

Vedra, nasmijana i vješta ekipa koja se sastoji od članova sastava „Novo svitanje“ te vanjskih suradnika i zbora u finalnim je fazama postavljanja na pozornicu mjuzikla pod nazivom „Život za život“, u čast liku i djelu sv. Maksimilijana Kolbea, mučenika iz Auschwitza. P
srijeda, 20. veljače 2013. u 00:00

Vedra, nasmijana i vješta ekipa koja se sastoji od članova sastava „Novo svitanje“ te vanjskih suradnika i zbora u finalnim je fazama postavljanja na pozornicu mjuzikla pod nazivom „Život za život“, u čast liku i djelu sv. Maksimilijana Kolbea, mučenika iz Auschwitza. Prevevši i prepjevavši odabrane skladbe, odbrana ekipa od prosinca 2012. priprema jedinstven scenski nastup koji će u cijelosti biti popraćen živom glazbom i zborom.

„S idejom o postavljanju mjuzikla na zagrebačkom Sv. Duhu krenuli smo nakon što sam se iz Italije vratio u Zagreb početkom ljeta prošle godine i nakon što sam obitelji Bardun pokazao CD 'Učiniti život darom' Daniela Riccija koji je posvećen sv. Maksimilijanu Kolbeu. Svi smo bili oduševljeni CD-om i krenuli smo u notno prepisivanje i tekstualno prevođenje“, istaknuo je producent mjuzikla „Kolbe – Život za život“ fra Ivan Bradarić za portal Biti u vezi Laudato.hr.

Kako nam je otkrio fra Ivan, na CD-u se nalazi 18 pjesama, a za mjuzikl odabrano je osam plus još dvije pjesme.

„Potkraj kolovoza 2012. održana je audicija za mjuzikl te je odabrano 26 mladih koji uz glazbeni talent posjeduju i glumački. Od tada pa do danas gotovo svakodnevno održavaju se probe, jer uz postavljanje mjuzikla snimili smo i CD“, istaknuo je fra Ivan.

Scenarij mjuzikla „Život za život“ potpisuje Krešimir Tičić, a režiju Richard Simonelli, istaknuti kazališni redatelj i glumac.

„Posebno hvala obitelji Bardun – Sanji, Ivi, Mateji i Branku koji su uložili velik trud u postavljanje ovog mjuzikla. Mladi koji sudjeluju u postavljanju mjuzikla dolaze iz cijelog Zagreba te s velikim entuzijazmom sudjeluju u mjuziklu“, naglasio je fra Ivan.

Kako doznajemo, generalna proba mjuzikla“Kolbe - život za život“ održat će se 22. veljače u dvorani Sv. Franje na zagrebačkom Sv. Duhu, a prve redovite izvedbe održat će se 26. i 28. veljače. Svečana premijera mjuzikla bit će u zagrebačkom kazalištu „Komedija“ 17. ožujka.     

Sv. Maksimilijan Marija Kolbe (1894-1941), poznat kao "svetac iz Auschwitza," značajna je ličnost turbulentnog 20. stoljeća.

Bio je karizmatičan redovnik, strastven publicist i nakladnik te osnivač franjevačkih misija u rodnoj Poljskoj i inozemstvu. Spasivši mnoge ljude od terora Holokausta i sam je postao njegovom žrtvom.
Kao zatvorenik pod brojem 16670, u zloglasnom sabirnom logoru Auschwitz Kolbe je svakodnevno ispovijedao, držao mise te bodrio ostale zatvorenike. Na kraju je svoj život žrtvovao kako bi spasio Franciszeka Gajowniczeka, zatvorenika koji je imao obitelj. Umjesto njega, Kolbe se predao u bunker gladi gdje su ga nacisti u konačnici pogubili injekcijom fenola.

Organizatori mjuzikla su Nacionalni centar Vojske Bezgrešne i grupa Novo Svitanje.

Izvor: Laudato

Da biste komentirali, prijavite se.
Najčitanije
    [Error loading the WebPart 'najcitanijeRubrikaClanak' of type 'queryrepeater']
    [DbPathProvider.GetFileContent]: Zone 'glazba' not found.