Snažne poruke Svetog Oca Hrvatima

Pod geslom „Zajedno u Kristu“ papa Benedikt XVI. došao je prije godinu dana u Hrvatsku 4. i 5. lipnja proslaviti prvi nacionalni Susret hrvatskih katoličkih obitelji.
ponedjeljak, 04. lipnja 2012. u 00:00

Pod geslom „Zajedno u Kristu“ papa Benedikt XVI. došao je prije godinu dana u Hrvatsku 4. i 5. lipnja proslaviti prvi nacionalni Susret hrvatskih katoličkih obitelji. Svojim je veličanstvenim govorima Sveti Otac u brojnim susretima tijekom vikenda ostavio traga u mnogim srcima. Jedan od najimpresivnijih dojmova Benedikta XVI. s putovanja u Hrvatskoj bila je molitvena tišina 50 tisuća mladih okupljenih na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Papa se tijekom dvodnevnog pohoda Hrvatskoj susreo s vjernicima, s predstavnicima političkog i društvenog života u Hrvatskoj te sa svećenicama, redovnicama i redovnicima, bogoslovima i sjemeneštarcima.

Već se u prvom govoru na zagrebačkom Plesu dala naslutiti temeljna nit o kojoj će Papa govoriti kroz dva dana. Svojim snažnim govorima Benedikt XVI. došao je ohrabriti hrvatske obitelji i podsjetiti na temeljne kršćanske vrijednosti.

Govor Svetog Oca osobama iz javnog i vjerskog života u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu bio je usredotočen na temu pitanja savjesti. Kako je tom prilikom Sveti Otac istaknuo, kvaliteta društvenoga i građanskoga života te kvaliteta demokracije ovise o savjesti, „o tome kako je se shvaća i o tome koliko se ulaže u njezino oblikovanje“ . Na kraju je poručio: „Ako se naprotiv savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost.“

Na zagrebačkom glavnom trgu i na trgu ispred katedralu u subotu navečer 4. lipnja sa Svetim Ocem molilo je gotovo 50 tisuća mladih. Govoreći o problemima s kojima se mladi susreću u današnjemu svijetu, Papa je rekao: "Dragi mladi prijatelji, ne dopustite da vas zavedu privlačna obećanja lakoga uspjeha, načini života koji daju prednost izgledu na štetu nutrine. Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja ide dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine!"

Geslo prvog pastoralnog pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj „Zajedno u Kristu“ na poseban je način oživjelo na zagrebačkom Hipodromu, gdje se Papa susreo s 400 tisuća hodočasnika na nedjeljnom misnom slavlju, u povodu proslave prvoga nacionalnoga Dana hrvatskih katoličkih obitelji. Papa je obiteljima poručio da budu hrabre.

„Ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak! Pokažite svojim životnim svjedočanstvom da je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno, da se nije potrebno bojati brige za drugu osobu! Drage obitelji, radujte se očinstvu i majčinstvu! Otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti, pouzdanja u budućnost, kao što poštivanje naravnoga zakona oslobađa osobu, a ne ubija je! Dobro obitelji je dobro i Crkve“, poručio je Benedikt XVI.

U nedjeljnoj molitvi Večernje u zagrebačkoj prvostolnici gdje se susreo s biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima, Sveti Otac govorio je o blaženom Alojziju Stepincu, kojega je nazvao - uzorom kršćanskog mučeništva. Taj nezaboravni biskup postao je „živa slika Krista, pa i Krista patnika“.

„Upravo zahvaljujući njegovoj čvrstoj kršćanskoj savjesti, znao se oduprijeti svakom totalitarizmu, te u vrijeme nacističke i fašističke diktature postao braniteljem Židova, pravoslavnih i svih progonjenih, a potom, u doba komunizma, 'odvjetnik' svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svećenika. Da, postao je 'branitelj' Boga na ovoj zemlji, jer je postojano branio istinu i pravo čovjeka da živi s Bogom“, poručio je Papa.

Zbog vremenskih neprilika oproštajna svečanost u nedjelju navečer bila je otkazana, a papa Benedikt XVI. od hrvatskih se dužnosnika i biskupa oprostio u hangaru Zračne luke Zagreb. U oproštajnom govoru Papa je poručio da je radostan što je vidio živu kršćansku predaju u hrvatskom narodu.

Izvor: Laudato

Da biste komentirali, prijavite se.