Papa Franjo: 'Mir zahtijeva hrabrost i teški rad'

'Istinski mir zahtijeva neumorno zauzimanje i priznavanje često zaboravljenoga i nepoštovanoga dostojanstva naše braće i sestara'
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: Vatican Media četvrtak, 05. rujna 2019. u 14:43

Papa Franjo u prvom govoru 31. inozemnog putovanja, koji je održao na portugalskom jeziku, pozvao mozambičke političare na veće zauzimanje za mir.

- Mir zahtijeva hrabrost i teški rad. Odlučnošću, ali bez fanatizma, hrabrošću bez nekontroliranih ispada i razbornom ustrajnošću sada treba i nadalje promicati 'ne' nasilju koje razara i 'da' miru i pomirenju - poručio je Papa.

Odao je priznanje dosadašnjim uspjesima u zemlji oslabljenoj dugogodišnjim građanskim ratom i napetostima, i mirovnom sporazumu koji je prije mjesec dana Vlada potpisala s bivšim pobunjenicima iz Mozabičkoga nacionalnog otpora (Renamo), koji su sada glavna oporbena stranka. Sporazum između ostaloga uključuje i potpuno razoružanje, uključivanje bivših pobunjenika u društvo i izbore sredinom listopada. No, dio pripadnika Renamo-a već je najavio da neće poštovati sporazum te će bojkotirati izbore, piše IKA, pozivajući se na Vatican News.

- Istinski mir zahtijeva neumorno zauzimanje i priznavanje često zaboravljenoga i nepoštovanoga dostojanstva naše braće i sestara - poručio je Papa, ponovivši i mirovne apele svetog pape Ivana Pavla II. za njegova posjeta Mozambiku godine 1988.

Zatražio je jednake mogućnosti za sve ljude na rubnim i seoskim područjima, na kojima su sukobi još uvijek česti. Papa se na početku govora ispričao što neće pohoditi područja u ožujku i travnju razorena ciklonima Idai i Kenneth u kojima je na području Beire u središtu zemlje poginulo oko 600 ljudi, a tisuće su ostale bez domova, dodavši da dijeli patnju stanovništva i podupire nastojanja za obnovu te zahvalio svima koji u njoj pomažu, izričito i međunarodnoj zajednici.

Papa se također osvrnuo na važnost obrazovanja za djecu i mlade i stanje obitelji beskućnika, nezaposlenih, bezzemljaša i drugih rješavanje čijih problema predstavlja oružje mira. Istaknuo je i važnost zaštite stvorenoga jer je 'zaštita Zemlje ujedno zaštita života'.

 

Da biste komentirali, prijavite se.