Dr. Šota: Gorući problemi u Vukovaru koji se sustavno prešućuju

"Svi su svjesni, tako i srpska manjinska zajednica, kako se Vukovar razlikuje od drugih gradova u Hrvatskoj", istaknuo je u pismu potpore povjerenik za pastoral branitelja i stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. Stanislav Šota.
Autor: IKA utorak, 10. rujna 2013. u 13:19

Povjerenik za pastoral branitelja i stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. Stanislav Šota uputio je pismo potpore Vukovarčanima, braniteljima, stradalnicima i invalidima Domovinskoga rata, očevima i majkama nestalih sinova, djeci poginulih domoljuba, predstavnicima i članovima Stožera za obranu Vukovara, u njihovu nastojanju ukazivanja na trenutačnu istinu života u Vukovaru.

"Premda se ovih dana, tjedana i mjeseci iznose mnoge teorije i teze oko Vukovara i događaja u Vukovaru, neosporna je činjenica da ste željeli i uspjeli ukazati na ključne probleme u Vukovaru i zbog toga Vam iskreno čestitam. Naime, ukazali ste na nekoliko gorućih problema u Vukovaru koji se sustavno prešućuju te koji, ukoliko se ne budu kvalitetno i sustavno rješavali, mogu imati velikih posljedica i poteškoća.

Ukazali ste na neempatijski pristup provođenja vrlo osjetljivih zakona u Hrvatskoj. Krist je rekao da „Nije čovjek radi zakona, nego zakon radi čovjeka". Naime, kad god se provode zakoni, posebice vrlo osjetljivi zakoni, kao što je Zakon o pravima manjina, treba uzeti u obzir ljude kojih se to tiče. Svakom razumnom čovjeku je jasno kako nije problem u dvojezičnim natpisima, nego je problem što su u znaku ćirilice ljudi ubijani, silovani, mučeni.

Ukazali ste na potrebu svehrvatskog i svebraniteljskog jedinstva u rješavanju svih problema u Hrvatskoj, posebice rješavanju problema vezanih uz Domovinski rat.

Ukazali ste na potrebu proglašenja grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta. Svi su svjesni, tako i srpska manjinska zajednica, kako se Vukovar razlikuje od drugih gradova u Hrvatskoj. Vukovaru se dolaze pokloniti. Vukovaru se dive, Vukovar je paradigma patnje, domoljublja, hrvatstva, sinonim krvavog ostvarenja višestoljetne borbe hrvatskog naroda za samostalnost, očiti primjer što znači darovati život za svoje prijatelje, svoju obitelj, vlastit dom i domovinu Zašto onda radi budućih pokoljenja (posebice iz edukativnih razloga) ne proglasiti ga gradom posebnog pijeteta?

Ukazali ste na potrebu dijela srpske manjinske zajednice da se u potpunosti integriraju u cjelokupni integritet Republike Hrvatske. Naime, Vukovar je najočitiji primjer kako jedan dio srpske manjinske zajednice tiho ignorira potpunu integraciju u Republiku Hrvatsku (npr. nedopustivo je da se u našoj Domovini iz školskih udžbenika može učiti neka druga povijest o Domovinskom ratu. Djeca srpske manjine u Hrvatskoj uče kako Domovinski rat nije bila agresija Srbije na Hrvatsku nego – građanski rat).
Ukazali ste na potrebnu snažnije suradnje dijela srpske manjinske zajednice s institucijama RH u pronalaženju nestalih i ubijenih. Za roditelje, braću i sestre poginulih i nestalih, ovozemni ostaci njihovih najbližih su „svetinja" koju samo oni koji su to proživjeli mogu razumjeti. Kada bi manjinska srpska zajednica više surađivala, uvjeren sam da bi se ubrzao suživot Hrvata i Srba u Vukovaru i Hrvatskoj.

Ukazali ste na važnost snažnijeg i kvalitetnijeg uključivanja svih institucija u ostvarenju istinskog suživota svih građana grada Vukovara, suživota koji počiva na evanđeoskim principima istine i ljubavi.

Hvala Vam što ste nas osvježili domoljubljem, osvijestili važnost dostojanstva Domovinskoga rata, ukazali na cijenu prolivene krvi za sve nas. Uz poziv na nenasilnu borbu, pozivam Vas da uložite sve svoje snage da zakonskim, pravnim i mirnim putem ponovno budete pobjednici i uspijete u plemenitim namjerama", napisao je dr. Šota.

Da biste komentirali, prijavite se.