Vjeruju li katolici u paranormalnu aktivnost?

Za katolike nije tajna tko stoji iza određenog paranormalnog fenomena.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: aleteia.org srijeda, 16. listopada 2019. u 11:50

U posljednja dva desetljeća neprestano se povećava broj paranormalnih istražitelja i paranormalnih 'udruga'. Te skupine pokušavaju istražiti one stvari koje znanost ne može objasniti, poput telekineze, ekstrasenzorne percepcije i duhova.

Gledajući iz katoličke perspektive, što je paranormalna aktivnost i kako se uklapa u katoličku vjeru? Prvo ćemo vidjeti tipičnu definiciju „paranormalnog“ kakvog je opisao pisac Marco Pennekamp.

Paranormalno se sastoji od riječi "para", što znači gore, izvan ili nenormalno i normalno. Normalan svijet u kojem živimo je moguće objasniti trenutnim znanstvenim razumijevanjima. Dakle, paranormalni svijet nije. U budućnosti ćemo možda moći objasniti neke dijelove paranormalnog svijeta. Oni su tada dio prirodnog svijeta, ali trenutno nisu dio normalnog svijeta. Prema ovom etimološkom argumentu, paranormalno opisuje nešto što trenutno nije moguće objasniti, ali nije i nemoguće.

S ovom se definicijom paranormalna aktivnost smatra granicama "znanosti", premda ne odmah objašnjivo. Teorija kaže da je ono što se čini izvan znanosti jednostavno nešto što nije dovoljno proučeno i na kraju ima prirodno objašnjenje.

Obično vjernici paranormalnih aktivnosti svoju vjeru stavljaju u svijet bez Boga. Ako postoje duhovi, kažu, iza toga postoji potencijalno znanstveno objašnjenje, ali nemamo dovoljno podataka da to potvrdimo.

Katolici imaju malo drugačije stavove. Oni su svjesni da je paranormalna aktivnost stvarna i slažu se da je izvan prirodnog reda znanosti. Katolici vjeruju da tamo gdje se odlazi nakon smrti jest nadnaravni svijet koji ne možemo vidjeti i koji ima utjecaja na vidljivi svijet.

To ne znači da svi koji tvrde da su doživjeli paranormalno iskustvo da su imali i duhovno iskustvo. U stvari, katolici su skeptici u tom pogledu uvijek tražeći najprije znanstveno-medicinsko ili drugačije objašnjenje. Međutim, katolici ne poriču postojanje duhovnog, što znači da duhovno može dolaziti od Boga i njegovih anđela, kao i od zloduha.

Iako je istina da možda postoji puno slučajeva u kojima znanost može objasniti što se dogodilo, također je istina da bi izvanredna iskustva mogla biti povezana s Bogom ili duhovnim stvorenjima koja stvarno postoje. Dok paranormalna društva nastavljaju tražiti objašnjenje takvih stvari, katolici ne sumnjaju u porijeklo takvih pojava.

 

Da biste komentirali, prijavite se.