Hrvatski vitez Reda Svetog Groba Jeruzalemskog

Hrvat Claude Grbesa vitez je Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog. Iako rođen u Belgiji, Hrvat je po roditeljima iz Dalmatinske zagore. Kao pravnik, danas je jedan od graditelja diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice. "Biti vitez znači pripadati Papinskom viteškom redu. Sveta Stolica priznaje ovaj i Malteški red. Ostale skupine sličnih naziva nisu na toj razini", protumačio je vitez Grbeša u razgovoru za Laudato.hr.
utorak, 20. studenog 2012. u 00:00

Hrvat Claude Grbesa vitez je Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog. Iako rođen u Belgiji 1968. godine, Hrvat je po roditeljima iz Dalmatinske zagore. Pravnik je po struci i danas je jedan od graditelja diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Tijekom diplomatske karijere radio je na promicanju istine o Hrvatskoj koju je međunarodna zajednica u određenim situacijama promatrala neobjektivno.

Oženjen je i otac troje djece. Iako je rođen u inozemstvu, uvijek je odgajan u hrvatskom duhu. Njegova supruga Jadranka povratnica je iz Argentine. Zapravo, njihova obiteljska priča lijepa je povratnička priča u Hrvatsku. Životno ih je povezao projekt Task Force za vrijeme Domovinskog rata kada su se upoznali, a nakon rata i obnovili svoje poznanstvo te osnovali obitelj. Godine obrazovanja proveo je u svijetu, no 1997. vratio se u Hrvatsku. I danas na našu zemlju gleda s nadom u bolju budućnost, vjeruje da se može učiniti puno dobra za narod i budućnost te i sam nastoji poticati, ali i nuditi projekte.

"Biti vitez znači pripadati Papinskom viteškom redu. Sveta Stolica priznaje ovaj i Malteški red. Ostale skupine sličnih naziva nisu na toj razini", protumačio je vitez Grbeša u razgovoru za Laudato.hr.

A, kako se postaje vitezom? "Vitezom se postaje po izboru, tj. potrebno je ispuniti određene uvjete. Prije svega, potrebno je voditi uzoran kršćanski život. Za pripadništvo ovom Redu postoji određena priprema. Ja sam je imao u Francuskoj, a radi se o duhovnim vježbama. Upoznaju se Red i njegovi statuti. Nakon godinu i pol do dvije podnosi se službena molba, sastavlja se dosje i šalje na odobrenje u Rim. Ako su uvjeti ispunjeni, onda se dobiva suglasnost i posebnim obredom viteza se uvodi u Red."

Poslanje Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog je, prije svega, duhovne naravi, a onda je važno i ono drugo – pomoći opstanku kršćana u Svetoj zemlji. "Dramatično je stanje, samo 2% kršćana je ondje. Mi smo moralna potpora, ali i financiramo određene projekte: jaslice, domove, škole, izgradnju i obnovu crkava, a financiramo i teološke studije bogoslovima koji će jednoga dana postati svećenici."

Vitezovi plaćaju godišnju kotizaciju, a za svoje projekte pronalaze i donatore. Međutim, to ne znači da su vitezovi samo materijalno bogati ljudi. "Materijalno ne smije biti zapreka ako netko u duhovnom smislu odgovara profilu", objasnio nam je gospodin Grbeša koji je vitezom postao u okviru Francuskog namjesništva. Red je, naime, organiziran po namjesništvima i danas ima oko 15 tisuća članova u cijelom svijetu.

Iz razgovora s vitezom Grbešom saznajemo da Redu, koji je laički, ne pripadaju samo muškarci – vitezovi, već se u Red primaju i žene i one postaju - dame. I za njih vrijede isti uvjeti kao i za muškarce. Duhovnici Reda su svećenici. Red ima i svojeg velikog meštra, a od 2011. godine to je kardinal Edwin Frederick O'Brien. Duhovnih Reda za cijeli svijet je latinski jeruzalemski patrijarh, danas Fuad Tual.

Kada jedan vitez Viteškog Reda Svetog Groba prvi puta hodočasti u Svetu zemlju, na Kristov grob, od Latinskog patrijarhata o tome dobiva potvrdu i tzv. školjku – Jakovljevu kapicu koja se postavlja na njegov viteški plašt, u sredinu jeruzalemskog križa crvene boje što stoji s lijeve strane na viteškom bijelom plaštu.

Viteški Red Svetog Groba Jeruzalemskog nastao je 1099. godine s nakanom čuvanja Kristova groba, i to nakon ulaska kršćana u Jeruzalem. No, s vremenom se proširio i na Europu. U 19. stoljeću ponovno je aktiviran. Po kanonskom pravu ima status pravne osobe i pod izravnom je zaštitom Svetog Oca koji imenuje Velikog meštra. Ukratko, članovi Reda su vjernici laici koji kao zavjet imaju vjernost Svetom Ocu i Katoličkoj Crkvi.

Zanimljivo je spomenuti da je ovom Redu pripadao i zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. Vitezom je postao 1937. godine, za vrijeme drugog hodočašća Hrvata u Svetu zemlju. Ranije bilježimo i vitezove braću Branković, porijeklom iz Bosne. Povijest ih pamti kao pobožne hodočasnike koji su, oko 1660. godine od muslimana otkupili Getsemanski vrt i predali ga franjevcima na čuvanje. Time su spasili mjesto Isusove tjeskobne muke od uništenja i osigurali kršćanima oazu štovanja prostora podno Maslinske gore na kojem je naš Gospodin i Učitelj na sebe preuzeo ljudsku izdaju i počeo uspon do Križnoga puta. U popisu vitezova Hrvata je i dobročinitelj franjevaca iz Dubrovnika, Ignacije Amerling. Vitez Grbeša razgovor završava s nadom da će Red ponovno doći u Hrvatsku.

Više o ovome Redu pročitajte na internetskoj stranici Vatikana.

Izvor: Laudato/Tanja Popec

Da biste komentirali, prijavite se.