Engleski biskup oštro reagirao na odluku Britanske vlade o pobačaju kod kuće

Naglasio je kako te mjere dodatno ugrožavaju život žene.
Autor: catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R. Photo: catholicnewsagency.com srijeda, 01. travnja 2020. u 13:28

Biskup John Sherrington oštro je reagirao na odluku britanske vlade koja je omogućila trudnicama uzimanje abortivnih sredstava kod kuće. Sherrington je izjavio kako je šokiran potezom vlade, koja je čak tri puta mijenjala svoju odluku - prvo ju je donijela, pa povukla, a potom još jednom donijela s nekoliko nadopuna.

- Razumijemo zašto vlada u ovom trenutku želi držati trudnice podalje od bolnice, ali smo šokirani čuvši da ministar zdravstva uvodi privremene mjere kojima dopuštaju samostalni pobačaj kod kuće bez medicinskog nadzora - kazao je Sherrington.

Naglasio je kako te mjere u osnovi mijenjaju pristup pobačaju u Engleskoj i Walesu u budućnosti te da one dodatno ugrožavaju život žene.

- Ovim se mjerama umanjuje ozbiljnost s kojom se odluke o pobačaju donose te fizičke i psihološke opasnosti primjene abortivnih lijekova kod kuće - kazao je pomoćni biskup Westminstera.

ADF International, organizacija za pravno zastupanje utemeljeno na vjeri, opisala je nove mjere kao najznačajniju promjenu zakona o pobačaju u Engleskoj od njene legalizacije 1967. godine.

- Izlaganje ranjivih žena kućnim pobačajima je odluka koju je vlada olako prihvatila. Ovo bi moglo imati dugotrajan učinak na način postupanja sa pobačajem u Velikoj Britaniji. Ako su smatrali da se zakon trebao promijeniti, postoje odgovarajući i demokratski načini da se tome pristupi  - rekao je Robert Clarke, zamjenik direktora ADF Internationala.

 

Da biste komentirali, prijavite se.