Svečano obilježena 25. obljetnica od osnutka Specijalne postrojbe policije BATT

Mi hrvatski branitelji želimo da sva hrvatska djeca, poglavito djeca branitelja, s ponosom mogu reći: 'moj tata je bio hrvatski branitelj', istaknuo je general Markač.
Autor: Hina/Laudato/I.D. Photo: braniteljski-portal.hr utorak, 05. travnja 2016. u 20:02

Otkrivanjem spomen-ploče specijalnoj postrojbi policije BATT-u i svečanom akademijom u splitskoj Vili Dalmaciji proslavljena je 25. obljetnica od njenog osnutka, 740 pripadnika te postrojbe u Domovinskom ratu borilo se diljem Hrvatske, a 11 ih je poginulo.

Nakon što su se 15. ožujka 1991. godine pripadnici Specijalne jedinice policije postrojili u streljani zgrade Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u sve akcije kretali su iz Vile Dalmacije.

Otkrivajući spomen-ploču, general Mladen Markač je kazao da je na hrvatskome državnom vodstvu velika obveza prema hrvatskim braniteljima, prema kojima treba graditi novu politiku da bi ih se uvažavalo.

- Mi hrvatski branitelji želimo da sva hrvatska djeca, poglavito djeca branitelja, s ponosom mogu reći: 'moj tata je bio hrvatski branitelj' – istaknuo je general Markač.

Napomenuo je kako mnogi iz Hrvatske idu u Beograd i Srbiju tražiti instrukcije da bi nam dijelili lekcije.

- To je nedopustivo jer ispada da smo pobijedili četničku srpsku oružanu silu u ratu, ali nismo pobijedili velikosrpsku politiku.  Postavlja se pitanje jesmo li prebrzo zaboravili ljude i događaje iz Domovinskog rata – istaknuo je.

Ipak smatra kako 25. obljetnica osnutka BATT-a pokazuje da se to nije dogodilo, jer kako je kazao: 'Ako bismo to zaboravili, onda bismo zaboravili povijest u kojoj je stvarana naša slobodna Hrvatska'.

Ocijenio je kako je hrvatsko društvo godinama napaćeno mitom, korupcijom, različitim nedjelima, skandalima, padom morala.

- Htjeli ili ne priznati, ona pognuto hoda, ali smo zato pozvani svi mi da pomognemo da se naša Hrvatska uspravi - zaključio je general Markač.

Ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je da će njegovo ministarstvo voditi politiku prepoznavanja žrtve branitelja u presudnim vremenima stvaranja slobodne Hrvatske.

- Osnovna zadaća Ministarstva branitelja bit će cjelokupna skrb o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, ali kroz sustavan pristup na temelju činjenice da je Hrvatska vodila pravedan, obrambeni i oslobodilački rat - istaknuo je ministar Medved. 

Istaknuo je kako će se u prevladavanju teškoća zauzimati za dijalog i partnerski odnos sa svim braniteljskim udrugama.

 

Da biste komentirali, prijavite se.