Češki misionar Petr Jašek napokon oslobođen

Petr Jašek, češki misionar i humanitarac, pomilovan je i oslobođen, 26. veljače 2017 godine.
Autor: citizengo.org/Laudato/T.S. Photo: citizengo.org utorak, 28. veljače 2017. u 09:06
Sud u Khartoumu (Sudan) osudio ga, 29. siječnja na 23 godine zatvora pod optužbom za špijunažu i potkopavanje sudanskog režima.  U sudanskom je zatvoru proveo više od godinu dana prije nego je njegov slučaj došao na sud. Petr ima 52 godine, osuditi ga na 23 godine iza rešetaka je kao osuditi ga na doživotnu kaznu.

Iako je Jašeku prijetila smrtna kazna, 23 godine zatvora bile su šokantna vijest za Jašekovu obitelj i prijatelje. Podsjećamo, zajednica aktivnih građana CitizenGO pokrenula je kampanju u obliku peticije za njegovo oslobođenje koju je potpisalo 400 000 osoba.

U sklopu kampanje predali su potpise UN-u, kontaktirali sudansko veleposlanstvo u Madridu, predali potpise ravnatelju podružnice za Južnu i Sjevernu Ameriku, Europu te središnju Aziju pri uredu UN-ova visokog povjerenika za ljudska prava, alarmirali veliki broj medija u različitim zemljama i time stvorili značajan međunarodni pritisak.

Nakon što je stigla presuda  pravni tim koji zastupa Jašeka pripremao žalbu na presudu.

Potpise su predani i sudanskom ministarstvu u Beču te mađarskom ministarstvu koje se između ostalog bavi pitanjima progonjenih kršćana.

Češki ministar vanjskih poslova Lubomir Zaoralek objavio je fotografiju s Petrom Jašekom u avionu s porukom: Napokon u avionu za Češku Republiku( …) Ovo je uspjeh češke diplomacije. Želio bih zahvaliti svim kolegama koji su sudjelovali u pregovorima oko oslobođenja.

Petr Jašek je u studenom 2015. saznao za tešku sudbinu studenta Ali Omera koji je trpio od posljedica teških opeklina zadobivenih 2013. Početkom prosinca Jašek je otišao u Sudan kako bi mu financijski pomogao u liječenju, a za vrijeme svog boravka u Sudanu pomagao je i drugim potrebnima.

Upravo prije nego je planirao krenuti kući 10. prosinca 2015. uhitili su ga pripadnici sudanske tajne službe u Khartoumu. Tjednima nitko o njemu nije čuo niti riječ. Njegova obitelj nije znala jeli još živ. Petr je optužen za špijunažu, financiranje pobunjenika i rušenje sudanske vlasti…

Proces je montiran, a optužba napisana tako da zastraši sve kritičare sudanskog režima. Jašek je bio prvi Europljanin koji se u Sudanu suočio s takvom kaznom.

Uz Petra su utamničena još trojica Sudanaca. Hassan Taour i Abdulmonem Abdumawla osuđeni su na 12 godina zatvora jer su,tvrdi sud, pomagali Jašeku u špijunaži. Dok je treći, pastor Kuwa Shamal oslobođen zbog nedostatka dokaza. 
Da biste komentirali, prijavite se.