Predstavljena knjiga „Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski“ biskupa Komarice i njemačkog novinara Gbureka

Hrvatsko izdanje knjige objavljene na njemačkom jeziku, banjolučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice i njemačkog katoličkog novinara i diplomiranog religijskog pedagoga Winfrieda Gbureka „Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski“ u izdanju Večernjeg lista, predstavljena je 2. lipnja u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.
Autor: Laudato/M.R. Photo: Laudato srijeda, 03. lipnja 2015. u 13:57

Osim autora knjige biskupa Franje Komarice,na predstavljanju knjige najprije je svoju riječ uputio glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, a knjigu su predstavili izvršni urednik Večernjeg lista Žarko Ivković, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr.sc. Tomislav Markić i izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Božo Skoko. Prigodni program vodila je Tanja Popec a predstavljanje su glazbenoi obogatili bogoslovski oktet i Luka Balvan.

Njemački novinar Gburek, kao i Večernji list, odrekli su se prihoda od prodaje ove knjige te sav prihod ide u dobrotvorne svrhe za socijalne projekte Banjolučke biskupije.

„Prema Daytonskom sporazumu Hrvatska se mora brinuti o Hrvatima u BiH, a mi se ponekad moramo zapitati pojedinačno, jesmo li dovoljno svjesni situacije i položaja hrvatskog naroda ondje“, kazao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

 „Samo onaj koji dodirne njezine rane, može je razumjeti, o njoj vjerodostojno pisati i govoriti. Kad se skinu maske ostaje gola istina kao nužan preduvjet pravde i mira, što Bosni i Hercegovini itekako treba. Učinimo koliko je do nas da se istina bez maski sazna, da se brani i promovira“, u uvodnom dijelu kazala je Tanja Popec.

Knjiga je objavljena upravo 2015. godine i to nije slučajno: 20 godina prošlo je od završetka rata u BiH, 20 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma koji je hrvatskom narodu donio veliku nepravdu koju do danas nitko nije ispravio.

„Biskup u ovoj knjizi budi savjest odgovornih koji su mogli barem ublažiti patnje ratnih stradanja. Koji su moćnici stajali iza krvavog rata? Pita što se doista događalo u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata? Zašto su Hrvati protjerivani iz zemlje, ubijani i pljačkani... zašto se istina iskrivljuje i zašto se Hrvatima ne dopušta povratak kući?“, istaknuo je Žarko Ivković.

„U Bosni i Hercegovini, 20 godina nakon rata i dalje vlada zakon jačega i nepoštivanje ljudskih prava... ovom knjigom Gburek omogućuje biskupu Komarici koji ima uvid u pravo stanje stvari, raskrinkati one koji upravljaju iz pozadine. Kažu da postoje 3 istine: moja, tvoja i istina. U ovoj je knjizi samo istina. To je najjače oružje biskupa Komarice koji pomaže svome narodu“, zaključio je Ivković, dodavši kako je biskup Komarica ovdje za svoj narod, a čak je proveo 231 dan u zatvoru, stan mu je opljačkan te mu je prijetila likvidacija.

Dr.sc. Tomislav Markić najprije se obratio prisutnima riječima: „Hrvati u BiH nisu u inozemstvu nego Hrvati svoj na svome!“

„Još tijekom i nakon Drugog Svjetskog rata katolici Banjolučke biskupije bili su proganjani, protjerivani i kažnjavani, trećina ove biskupije je već u ono vrijeme bila uništena a ovo je bio samo nastavak istrebljenja Hrvata katolika iz ove zemlje. Riječ je o kobnom procesu i planu u kojem su katolici trebali jednostavno nestati iz zemlje“, poručio je dr. Markić.

Zauzimanje biskupa Komarice za mir i pravednost uslijed bosansko-hercegovačkih neprilika i posebnom stanju katolika od prevelike je važnosti, a „ova je knjiga na neki način ulaz u vlastitu prošlost ali i prozor u budućnost. Govori o pastiru koji u Isusovo ime vodi narod Božji kroz mnoge kušnje...on uspravno hodi i brani ih koliko može“, zaključio je ravnatelj dušebrižništva dr. Markić.

Biskup se zauzima za potlačene i za povratak prognanika: on upravo obrađuje u ovoj knjizi socijalni nauk Crkve promičući vrijednosti poput ljudske osobe i njezina dostojanstva, istine i mira, prava na dom i Domovinu, stoga ova knjiga služi kao svojevrsni mali kompendij socijalnog nauka Crkve, uključujući ratni i poslijeratni moment Banjolučke biskupije.

Biskup Komarica posebno priznanje u knjizi odaje svojim svećenicima: „Svi su svećenici ostali ovdje, pa i nakon što su im crkve razorili, ljudi su ostajali ovdje jer su svećenici bili s njima. Svećenici su bili snažan znak nade i snažna potpora narodu, postali su ljudima njihovi hranitelji, branitelji i tješitelji“ uz snažnu poruku svom napaćenom narodu: „Življeno evanđelje mora biti provokacija“.

Prof.dr.sc. Božo Skoko rekao je kako biskupa Komaricu slušamo već godinama kako „nudi ljubav i otvorenost, kako proziva nepravdu i neistine“ ali njegov se vapaj, kako je prof. Skoko istaknuo, pretvorio u krik očajnika a oni koji imaju moć ne žele ga čuti.

Hrvatski prijevod njemačkog originala knjige govori o žrtvama laži, nepravde i stradanja katolika Banjolučke biskupije. Ova knjiga ima za cilj rasvijetliti što se događalo u pozadini rata u Bosni i Hercegovini otkrivajući „insajderske“ informacije o šokantnoj ulozi međunarodne politike u tom ratu.

„Uistinu, Bog nam nije dao duh bojažljivosti, već duh snage ljubavi i trijeznosti“, ovim riječima sv. Pavla biskup Komarica zaključio je predstavljanje knjige i dodao: „Molim vas, pomozite mi da budem bolji vaš brat“.

 

Da biste komentirali, prijavite se.