Uskoro prvi Hrvatski iseljenički kongres u Zagrebu

Prvi Hrvatski iseljenički kongres održat će se u Zagrebu od 23. do 26. lipnja 2014. godine. Na kongresu će sudjelovati brojni uglednici iz iseljeništva, kao i javni djelatnici iz Hrvatske te će analizirati i raspravljati o važnim temama za hrvatsko iseljeništvo i za odnos hrvatske i društva spram njega.
Autor: Laudato/Hrvatski iseljenički kongres Photo: www.crodnevnik.de srijeda, 18. lipnja 2014. u 11:58

Program Kongresa pogledajte ovdje.

Kongres je zamišljen kao četverodnevni susret Hrvata iz domovine i iseljeništva na više razina, kao prilika za međusobno upoznavanje i umrežavanje na svim područjima društvenoga života, ali i kao događaj na kojem bi se potaknulo pronalaženje odgovora na goruća pitanja izvandomovinske Hrvatske i iznijela zajednička rezolucija o budućem odnosu domovine prema svojim iseljenicima.

Na kongresu će izlagati 130-ak sudionika, među kojima su brojni uglednici iz javnog i crkvenog života u domovini, znanstvenici, gospodarstvenici i dušobrižnici iz inozemstva, ali i mnogi drugi koji mogu dati svoj doprinos analizi i raspravi o brojnim temama važnima za hrvatsko iseljeništvo. Na skupu se hrvatskom iseljeništvu kani dati uloga subjekta unutar hrvatskog nacionalnog korpusa te se o hrvatskoj dijaspori raspravljati kao o jednom od važnih hrvatskih nacionalnih interesa.

Organizacijski dio Hrvatskog iseljeničkog kongresa 2014. zajednički potpisuju: Hrvatski studiji, Hrvatska matica iseljenika i Ravnateljstvo HBK i BK BIH za hrvatsku inozemnu pastvu, a mnoge druge ugledne institucije iz domovine i iz dijaspore sudjeluju kao suorganizatori ili podupiratelji, među kojima i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko katoličko sveučilište.

U ponedjeljak, 23. lipnja 2014., u Starogradskoj vijećnici, Ćirilometodska ulica 5, kongres će u 9 sati prigodnim pozdravima otvoriti predsjednik Sabora Republike Hrvatske Josip Leko i početak rada blagosloviti kardinal Josip Bozanić. Svoje će pozdrave okupljenima uputiti i vatikanski izaslanik šef Ureda pri Vijeću za pastoral selilaca i izbjeglica mons. Edward Robinson Wijesinghe, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, zastupnici u Europskom parlamentu iz redova hrv. iseljeništva, veleposlanici Australije, Čilea, Kanade i Poljske te predsjednik Organizacijskog odbora Hrv. iseljeničkog kongresa 2014.

Prvi radni dan kongresa u Starogradskoj vijećnici tematizirat će opću i aktualnu problematiku hrvatskog iseljeništva, dok će drugi dan, 24. 6. 2014., u dvorani Vijenac Pastoralnog instituta, biti posvećen hrvatskim katoličkim misijama u dijaspori, odnosno pastoralu selilaca i izbjeglica.


U uvodnom dijelu drugoga dana svoje će pozdrave uputiti predsjednik HBK mons. dr. Želimir Puljić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić i dekan zagrebačkoga KBF-a prof. dr. Tonči Matulić, a kao prvi predavač svoja će iskustva o pastoralu selilaca iznijeti šef Ureda pri Vijeću za pastoral selilaca i izbjeglica pri Svetoj Stolici mons. Edward Robinson Wijesinghe.

U srijedu, na Dan državnosti, 25. lipnja 2014., svi sudionici kongresa okupit će se na misi za Domovinu, koju u crkvi Sv. Marka na Gornjem gradu u 10 sati predvodi kardinal Josip Bozanić. Uvečer istoga dana predviđen je prigodni kulturno-umjetnički program za sve sudionike u kazalištu Komedija, s početkom u 20 sati.

U četvrtak, 26. 6. tematiziraju se jezik, identitet, važne institucije, hrvatska kultura i baština, a program se nastavlja na tri lokacije: u Hrvatskoj matici iseljenika, u Društvu hrvatskih književnika i u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

U petak, 27. 6. u 11 sati, u Hrvatskoj matici iseljenika, članovi Programsko-organizacijskog odbora i odabrani sudionici kongresa obratit će se medijima na tiskovnoj konferenciji.

Pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji otvorena su mnoga nova pitanja budućega razvoja hrvatskoga društva. U Hrvatskoj, u mnogim javnim i intelektualnim krugovima, među povratnicima i u hrvatskim iseljeničkim zajednicama prevladava nezadovoljstvo povezano s integrativnim procesima i očekivanjima od hrvatske države koja je, po njihovim zamislima, tim procesima trebala primjerenije i učinkovitije upravljati.

Namjera je da Hrvatski iseljenički kongres pokrene tradiciju periodičnog redovitog i trajnog održavanja, kao mjesto okupljanja svih relevantnih dionika javnog, kulturnog, znanstvenog, obrazovnog, vjerskog, sportskog, gospodarskog i političkog života, na kojem će se sabirati iskustva i predlagati strategije budućih integracija i globalnog umrežavanja hrvatske države i matičnog hrvatskog društva s hrvatskim iseljeničkim zajednicama i pojedincima.

Neki od ciljeva Kongresa su:
- Kritički rasvijetliti glavne teškoće i zapreke u odnosima između hrvatskih iseljeničkih zajednica i hrvatskog političkog i gospodarskog sektora.
- Sustavnije i cjelovitije opisati i analizirati razvojne prinose hrvatskog iseljeništva modernizaciji hrvatskog društva, napose u razdobljima bližim suvremenosti.  Posebno je važno cjelovito opisati i rasvijetliti ukupni prinos hrvatskog iseljeništva uspostavi hrvatske državne samostalnosti i razvitku na prijelazu u 21. stoljeće.
- Kritički rasvijetliti nove političke, društvene i egzistencijalne poticaje na iseljavanje iz Hrvatske.
- Analizirati i opisati glavne promjene u praksama i položaju iseljeničkih hrvatskih zajednica nastale nakon hrvatskog državnog osamostaljivanja, te glavne promjene i teškoće u čuvanju i osnaživanju etničkog i kulturnog identiteta.
- Posebnu pozornost zaslužuje djelovanje Katoličke crkve u iseljeništvu.
- Kritički upozoriti na manjak institucija, ureda i služba potrebnih za razvijenu i odgovornu nacionalnu politiku spram hrvatskog iseljeništva.
- Potaknuti bolju i uspješniju komunikaciju između hrvatskih iseljeničkih zajednica kao i komunikaciju između zajednica ili njihovih krovnih koordinatora i institucija i sudionika hrvatskog društva (političkih, gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, športskih).

Više o Hrvatskom iseljeničkom kongresu i načinu prijave doznajte OVDJE.
 

Da biste komentirali, prijavite se.