"Zašto taj nemir, zašto tjeskoba?"

Na današnji spomendan svete Terezije Avilske, prve naučiteljice Crkve, na čijem primjeru se i danas nadahnjuju mnoge njezine duhovne kćeri: bosonoge karmelićanke, pogledajte jedinstveni virtualni zbor sastavljen od članica Karmelskoga reda, koji izvodi poznatu pjesmu "Nada te turbe". Pjesmu koja se pjeva na svim kontinentima napisala je sv. Terezija Avilska, a izvedba virtualnoga zbora bez sumnje je jedna od najupečatljivijih. U zboru je sudjelovala i jedna hrvatska karmelićanka!
Autor: AD/Laudato Photo: patheos.com srijeda, 15. listopada 2014. u 14:51

Najpopularniji i najpoznatiji retci koje je sv. Terezija Avilska ostavila iza sebe nose naslov "Nada te turbe". To je kratka pjesma, poznata i kao njezin "znak" ili "oznaka" jer je nakon njezine smrti papirić s tim tekstom pronađen u njezinome molitveniku. Pjesma je često prevođena sa španjolskog originala, a hrvatski prijevod je:

"Zašto taj nemir, zašto tjeskoba? Bog je pored tebe, vjeruj u milost. Vjeruj u ljubav uskrslog Krista, za njega živi!"

Ono što je ovoj kratkoj pjesmi dalo posebnu popularnost u zadnje vrijeme je i njezina recepcija na Taize susretima. Teško da je prošao ijedan novogodišnji europski Taize susret na kojem ova pjesma nije među prvima na listi izvođenja.

Ovdje možete pogledati kako je zapis izgledao u originalnom rukopisu.

U povodu proslave petstogodišnjice rođenja sv. Terezije Avilske (1515–2015), okupljen je međunarodni virtualni zbor s više od 250 članova Karmelskog reda, koji su snimili dva šestominutna videa, a u jednom od njih su 93 časne sestre iz 24 različite zemlje na virtualnoj pozornici zapjevale poznate riječi Terezije Avilske "Nada te turbe". Svaka od sestara zasebno je snimila svoju dionicu, a sve snimke kasnije su spojene u jednu.

Među njima je bila i sestra Pia Pahljina Karmela sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj, koja je posvjedočila: "Pjevati u virtualnom zboru bilo je nešto novo za mene i cijelu moju Zajednicu. Po ovome projektu slavimo Boga kroz riječi naše sv. Majke Terezije i kroz prekrasnu glazbu. I to mi je nešto prelijepo! Život i poruka sv. Terezije vrlo su važni za cijelu Crkvu i svakoga tko traži istinu. Ona je velika učiteljica molitve. Svojim jednostavnim riječima pokazuje nam dubine našega nutarnjega života i našega odnosa s Bogom."

Danas je u Avili službeno otvorena jubilarna godina u čast 500. obljetnici rođenja sv. Terezije od Avilske. Iz nedalekog gradića Albe de Tormes, svetičina mjesta preminuća krenulo je danas i planetarno hodočašće pod nazivom "Put svjetla" koje ima za cilj približiti lik svete Terezije i proslavu obljetnice na globalnoj razini.

Pogledajte video prikaz virtualnog zbora koji pjeva "Nada te turbe". Neka to bude mali doprinos početku velikoga karmelićanskog slavlja.