Hrvatska izvandomovinska lirika u zagrljaju Slavonije

Čuli su se izvrsni stihovi u koje je utkana ljubav prema Domovini, Bogu i čovjeku.
Autor: A.I./Laudato/J.B. Photo: A.M. četvrtak, 13. srpnja 2017. u 17:26

Početkom srpnja Slavonija je dočekala oko četrdeset pjesnika koji se okupljaju u Udruzi Hrvatske izvandomovinske lirike HIL, te pjesnike branitelje iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kao i svih ranijih godina, program je bio ispunjen kvalitetnim pjesničkim večerima. Uz to pjesnici su posjetili Vukovar, Ilok, Vinkovce i Đakovo obilazeći prepoznatljive kulturne, gospodarske i vjerske znamenitosti, a s posebnim pijetetom na poginule, nestale i umrle branitelje posjetili su Memorijalno groblje u Vukovaru, spomenik Blagi Zadri i Spomen križ na Dunavu, gdje su položili vijence i svijeće. Osim toga pridružili su se programu Đakovačkih vezova, nakon kojeg im je upriličen prijem kod nadbiskupa đakovačko osječkog Đure Hrnića i u uredu gradonačelnika Đakova kod gospodina Roberta Francema.

Na prvoj pjesničkoj večeri sedamnaestog susreta pjesnika HIL-a predstavili su se dugogodišnji članovi udruge i to Željka Marija Čorak koja živi u Vancuveru u Kanadi, Ivan Gerić Detroit USA, Nasja Bošković Mayer Saint Louis USA, Nada Pomper Gulija München Njemačka, Nada Pupačić New York USA, Ivanka Sabolić Rukavina Kent USA, Mate Tafra Lausanne Švicarska, Suzana Tkalčić San Pedro USA, Ivan Župa Beč Austrija, Branka Grakalić Wil Švicarska, Zoran Sova Las Vegas USA, Nadica La Rosa Farum Danska, te pjesnici branitelji Dubravko Dujić Dunja, Marijan Almaš, Larisa Stojanović, Verica Marunček i Anita Martinac. Predstavljena je 16-sta zbirka pjesama HIL-e koju je predstavila recenzentica dr.sc. Željka Lovrenčić, a svoje stihove iz 16-ste zbirke govorili su Florijan Bebić Beč Austrija, Mijo Bijuklić Mišo Beč Austrija, Dušanka Madunić Ivanković Padova Italija, Ivanka Madunić Kuzmanović Greendale USA, Anica Markov Caracas Venezuela, Nela Stipančić Radonić München Njemačka i Nasja Zdenka Wickerhauser Saint Louis USA. O zbirci je također vrlo nadahnuto govorila urednica svih zbirki pjesnika HILa počasna doživotna predsjednica HIL-a Nada Pupačić, a program su vodile Ivanka Kuzmanović Greendale Wisconsin USA i Ivanka Sabolić Kent Ohajo USA.

Ovoj iznimno bogatoj pjesničkoj večeri nazočili su gospodin Đuro Vidmarović predsjednik Društva hrvatskih književnika, gospodin Zvonko Milas predstojnik Središta državnog ureda za Hrvate izvan RH, gospođa Mirjana Ana-Marija Piskulić ravnateljica Hrvatske matice iseljenika, te predstavnici grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Na drugoj pjesničkoj večeri predstavili su se šest novih članovi HIL-a i dvije starije članice s novim uradcima: Ivica Apatić Beč Austrija, Josip Lučić Tirol Austrija, Miro Mandac Chicago USA, Anita Martinac Mostar BIH, Pero Rotim Innsbruck Austrija, Joso Živković Soja Orašje BIH, Ana Petrović Beč Austrija i Anica Zdunić Beč Austrija. O svima njima govorio je recenzent nove 17-ste zbirke dr. sc. Dean Slavić, a zbirka će biti predstavljena na slijedećem susretu HIL-a.

Udruga je proistekla iz Večeri hrvatske iseljeničke lirike New York prije sedamnaest godina, koja je nastavila djelovati i ostvarivati kontakte s pjesnicima koji pišu na hrvatskom jeziku, a žive na svim kontinentima, a posebno gradeći most prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Jedna od osnivačica i predsjednica svih sedamnaest godina djelovanja HIL-a, gospođa Neda Pupačić, s velikom ljubavlju i entuzijazmom marljivo je okupljala pjesnike na pjesničkim večerima iz kojih su rezultirali vrlo kvalitetni Zbornici s biografijama i pjesmama uvijek novih pjesnika. Djelujući jedno vrijeme kroz Hrvatski svjetski kongres, te raznim inicijativama iz država u kojima žive pjesnici, osjetila se potreba da se sjedište Udruge HIL registrira na području RH kako bi to postalo stabilan stup oslonac svim pjesnicima diljem svijeta, koji pišu na hrvatskom jeziku.

U sklopu toga pokrenuta je inicijativa za registraciju Udruge u RH, te je na izbornoj skupštini 7.srpnja 2017. u Vinkovcima izabrano novo rukovodstvo udruge HIL u cilju osvježavanja mlađim generacijama od koji se očekuje očuvanje tradicije Udruge kao i uvezivanje sa institucijama, te većoj promidžbi Udruge. Za novu predsjednicu udruge Hrvatska izvandomovinska lirika, na održanoj skupštini, odabrana je istaknuta književnica Anita Martinac iz Mostara, koja je prigodom svog pozdravnog govora pozvala pjesnike na sljedeći susret pjesnika HIL-a u Hercegovinu.

Na kraju susreta posebna zahvala iskazana je gospodinu Silviju Jergoviću na trudu oko organizacije i pažnjom s kojom je dočekao pjesnike, te im bio svojevrsni domaćin svih dana boravka u Slavoniji.

 

Da biste komentirali, prijavite se.