Sokrat kao anticipacija Krista

Povijest nam često ukazuje kako je put pravednika težak i nimalo ugodan životni odabir. Kroz tisućljeća imamo mnogo primjera velikih ljudi koji su ginuli za istinu. Jedan od poznatijih primjera zasigurno jest Sokrat. Nijedno suđenje, osim onog Kristovog, nije ostavilo takav utisak na čovječanstvo.
Autor: Domagoj Matić/Laudato/M.P. Photo: genius.com ponedjeljak, 06. travnja 2015. u 13:26

Sokratova je smrt definitivno  spomen na ljudsko bezumlje i lakoumnost. Atenjani, kao ni Židovi, nisu razumjeli da je Sokrat odnosno Isus umro za njih, a ne zbog njih. Sokrat je rekao svojim sljedbenicima da će nakon njega doći puno veći i mudriji čovjek kojeg će narod pljuvati i pribiti na križ jer neće moći podnijeti njegove riječi.

Ukoliko si zamislimo Sokratov odnosno Kristov scenarij s primisli sadašnjosti, a ostanemo u prošlosti, mogli bismo postaviti pitanje: kakva bi sudbina za Sokrata odnosno Krista tada bila?

Sokrat i Isus obraćali su se pojedincima a ne ustanovama, obojica su vjerovala da se preobražaj mora dogoditi u duši i duhu pojedinca. Nisu bili pasivni promatrači, već aktivni sudionici, bili su svjesni granice racionalne spoznaje i uzdali su se u bezgraničnu vjeru u Boga. Stajali su kao dva usamljena stabla života usred korova, zahtijevali su čistoću srca, duše i duha nezagađene drugim interesima i strastima. Postizali su ogroman utjecaj na svoje slušatelje, ali nikada putem moći: navodili su ih da se sami približe istini otkrivajući je u sebi; sami su bili učeni i umni, ali se nisu pravili takvima, kao što su to činili sofisti odnosno farizeji.

Kod Sokrata je smrt bila tragična njegovim bližnjim, a ne njemu samom. Sokrat je nadilazio smrt kao događaj samom idejom o smrti. On je filozofijom istjerao smrt kao sotonu jer „filozofirati znači naučiti umrijeti”. Za njegovu smrt možemo reći da je bila gotovo bez boli (ispijanje otrova) i u prisutnosti svojih bližnjih. Kristova smrt, s druge strane, bila je puna agonije koja počinje samom osudom. Isus umire u mukama obasut uvredama. Njegova smrt bila je sramotna. Za razliku od Sokrata, Krist umire sam, napušten na drvetu križa no u svojoj smrti se povezuje s onima koji umiru pored njega i spašava jednog od njih. Kristova smrt ima neusporedivo veću važnost za nas, no Sokrat također stoji kao svjetionik usred ljudskog neznanja i zla te nas upozorava na opasnosti koju nose ljudske ideologije predvođene ovozemaljskim gospodarima.

Hegel je to rekao ovako: ,,Budući da je Isusovo učenje bilo revolucionarno, on je bio osuđen i ubijen, potvrđujući svojom smrću istinitost svoga učenja. Nepovjerenje seže do dijela priče koja je sasvim slična Sokratovoj, iako je smještena na sasvim drugo područje. Sokrat je također osvijestio unutarnji osjećaj. On je podučavao da se ne treba zadovoljiti uobičajenim autoritetom, nego da treba glede toga stvoriti svoje uvjerenje i prema njemu djelovati. Unutarnji Sokratov osjećaj našao se u kontradikciji  s religijskim vjerovanjem i političkim ustrojem njegova naroda, zbog čega je ubijen. On je, kao i Isus, umro za istinu. Isus je živio usred drukčijeg naroda, zbog toga je njegov nauk obojen drugom bojom, no kraljevstvo nebesko i čistoća srca kod njega su beskrajno veće i dublje nego Sokratov unutarnji osjećaj. S Isusovom smrću počinje preobraćenje savjesti. Ta je smrt središte oko kojeg se svijet vrti. Njezino razumijevanje stvara razliku između vanjske koncepcije i vjere. Isus je na zemlji čovjek kao i Sokrat. Isus je učitelj čiji je život bio krepostan i koji je učinio čovjeka svjesnim što je to istina općenito, što mora činiti osnovu ljudske svijesti. Isusova smrt je smrt čovjeka, prijatelja kojeg je ubilo nasilje, no ta smrt postaje spasenje, centar pomirenja.”

Sokratova posljednja poruka, u neku ruku testament, jest želja da s njegovom djecom postupaju onako kao što je on postupao s njima, tj. neka ih opominju i kore ako vide da se brinu za sve prije nego za dušu. ,,Ali vrijeme je već da odlazim — ja u smrt, a vi u život. A tko od nas ide ka boljem spasenju, to nitko ne zna nego sam Bog.“ (Sokrat)