Papa Franjo o klimatskoj krizi: Budući će naraštaji naslijediti vrlo oštećeni svijet

Papa Franjo sudjelovao na skupu u Vatikanu gdje se raspravljao o temi "Energetska tranzicija i zaštita zajedničkoga doma".
Autor: vaticannews.va/Laudato/L.G. Photo: vaticannews.va ponedjeljak, 17. lipnja 2019. u 14:55
Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja na kojemu su sudjelovali i predstavnici svjetskih naftnih kompanija organizirao je u Vatikanu skup na temu "Energetska tranzicija i zaštita zajedničkoga doma". Skupu je prisustvovao i papa Franjo koji se brine za svijet koji ostavljamo budućim naraštajima, prenosi Vatican News.

- Neodgovornost prošlih i sadašnjih naraštaja ne smije pokvariti budućnost ljudske obitelji, posebice njezinih najranjivijih članova. Siromašni su, naime, oni koji najviše trpe zbog posljedica klimatske krize; oni su najosjetljiviji na uragane, na sušu, poplave i druge ekstremne klimatske događaje. Zbog toga je zacijelo potrebna hrabrost kako bismo odgovorili na sve jači vapaj Zemlje i njezinih siromaha - rekao je Papa.

Napomenuvši da današnja ekološka kriza, a posebno klimatske promjene, stavlja u opasnost budućnost ljudske obitelji, Papa je istaknuo da nije riječ o pretjerivanju jer se, naime, predugo zanemarivalo znanstvene analize, te s prezirom i ironijom odnosilo prema katastrofičnim predviđanjima.

- U odnosu na klimatsku krizu trebamo poduzeti odgovarajuće mjere, kako bismo izbjegli veliku nepravdu prema siromašnima i prema budućim naraštajima. Trebamo raditi odgovorno, te dobro razmotriti posljedice našega djelovanja na dugi i kratki rok - istaknuo je Papa.

Papa se potom osvrnuo na glavne točke istaknute na skupu, te je primijetio da se našu uporabu zajedničkih prirodnih bogatstava može smatrati etičkom samo kada su društveni i gospodarski troškovi njihova iskorištavanja transparentni i kada ih potpuno snose oni koji ih iskorištavaju, a ne drugi narodi ili budući naraštaji.

Da biste komentirali, prijavite se.